avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... proces verbal la expertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

proces verbal la expertiza

Buna ziua

Urmeaza sa iau parte la o expertiza (ca intimat) ce are ca obiective depuse atat de mine cat si de petent. Este o completare la expertiza. Data trecuta desi am insistat sa se incheie un proces verbal in care sa scriu si eu punctul de vedere, am fost refuzat, chiar s-a rastit (doar) la mine ca nu poate asculta din 15 parti (eram eu + ajutoare ale partii adverse care-si dadeau cu parerea desi NU faceau parte din proces) . Am avut si un consilier dar si el facea front comun cu expertul si ma repezea. Consilierul nu a facut nicio lucrare, nu m-a ajutat nici el cand am cerut proces verbal la sfarsit ba chiar m-a sfatuit ca nu mai pot adauga obiective chiar daca inca nu primisem instiintare cu data cand va avea loc expertiza din partea expertului.

Expertiza a iesit incompleta si ma vad acum la rejudecare. Mentionez ca acesta completare este facuta de acelasi expert.

Ce pot eu sa fac in situatia in care expertul refuza iarasi incheierea unui proces verbal?

Practic sunt doar prezent ca oricum nu sunt luat in seama.
Desi avea in obiectiv sa intre sa masoare in curte la cineva care nu este in proces si care are doar gard, a pierdut terenul in instanta definitiv si irevocabil si stapaneste abuziv terenul, expertul a refuzat motivand verbal ca "Nu poate intra pe proprietatea cuiva fara sa aibe acordul". Nici macar nu l-a intrebat pe acel cineva daca ii da acordul, sau daca are intr-adevar acte de proprietate.
Vedeti? Poveste frumoasa ...

Va multumesc pentru orice sfat.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iulie 2012
MargineanuGabriel, utilizator
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 00:53, 30 August 2012
Corect este sa nu formulati alte obiective pentru expertiza, in afara celor deja formulate in scris, depuse la dosar si deja acceptate de catre instsanta de judecata.
Formulati in scris punctul dvs. de vedere, referitor la obiectivele deja acceptate de catre instanta si prezentati-l expertului pentru a va semna documentul, de primire.
La data expertizei, expertul va intocmi un proces verbal de prezenta, in care dvs. sub semnatura, puteti mentiona ca ati inmanat expertului un document care contine punctul dvs. de vedere, referitor la obiectivele la care trebuie sa raspunda expertul. Documentul dvs. cu semnatura expertului il depuneti la arhiva tribunalului, cu numar de inregistrare. Daca expertul refuza sa va primeasca documentul, mentionati acest lucru, pe documentul pe care il depuneti la arhiva tribunalului.
Acelasi document il prezentati si consilierului dvs. (acceptat de catre instanta), sub semnatura. Procedati si cu acest document, identic, depunandu-l la arhiva tribunalului pentru instanta, cu numar de inregistrare.
Daca in completarea la raportul de expertiza, expertul nu analizeaza documentat punctul dvs. de vedere (pro sau contra), faceti noi observatii, scrise (pe care le depuneti la arhiva tribunalului, pentru instanta de judecata), la aceasta completare a raportului de expertiza.
Consilierul dvs. (expertul parte) are obligatia sa semneze raportul de expertiza (daca este de acord) sau sa formuleze concluzii separate, pe care le depune la instanta (daca nu este de acord cu concluziile raportului formulate de catre expertul titular desemnat de catre instanta).
Trebuie sa mentionez ca expertul titular desemnat de catre instanta de judecata, dar si cel pe care l-ati solicitat dvs. ca si consilier, sunt independent, isi spun punctul de vedere numai vis a vis de lege si nu tin partea niciuneia dintre partile implicate in proces.
La urmatorul termen de judecata, puteti solicita instantei de judecata inlocuirea expertului observator - consilierului dvs. (motivand cu probe solide de ce doriti acest lucru), nominalizand un altul, care poate fi acceptat sau nu de catre instanta de judecata.
La intalnirea cu expertul pot participa doar persoanele nominalizate si acceptate de catre instanta de judecata (partile, avocatii acestora, martori) si alte persoane nominalizate de catre expert/ specialist in adresele de convocare. In procesul verbal incheiat se vor nominaliza aceste persoane, cu CNP si semnatura de participare.
Expertul are nevoie de aprobarea scrisa a proprietarului unui teren (daca acesta nu este parte in proces), pentru a intra pe acel teren. Daca considera necesar sa intre pe acel teren, pentru a putea finaliza raportul de expertiza tehnica, expertul va informa instanta de judecata si aceasta va decide daca este nevoie sau nu sa solicite politiei sa-l insoteasca pe expert.
Va multumesc pentru punctul dvs. de vedere foarte detaliat.

Nu sunt lamurit insa in legatura cu "persoanele care participa la expertiza". De exemplu daca vine cineva si este doar prezent si ramane tot timpul pe domeniul public (priveste din afara curtilor fara sa spuna nimic) poate fi considerata ca fiind persoana care participa la expertiza?
Acum aceasta persoana care nu se adreseaza exepertului, nici partii adverse ci doar mie (pe mine m-ar insoti) ar avea voie sa filmeze actiunea pe domeniul public?
Am gasit numai raspunsuri vagi la aceasta cum ca nu exista nicio lege sa interzica filmarea pe domeniu public. Dar exista art 73. din codul civil, pe care nu prea stiu cum sa il interpretez. "Sa interzica" dar nu spune cum... poate sa sara la bataie (exagerez) ca e in legitima aparare sau poate cere daune in civil ... nu stiu.

Art. 73. Dreptul la propria imagine
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.

Eu m-am gandit sa filmez ca sa am o proba impotriva expertului,
Margineanuga... a scris: " Nu sunt lamurit insa in legatura cu "persoanele care participa la expertiza".
1) - La efectuarea lucrului in teren in vederea intocmirii raportului de expertiza participa partile implicate in proces si convocate de catre expertul tehnic judiciar desemnat de catre instanta , prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire;
2) - Expertul judiciar nu are nevoie de spectatori sau operatori care sa il filmeze sau sa-i inregistreze vocea;
3) - Expertul tehnic judiciar intocmeste raportul de expertiza in baza documentelor existente la dosar si a celor pe care le studiaza in arhivele consultate;
4) - Daca un din parti prezinta in teren alte documente fata de cele de la dosar si aceste sunt utile solutionarii cauzei, expertul roaga partea ca sa depuna la dosarul cauzei documentul respectiv pentru a fi luat in considerare;
5) - Expertul nu incheie proces verbal la locul unde executa lucrul in teren, doar in cazul cand are ca obiectiv stabilit de catre instanta sa intocmeasca Proces verbal de vecinatate
-document ce este prevazut in Ordinul 634/2006 al ANCPI ;
6) -expertul tehnic judiciar, pe timpul desfasurarii lucrului in teren, nu poate fi filmat sau inregistrat, fara acodul lui.
Intrebare spre lamurirea mea: de ce credeti ca acel expert este un infractor, de vreti sa aveti probe impotriva lui ?

Acel expert este un profesionist, un inginer.... va voi da un citat despre meseria de inginer ...
„ Este o mare profesiune!. Este fascinatia de a vedea cum plasmuirea imaginatiei se transforma cu ajutorul stiintei intr-un desen pe hartie, care ulterior se materializeaza in piatra, metal sau energie. In plus, practicarea acestei profesiuni creeaza noi locuri de munca sau locuinte pentru oameni, asigurand cresterea standardului de trai si sporirea confortului vietii. Acestea toate reprezinta inaltul privilegiu al inginerului!
Marea responsabilitate a inginerului in comparatie cu cei care de alta profesie deriva din faptul ca operele lui se afla sub vazul tuturor. Actiunile sale se concretizeaza, pas cu pas, in material palpabil! El nu-si poate ingropa greselile ca medicul, nu le poate justifica prin vorbe aruncate in vant si nici nu poate da vina pe judecator ca avocatul. El nu-si poate ascunde erorile cu pomi si iedera ca arhitectul si nici nu poate ca politicianul, sa-si puna lipsurile dupa paravan dand vina pe opozitie, sperand ca oamenii vor uita.
Inginerul, pur si simplu, nu poate nega paternitatea operei sale, daca lucrarea sa nu e buna, e condamnat. Pe de alta parte, spre deosebire de medic, viata sa nu se curge intre oameni suferinzi. Spre deosebire de militari, distrugerea nu face parte din scopul vietii lui. Spre deosebire de avocat, nu –si castiga painea din conflicte. Inginerului ii revine menirea sa imbrace creatia stiintei cu viata, confort si speranta. Desigur, pe masura ce anii trec, oamenii uita care inginer este autorul lucrarii, chiar daca au stiut odata. Alteori se intampla ca un politician oarecatre sa-si puna numele pe lucrarea sa. Sau oamenii o atribuie unui promotor care s-a folosit, de fapt de banii altora…
Pe cand singur inginerul priveste inapoi spre valul nesfarsit de binete care se desprinde din succesele sale, cu satisfactia pe care o cunosc putine meserii, iar verdictul colegilor sai de breasla este singura recunoastere pe care si-o doreste”.

HERBERT HOOVER – Presedintele Statelor Unite ale Americii -1929- 1933

Succes
Ultima modificare: Joi, 30 August 2012
BEJENARU PETRU, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de recuzare a expertului consilier medina medina Este admisibilă cererea de recuzare a expertului consilier pe motiv că şi-a spus părerea cu privire la obiectul cauzei, într-un alt dosar în care a avut ... (vezi toată discuția)
Probleme mari cu expertul (expert corupt?) nelyiuly nelyiuly Buna seara. Am un proces pe rol si am mari probleme cu expertul. In faza de fond cand s-a facut raportul de expertiza, desi am sesizat neregulile facute ( am ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara gresita - considerata gresita de catre una din partile in proces. proces_ro proces_ro In 2008 am solicitat un expert judiciar in constructii, care a efectuat practic doar niste calcule pe baza unor chitante colectate si predate de catre parati ... (vezi toată discuția)