Ce ziceti sa discutam despre piata bancara si efectul crizei economice asupra bancilor din Romania.
Care credeti ca va fi prima banca care va cadea?
Cand credeti ca vor incepe sa se accorde iarasi credite?
Cine isi permite sa le mai achite creditele?
Nu e indicat sa ne dam cu parerea despre "care banca va cadea prima” – chiar daca ne putem da cu parerea in acest sens. Oamenii "pun repede botul” la zvonuri, pe principiul: "zvonul se bazeaza pe ceva adevar” – ceea ce ar putea conduce la "caderea” unei banci fara ca aceasta sa fi avut probleme cu adevarat grave. Panicati, indivizii vor alerga sa ceara banii si banca risca sa ramana fara lichiditati...
Credite se acorda chiar si azi – conditiile de creditare sunt diferite – din fericire! Fara imprumuturile stupide pe care le-au facut cei mai multi poate ca am fi avut o crestere economica reala... (adica, bazata pe ceva solid, de genul... productie, nu pe consum).
Ar trebui ca toti aceia care au contractat credite sa le plateasca. Bucuria de a nu plati credite (pt ca sunt in imposibilitate de plata) , desi s-au bucurat de TV cu plasma si diagonala de 2 m in apartament de 3 m nu e ceva de lauda sau de "ce smecher sunt”. Imposibilitatea de plata a unora ii poate afecta negativ pe aceia care nu au credite, dar isi au economiile intr-o banca ce nu mai poate recupera banii - de la cei care sunt in ajutor de somaj si au frigiderele cat bucataria – si intra in "imposibilitate de plata”. Ceea ce nu e cazul, totusi...
Cel care contracteaza credite isi asuma riscuri – pe care ar trebui sa fie obligat sa le suporte...
in conditiile crizei de acum, nu cred ca vreo banca poate da faliment in romania. sunt de aceeasi parere cu colegul care a scris mai sus in sensul ca, numind o banca sau alta, putem crea premisele pentru un faliment bancar.
cu creditele am mai spus-o, bancile prefera un grad de risc cat mai redus si sufla si in iaurt acum cand incep problemele de recuperare a ratelor restante.
cati isi mai permit noi credite? putini. somajul e in crestere, iar fara garantii banca nu da bani