avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 288 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt la locul de munca
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt la locul de munca

Buna ziua,
Va rog sa ma ajuta-ti si pe mine cu o problema care o are un prieten foarte bun al meu. Lucreaza la un depozit de alimente al unui renumit lante de magazine (german).
Saptamana trecuta marti si miercuri el a fost liber,dar marti a fost chemat la munca pentru ca pe zona unde lucra el (zona de tigari) erau foarte multe comenzi si nu mai faceau fata colegi lui. Marti la ora 15 el a terminat baxarea si a plecat de pe zona, colegul lui a plecat la o pra dupa el. Tin sa mentionez ca pe aceasta zona exista un tarc unde sunt depozitate tigarile,acest tarc se incuie dearece au mai avut loc evenimente si in trecut...La schimbul II, un coleg de al lor de la un alt departament(expeditie) a intrat in acest tarc , dar la iesire a uitat sa-l incuie. Sambata pe 21 Iulie in depozit s-a facut inventar, in urma acestui inventar s-a constatat o lipsa in zona de tigari. Conducerea a mers la paza si impreuna cu aceasta au urmarit pe inregistrarile video(tot depozitul este monitorizat cu sistem video si sistem de alarma) pana au ajuns la un eveniment filmat in noaptea de marti spre miercuri cand la ora 3 dimineata un individ, imbracat in negru, cu cagula, taie gardul de plasa, merge pe o rampa incearca o usa, nu reuseste sa intre merge la o alta usa mestereste ceva la ea (nu se vede clar pe camera), reuseste sa patrunda in depozit unde incepe sa cotrobaie, incearca tarcul de la tigari, pleaca de la el se intoarce si aici mestereste ceva la usa,aici reuseste sa patrunda in tarc de unde sustrage nu stiu cate cartuse de tigari. In urma acestor filmari directorul de depozit cu firma de paza ajung la concluzia ca "urma de umbra este de statura prietenului meu". Au chemat politia l-au retinut intr-o camera ,i-au luat telefonul,l-au amenintat ca-l baga la puscarie,ca sa recunoasca,directorul s-a dat la el sa-l bata (asa la misto a zis),politisti au spus ''da domnule asta e suta la suta", bine cand au plecat au plecat cu portbagajul plin,dar ata de prosti sunt ca i-au vazut tot depozitul,cel care a plecat sa duca sacosa la masina politiei e cel mai bun prieten al suspectului. L-au pus sa dea o declaratie cu tot ce a facut marti si miercuri,l-au dus la politia judeteana pentru amprentat si fotografiat, I-au transmis prin colegi sa evite sa mai vina la munca.
Va rog a sa-l ajuta-ti cu sfaturi.
Nu-si permite un avocat,poate o sa-l ajutam noi prieteni cu bani sa-si puna un avocat sau ce o trebui sa faca, Dar pana atunci asteptam cu interes sfaturile dumneavoastra, va multumim.
Presupun că ar putea beneficia şi de apărător din oficiu prietenul dvs. , în cazul în care nu-şi va permite un apărător ales. Legislaţia penală germană poate fi duferită de cea română, de aceea este greu de exprimat un punct de vedere. Legal ar fi ca până nu există date certe cu privire la identitatea celui care a sustras ţigările , să nu se ia nicio decizie privind urmărirea penală, iar recunoaşterea unei fapte pe care prietenul dvs. spune că nu a comis-o, ar fi o greşeală.Iar recunoaştere a faptei , fără a exista probe certe , nu mi se pare suficientă pentru tragerea la răspundere penală a unei persoane, indiferent că vorbim despre legislaşia altui stat, iar asta pentru că scopul unui proces penal ar fi acela de tragere la răspundere penală a persoanei care a comis fapta , şi nu a altei persoane, care este doar suspectată ca ar fi comis-o .
Deci opinia mea este aceea că este nevoie de mai multe probe pentru a exista un proces penal.
Eu am inteles ca numai lantul de magazine este german.
@legally_aid: Lantul de magazine este german dar militienii sunt romani, asa ca nu este vorba de legislatia altui stat. Daca era un alt stat era vorba de politisti adica din aia care nu pleaca de la ancheta cu portbagajul plin.
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2012
CrisB, utilizator
Felicitari d-le IONITA GRIGORE LUCIAN, cine a zis ca spritul de intrajutorare la romani a disparut se vede ca s-a inselat.
D-le kid77xxl prezumtia de nevinovatie nu este un concept specific legislatiei roamanesti, ba din contra.
Poti vedea aici, conform Codului de procedura penala cateva precizari ;
Art. 5^1 - Respectarea demnitatii umane - Orice persoana care se afla in curs de urmarire penala sau de judecata trebuie tratata cu respectarea demnitatii umane. Supunerea acesteia la tortura sau la tratamente cu cruzime, inumane ori degradante este pedepsita prin lege.
Art. 5^2 - Prezumtia de nevinovatie - Orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva.
Art. 6 - Garantarea dreptului de aparare - Dreptul de aparare este garantat invinuitului, inculpatului si celorlalte parti in tot cursul procesului penal. In cursul procesului penal, organele judiciare sunt obligate sa asigure partilor deplina exercitare a drepturilor procesuale in conditiile prevazute de lege si sa administreze probele necesare in aparare.
Organele judiciare au obligatia sa-l incunostinteze, de indata si mai inainte de a-l audia, pe invinuit sau pe inculpat despre fapta pentru care este cercetat, incadrarea juridica a acesteia si sa-i asigure posibilitatea pregatirii si exercitarii apararii.
Orice parte are dreptul sa fie asistata de aparator in tot cursul procesului penal.
Organele judiciare au obligatia sa incunostinteze pe invinuit sau inculpat, inainte de a i se lua prima declaratie, despre dreptul de a fi asistat de un aparator, consemnandu-se aceasta in procesul-verbal de ascultare. In conditiile si in cazurile prevazute de lege, organele judiciare sunt obligate sa ia masuri pentru asigurarea asistentei juridice a invinuitului sau inculpatului, daca acesta nu are aparator ales.
Prietenul tau nu poate face si nu ar trebui sa faca nimic in acest moment sau mai tarziu pana cand nu exista o acuzatie oficiala. Transmiterea orala a unui indemn sa nu mai vana la lucru este, in lipsa unui document oficial emis de angajator, fara valoare juridica.
Va trebui sa raspunda convocarii organelor de ancheta, politie/procuratura, dar nu este obligat sa declare nimic din ceea ce nu doreste. Nu este obligat sa-si asigure un alibi pentru petrecerea timpului in care s-a savarsit infractiunea. Inexistenta unui alibi nu inseamna in mod automat incriminare.
Pentru mai multe lamuriri consulta Codul de procedura penala, PARTEA GENERALA :
- Titlul III - PROBELE SI MIJLOACELE DE PROBA, in special Capitolul 1 - DISPOZITII GENERALE, Capitolul 2 - MIJLOACELE DE PROBA Sectiunea I - Declaratiile invinuitului sau ale inculpatului; - Sectiunea V^1 - Interceptarile si inregistrarile audio sau video, Sectiunea VII - Mijloacele materiale de proba,Sectiunea VIII - Ridicarea de obiecte si inscrisuri. Efectuarea perchezitiilor ;
- Titlul IV - MASURILE PREVENTIVE SI ALTE MASURI PROCESUALE;
- Titlul V - ACTE PROCESUALE SI PROCEDURALE COMUNE, - Capitolul 1 - ASISTENTA JURIDICA SI REPREZENTAREA, - Capitolul 2 - CITAREA, COMUNICAREA ACTELOR PROCEDURALE, MANDATUL DE ADUCERE
Sper ca indrumarile mele iti vor fi de folos, in situatia in care nu locuiesti in Bucuresti si nu poti beneficia de oferta generoasa primita. Cu stima.:closedtopic:
Faptul ca reprezentanti ai organelor statului se preteaza la o atare atitudine nu poate decat sa conduca la concluzia unei anchete impartiale.
D-le kid77xxl o recomandare pentru prieten - Daca aveti probe solide in acest sens va recomand sa le aduceti la cunostinta organelor superioare celor care au demarat cercetarea, procurorului de caz sau instantei. In functie de raspunsurile primite de la acestea, multumitoare pentru d-vs sau nu le puteti face publice in mass media. Desigur puteti opta pentru aceasta cale inca de la inceput, dar sfatul meu este sa nu va pripiti. Aceasta actiune nu va inlatura aspectul penal al cauzei in care d-vs sunteti invinuit, aceasta fiind cercetata in continuare, dar de catre alte "organe" in mod sigur mai "nervoase"
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iulie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Va multumesc foarte mult, de fapt va multumim foarte mult,eu, prietenul meu, totii colegi lui si ceilalti prieteni. A fost chemat luni de seful cel mare din firma, care este peste toti ceilalti, nu cunosc ierarhia lor,au o organigrama mai ciudata. La aceasta intalnire au participat un fel de directoare HR,directorul general, Seful de depozit(cred ca asta, e functia e cel care l-a amenintat), un alt sef de depozit...si prietenul meu. I-au spus ca intradevar s-a comis o greseala si ca treuie sa inteleaga situatia,ca era si domnul L..... nervos,ca intradevar poate s-a grabit putin ca s-a uitat si domnul director si ca imaginile ar incrimina jumatate din depozit, ca au vrut sa-i suspende contractul de munca ,dar ca in situatia astai nu era cazul. A vorbit cu seful lui sa-i dea 7 zile de concediu sau de libere,sa astepte ancheta politiei,dar ca dansul (dl director) crede ca 90% este nevinovat prietenul meu A. In timpul asta dl L ,tot avea ceva de comentat,ca vrea el sa-i mai puna niste intrebari si ca o sa stea el de vorba cu A,"pe cine banui?'', tot avea el ceva cu A. In perioada de cand s-a aflat de banuiala asta asupra lui A,colegi lui au fost la inaltime,au sunat sefi au vorbit pe la colturi sau mai pe fata ,toti la unison au spus ca e aproape imposibil sa fie A. Au spus cum poate fi anchetat cel mai cuminte baiat din firma ,uni chiar au crezut ca e o gluma,uni care au fost cu mai mult curaj si-au sunat sefii si au spus ca ei baga mana in foc pentru A. Unul a avut curajul sa-l sune chiar pe seful mare si a spus: ''Eu bag mainile si picioarele in foc ca nu e el,daca e el imi tai capul''. Luni cand a fost la firma pe holul birourilor era asteptat de o multime de colegii care-l incurajau si care chiar au vociferat la adresa sefilor...Vreau sa va multumesc tuturor pentru sfaturi si pentru ajutor,nu suntem din Bucuresti,ci din Ploiesti...E cam spriat, el isi doreste sa munceasca, chiar isi facea probleme ca acum cu astea 7 zile libere are 50 ore minus in grafic. Nu stie ce sa faca inca, Iar eu si toti ceilalti nu vrem sa-l influentam, dar eu cred ca daca se intoarce la munca si nu face ceva acum o sa-i caute motiv si o sa-l dea afara,cine stie cum...Care e parerea dumneavoastra ce ar trebui sa faca? Sa faca ceva plangere impotriva firmei,a politiei...o plangere impotriva sefului care l-a amenintat si acuzat pe nedrept?
Va multumesc din suflet in numele tuturor celor care-l iubim si ne intereseaza de soarta lui A, familie (mama sa este f.bolnava),prieteni, colegi.

Alte discuții în legătură

Scandal cu urmari grave?! Lavinia-Ingrid Lavinia-Ingrid Aflandu-ma in vizita la un cunoscut cu mai multi prieteni s-a iscat un conflict intre acestia si un politist care nu se afla in exercitarea indatoririlor de ... (vezi toată discuția)
Citatie invinuitor pentru o adresa data gresit andreea13 andreea13 Caut un consultant care sa ma ajute intr-o problema. Am primit o citatie acasa pentru faptuitor in cazul unui dosar. Am mers la politie si am dat declaratie ... (vezi toată discuția)
Am primit o citatie in calitate de persoana cercetata irinuca21 irinuca21 Poate considerati ca nu e o problema fff serioasa, dar eu sun speriata. am avut functia de asociat cu un procent de 5% intr-o societate. In momentu actual soc ... (vezi toată discuția)