avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare mostenire

Buna ziua. In urma cu un an jumatate , tatal meu a murit. Mama mea traieste, si eu sunt unicul copil. In urma decesului tatalui meu , a ramas un apartament , avand ca propipetari pe cei doi parinti ai mei.In intervalul scurs de la moartea tatalui, nu am facut nici un fel de demers notarial gen deschidere succesiune, renuntare, etc.As dori sa stiu daca exista o modalitate ca mama sa ramana unica mostenitoare a apartamentului in cauza, si ce trebuie sa fac pentru aceasta. Va multumesc.
Succesiunea se deschide prin moarte, tatal dvs a deschis-o, dvs o dezbateti sau ramaneti strain de ea.. Aveati termen de 6 luni pt a opta in legatura cu succesiunea dupa tata, daca o acceptati sau renuntati la succesiune.
Asadar, in acest timp, ori ati acceptat-o tacit si mergeti la notar pt a dezbate succesiunea, putand rezolva cu mama prin partaj ca bunurile sa-i revina dansei, ori ramaneti strain de mostenire , iar asta o va constata instanta.
Daca ati fi fost in termen pt a renunta, nu ar fi fost o idee buna pt ca renuntand, ar fi fost ca si cum parintii nu ar fi avut descendenti si astfel, ar fi intrat in concurs cu mama, o alta categorie de mostenitori..frati ai tatalui sau mostenitori ai acestora sau parinti ai tatalui ( dupa caz).
Mergeti la notar sau la avocat si explicati exact ce doriti sa faceti si motivele pt care vreti sa procedati asa.

Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2012
gi-jane2, moderator
Raspunsurile primite , prin varietatea lor, nu ma fac sa inteleg modul de a rezolva problema, ca partea mea de mostenire sa revina mamei mele, deci ca singurul propietar al apartamentului in cauza sa fie mama mea.Deci esenta problemei este ca mama mea sa fie detinatoarea in proportie de suta la suta al apartamentului ramas dupa decesul tatalui meu.Exista vreo posibilitate ca , din masa succesorala, apartament si bunuri, eu sa primesc , de exemplu , biblioteca, iar mama mea partea ce mi se cuvine din apartament, vreun partaj de acest gen?
Scopul, repet, e ca mama sa fie unica detinatoare a apartamentului in care locuieste.
Multumesc anticipat pentru rezolvarea acestei dileme in care ma aflu.Eu locuiesc in strainatate, si vreau sa ma intorc pentru a rezolva aceasta problema inainte de implinirea a 2 ani de la moartea tatei.
Inca o data , multumiri.
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2012
serbanalexandrescu, utilizator
Incercati urmatoarea alternativa:
Mama să mearga la notar si să inceapa dezbaterea succesiunii. Mama va informa notarul de faptul ca are un copil cu defunctul dar ca acesta nu si-a exprimat optiunea succesorala in termen si astfel dvs. sunteti strain de succesiune. E o posibilitate ca asa sa finalizati totul.

Altfel, ar trebui să mergeti in instanta si printr-o actiune (apeland la mediere, chiar) sa dezbateti mostenirea.
Fie inainteaza mama Dv. procedura dezbaterii succesorale iar Dv. renuntati sau sunteti considerat renuntator prin neacceptare in termenul legal. In aceasta situatie mamei Dv. ii va reveni masa succesorala in intregime.
O alta varianta ar fi ca ambii sa acceptati succesiunea in fata notarului si apoi in cadrul unui partaj amiabil sa se creeze doua loturi de bunuri, unul incluzind apartamentul in intregul sau care sa ii revina mamei Dv. iar celalalt privind biblioteca ce va va reveni Dv., fara plata vreunei sulte pentru compensare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune apartament cosmin311 cosmin311 Acum o saptamana a murit mama. Apartamentul cu 2 camere in care stau este al mamei adica e trecut pe numele ei inainte de casatorie. Tata a divortat de mama de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere de mostenire Doru luyzz Doru luyzz buna ziua parinti mei au detinut in proprietate o casa. recent mama mea a murit iar tatal meu doreste sa cedam in favoarea lui. noi cei 2 \"copii\":D ... (vezi toată discuția)
Imputernicire pentru reprezentare la succesiune luana1976 luana1976 Stimati Domni, tatal meu a decedat acum citeva zile in Bucuresti. Parintii mei sint divortati din 1998, iar la casa nu a fost efectuat ... (vezi toată discuția)