O sa expun problema mea si sper sa o fac intr-un mod cat se poate de concret si clar, in speranta ca voi primi un raspuns. Momentan sunt pe cale de a-mi incheia cea de-a 8-a luna de munca in cadrul unei firme. Acum 4 luni ni s-a spus in cadrul unei sedinte ca pe perioada lunii august firma se va inchide pe durata a 2 saptamani (oficial pentru ca si firma din Italia se inchide), si ni s-a impus sa intram in concediu legal pe aceasta perioada. Cei care nu au concediu legal sa acopere cele 2 saptamani urmau sa li se completeze perioada respectiva cu concediu neplatit. Mie mi se pare putin fortata situatia, pentru ca este vorba de concediul meu, de care beneficiez dupa cum cred de cuviinta, nu dupa cum impune firma sau directorul. In fine, nu asta este problema mea principala. Acum 2 luni, am fost anuntati printr-un afis pe usa de la personal, ca perioada in care firma se va inchide nu mai este de 2 saptamani, ci de la 1 august la 24 august, in aceleasi conditii (cei care nu pot acoperi perioada de 18 zile cu concediu legal vor intra automat in fara plata pentru restul perioadei). Pentru ca la inceputul acestei saptamani sa fim iar anuntati, de catre o alta foaie de hartie, ca perioada respectiva devine 6 august - 24 august, aceleasi conditii. Firma a picat in ultimile 4 luni 2 audituri de la cel mai important client, plus un audit de la un client secundar si abia a trecut o certificare ISO. Eu unul nu vad un viitor in cadrul firmei, asa ca m-am decis sa plec. Nefiind la curent cu conditiile de demisie legate de situatia mea in special, as vrea sa stiu daca eu imi prezint demisia maine, sau poimaine, ea presupune ca voi continua sa muncesc pana in 3 august, dupa care restul zilelor de preaviz continua in concediu? Imi este neclar ce se intampla daca imi dau demisia cu preaviz, daca zilele de concediu ramase neutilizate imi vor fi platite si daca este legal sa mi se impuna sa utilizez concediul meu pentru a sta intr-un concediu fortat de firma.
In plus, ma gandesc si la posibilitatea demisiei la zi, incepand cu 1 august sau 31 iulie, astfel incat sa beneficiez de intreaga luna iulie lucrata legal, dar sa nu incep si luna august. In principal pentru ca saptamana 30 iulie - 3 august este o saptamana de schimbul 3 si chiar nu mai rezist...
Poti pleca si cu demisie la zi .... demisie unilaterala daca ai un motiv intemeiat. Daca nu,discuta cu seful / directorul si explica-i ca doresti sa pleci si daca el accepta , iti poti da demisia la zi.Succes!
Demisia fara preaviz se acorda numai daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile din CIM. Din ce prezentati dumneavoastra nu va incadrati la art 81 alineatul 8.
Deci ,va trebui sa va dati demisia cu preaviz a carui durata va fi cea trecuta in CIM.In schimb contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv. Dreptul de concediu de odihna neefectuat corespunzator timpului lucrat in cursul acestui an se compenseaza in bani la data incetarii CIM .
Art. 146 din coduil muncii republicat.
;;;
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Compensarea in bani a co se face la incetarea CIM indiferent de motivul incetarii.Compensarea in bani a co neefectuat se calculeaza la fel cu indemnizatia de co art 150 din codul muncuii republicat
In privinta CIM, la paragraful L. spune in felul urmator
L. Drepturi si obligatii ale partilor privind sanatatea si securitatea in munca
a) echipament individual de protectie .........................................
b) echipament individual de lucru ...............................................
c) materiale igienico sanitare .....................................................
d) alimentatie de protectie .........................................................
e) alte drepturi si obligatii privind sanatatea si securitatea in munca> se vor resptecta normele SSM si SU.
Punctele de suspensie din dreptul aliniatelor a) b) c) d) banuiesc ca ar fi trebuit sa fie completate cu ceva, dar nu sunt completate in CIM.
In plus, nu beneficiez nici de echipament de lucru sau de protectie de orice fel. Lucrez cu hainele cu care ma duc la munca, sunt obligat sa muncesc intr-o hala plina de praf si fara aerisire, exceptand usile deschise pentru a se face curent. Cand temperatura afara este de 30 de grade si peste, in hala probabil se depaseste 40 de grade. Singurul lucru pot spune ca exista sapun lichid la baie (de cele mai multe ori) ...
In plus, CIM specifica clar 2 schimburi de munca, nu 3.
Cred ca sunt destule incalcari ale obligatiilor angajatorului incat sa pot pleca cu demisia fara preaviz. (Dar nu sunt cunoscator in codul muncii si abia acum ma lovesc de fel de fel de chichite.)
Dar nu la acest aspect ma refeream, ci la cum s-ar considera LEGAL daca eu imi dau demisia cu preaviz (10 zile lucratoare conform CIM), in conditiile in care de maine pana la vacanta fortata mai sunt 9 zile lucratoare. Asta inseamna ca angajatorul imi va taia o zi de concediu legal ca fiind a 10-a zi de preaviz?
Si acest concediu legal, de 21 de zile, este un drept al angajatului pe care il primeste la inceputul unui an? Pot sa-mi iau concediu primele 21 de zile lucratoare dintr-un nou an si apoi sa demisionez cu sau fara preaviz si nu mi se retine din salar? Sau primesc esalonat, lunar, un numar de zile de concediu legal? Pentru ca am spus ca urmeaza 15 zile de concediu legal fortat in august, si la sfarsitul lui iulie nu ai cum sa dispui de 15 zile de concediu legal, ceea ce presupune ca firma insista sa-mi cheltui zilele in avans...