avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie- functie de conducere sau nu? cate zile de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie- functie de conducere sau nu? cate zile de preaviz??

Buna ziua. Ma confrunt cu o situatia si am mai multe intrebari pe tema asta.
Am gasit un nou loc de munca si trebuie sa imi dau demisia de la prezentul loc de munca. Situatia se prezinta astfel:
1. in contractul de munca, care a fost semnat in 2007, la sectiunea preaviz este mentionat "termenul de preaviz este de 15 zile calendaristice, conform Codului Muncii 53/2003 sau contractului colectiv de munca". Contract colectiv de munca nu am. Am vazut ca in 2011 s-a modificat Codul muncii si s-a extins perioada de preaviz. Prima intrebare este: "intru sub incidenta noului Cod, in mod tacit sau era necesar sa fi semnat acte aditionale? Mentionez ca nu am semnat nicium act aditional care sa fi schimbat aceasta perioada de preaviz In acest caz, cat este preavizul?"
2. legat de functie. Eu lucrez intr-un ONG si am functia de Directore executiv, iar ca incadrare COR 114301- conducator de organizatii umanitare si asimilati". Nu inteleg daca aceasta este o functie de conducere sau una de executie. Dupa perioada de preaviz care a fost stabilita atunci, a fost considerata una de executie. E posibil sa o considere acum functie de conducere si sa faca modificari implicite fara un act aditional la contract? E posibil sa mi se invoce faptul ca e o functie de conducere si sa fiu nevoita sa am preaviz de 45 zile dupa noul cod, sau 30 zile dupa vechiu cod, sa se considere ca s-a gresit in contract, si sa se considere oarecum implicita perioada? Sau se citeste expres din contract cum s-a prevazut atunci?? Care e varianta corecta?
3. legat de Concediul de odihna. Nu mi-am luat nicio zi anul acesta, aceasta perioada urmand sa fie chiar dupa ce mi-as da demisia. As mai avea concediu? Stiu ca oricum imi va plati banii pe concediu. Insa o sa am si zile libere?
4. daca angajatorul considera sa incheiam contractul cu acordul partilor inainte de termenul de preaviz, trebuie sa accept? intrucat daca procedez astfel, ar exsita un decalaj intre momentul acesta, caci eu mi-am luat in calcul termenul de preaviz, si data inceperii contractului la noul loc de munca. Deci ar fi perioada in care eu nu as fi acoperita de contract si na...nici de asigurari si altele. Cum sa procedez?
Am expus problema pe puncte. Sper sa primesc cat mai curand un raspuns. Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: IoanaAda , utilizator 17:26, 27 Iulie 2012
~ Conținut șters la cerere ~

In contractul de munca individual , de regula este aceasta prevedere.
DISPOZITII FINALE
Prevederile prezentului contract individual de muncă se completează cu dispoziţiile Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare şi ale Contractului Colectiv de Muncă aplicabil incheiat la nivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramura/national, inregistrat sub nr…………../………………la Inspectoratul Teritorial de Munca a judetului/municipiului…………………/Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
In mod tacit s-a modificat si perioada de preaviz.Functia pe care o aveti este functie de conducere.
Perioada de preaviz de 45 zile lucratoare, este maximala.
art 81 7) din codul muncii republicat
Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Concediul de odihna la care aveti dreptul se compenseaza in bani la incetarea CIM.
O incetare cu acordul partilor art 55 b din codul muncii republicat ,este recomandabila in conditiile in care va incurca preavizul.
1. Nu intrati sub incidenta noilor modificari aduse perioadei de preaviz, intrucat Codul Muncii nu stabileste obligativitatea inserarii in c.i.m. a duratei maxime de preaviz ... atata timp cat durata preavilului nu a fost modificata printr-un act aditional la c.i.m., perioada de preaviz este cea stipulata in c.i.m.

2. Chiar daca va fi considerata functie de conducere , daca nu s-a modificat si perioada de preaviz atunci termenul este de 30 de zile pentru preaviz.

3. CO neefectuat se compenseaza in bani la incetarea raportului de munca ...

4. este optiunea dsv daca acceptatis au nu incetarea cu acordul partilor sau mergeti pe incetarea prin demisie a c.i.m.
mai jos de 30 de zile nu este posibil sa existe la functie d econducere...PREAVIZE!
Un este reglementat acest aspect ? .. din cate se observa atat in varianta veche , cat si in varianta noua Codul Muncii prevede durata maxima a preavizului , nu si durata minima ...

Alte discuții în legătură

Preaviz in cazul demisiei - functie de conducere ancarapan ancarapan Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la noul cod al muncii si a perioadei de preaviz in cazul demisiei si as dori sa primesc un sfat competent,specific ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii - preaviz demisie felico2 felico2 As avea nevoi de sfatul unui specialist in ceea ce priveste perioada de preaviz la care am dreptul in cazului demisiei in urmatoarele conditii: - am fost ... (vezi toată discuția)
Preaviz ciprianst ciprianst As dori ajutorul in rezolvarea corecta a urmatoarei probleme: - angajatorul a transmis un act aditional prin care se modifica perioada de preaviz in cazul ... (vezi toată discuția)