avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Acordare ajutor inmormantare pfa
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Acordare ajutor inmormantare pfa

Buna ziua; va rog sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea problema: in urma decesului sotului meu la sfr.lunii iunie 2012, asigurat ca pfa (taximetrist), m-am adresat la casa de pensii pt acordarea ajutorului de inmormantare. Deoarece in sistemul de asigurari sotul figura cu datorii restante, ni s-a comunicat ca nu se poate acorda ajutorul. Exista baza legala pt neacordarea sumei, in conditiile in care toate cheltuielile au fost suportate de mine? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: al20y , utilizator 11:26, 25 Iulie 2012
Din HG 257/2011-Normele de aplicare a legii 263/2010:
ART. 120

În cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2) din lege, ajutorul de deces se acorda numai in situatia in care contributia de asigurari sociale datorata si eventualele accesorii sunt achitate pana la data decesului.


Legea 263/2010
Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
(2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.



Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot cere ajutor de inmormantare / deces daca decedatul nu avea pensie si a trecut un an de la deces? Morokei Morokei Buna, Dupa cum spune si titlul, ma intereseaza daca se poate cere ajutor de inmormantare / deces daca decedatul nu avea pensie si a trecut mai mult de un an ... (vezi toată discuția)
Contributie pensii avocati alinadrg81 alinadrg81 Buna ziua, Avocatii sunt obligati la plata contributiei datorate sistemului de pensii ?(nefiind integrati sistemului public de pensii) Multumesc! (vezi toată discuția)
Cumpar vechime pentru pensie administrator srl, legia 186/2016 Epuree Epuree Un asociat unic [b]administrator SRL[/b], fara dividende poate cumpara vechimea la pensie pe ultimii 5 ani? Se incadreaza la aceasta exceptie: nu a avut ... (vezi toată discuția)