avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul muncii- contract de munca, demisie, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul muncii- contract de munca, demisie, salariu,etc.

Buna ziua. As dori sa va intreb prin noul cod al muncii, in ce conditii se obtine ajutorul de somaj; daca prin concediere se poate obtine acest ajutor; si perioada de proba la angajare cat poate dura ( o zi, doua zile, etc.) , si in aceasta perioada de proba, se lucreaza program normal de lucru , ca toti ceilalti angajati?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:44, 24 Iulie 2012

Puteti beneficia de indemnizatai de somaj daca sunteti concediata din motive neimputabile dvs si daca in ultimele 24 de luni ati obtinut cel putin 12 luni venituri supuse impozitarii.

In ceea ce priveste perioada de proba aveti mai jos informatii utile din C.Mun.
Art. 31. [perioada de proba]
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
O conditie pentru a putea sa se beneficieze de somaj este ca raportul de munca sa inceteze din motive neimputabile salariatului ...
1.Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;

b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
...

2. Asadar, daca inceteaza CIM cu unul din aceste articole din Codul muncii , se va putea beneficia de indemnizatie de somaj.


3. Pe durata preavizului, in lipsa unor dispozitii contrare prevazute in ccm aplicabil anagajtorului sau in reg.intern al acestuia, durata timpului de munca este cea prevazuta in c.i.m.

4. Pentru c.i.m. incheiate pe durata nedeterminata:
Art. 31 C.mun.:
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
...

5. Pentru c.i.m. incheiate pe durata determinata:
Art. 85 C.mun.:
Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca lyly64 lyly64 Buna seara, Se poate incheia un contract de munca pe perioada nedeterminata, in proba o luna de zile. Multumesc frumos Craciun fericit. (vezi toată discuția)
Revisal-urgent sallai sallai daca angajez pe perioada de proba de 30 de zile, contractul de munca este pe perioada determinata sau se poata pe perioada nedeteminata? multumesc (vezi toată discuția)
Durata perioada de proba LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Care este durata maxima pentru perioada de proba in cazul unui salariat angajat ca muncitor calificat? (vezi toată discuția)