Buna ziua, tuturor!
Am nevoie de ajutor in legatura cu o problema.Lucrez la o societate comerciala din data de 13.05.2016.Din motive personale, in data de 22.07.2016 mi-am dat demisia, mentionand ca doresc sa respect termenul de preaviz stipulat in C.I.M., de 20 zile lucratoare, cu cerere scrisa, datata, semnata.De la firma pentru care lucrez mi-a fost dat un alt formular tipizat pentru demisie, in care mi-a fost completata, ca data de incetare a activitatii, data de 22 august 2016.Am datat si semnat si acel formular, insa nu inainte de a intreba superiorul de ce preavizul incepe cu data de 1 august 2016.Mi s-a raspuns ca asa se calculeaza in firma (daca are vreo relevanta, mentionez ca firma este originara din Italia).Asta ar fi prima mea intrebare: este legal ca o firma sa calculeze perioada de preaviz nu din ziua lucratoare urmatoare zilei in care s-a depus demisia, ci din prima zi a lunii urmatoare?Iar a doua problema...As avea dreptul, pana in 22 august (data la care a calculat angajatorul ca ar trebui sa imi incetez activitatea) la 6 zile de concediu.Daca modul in care ei au calculat perioada de preaviz nu este corect si legal, iar eu as inceta sa mai merg la lucru din data in care consider eu ca este corect (calculand 20 zile lucratoare incepand din data de 25 iulie), cat de legal ar fi ca ei sa nu imi plateasca zilele de concediu cuvenite si neluate?Intreb acest lucru pentru ca sunt ferm convinsa ca nu mi le-ar plati.Specific faptul ca, in C.I.M. este scris doar faptul ca, in cazul demisiei perioada de preaviz este de 20 zile lucratoare, fara a fi stipulata undeva data de la care se incepe calcularea perioadei de preaviz.
Va multumesc anticipat pentru ajutor.O zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
12:02, 31 Iulie 2016