Am o nelamurire cu privire la noul cod al muncii si a perioadei de preaviz in cazul demisiei si as dori sa primesc un sfat competent,specific cazului meu, daca se poate.
Istoric: in 2007 am semnat contractul individual de munca, pe functia de "asistent manager" in care era stipulata perioada de preaviz, citez: "(...)in cazul demisiei este de 15 zile calendaristice, conform Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii". La "Dispozitii finale" este stipulat astfel: "Prevederile prezentului contract individual de munca se completeaza cu dispozitiile Legii nr 53/2003 - codul muncii si ale ROI. Orice modificare privind clauzele contractuale in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, conform dispozitiilor legale."
In 2008 am semnat un act aditional in care singura modificare adusa contractului initial era majorarea salariului brut, iar in 2009 am fost promovata in functia de "sef birou" (nu este scris exact codul din nomenclator si nici ca ar fi functie de conducere, dar se pare ca asa ar reiesi) - unde este stipulata noua functie, noul salariu+beneficii. In rest, nicio alta modificare.
Mentionez ca in acest moment mai am 15 zile neefectuate din CO pe anul acesta.
Avand in vedere ca as dori sa plec cat mai repede de la actualul loc de munca, as vrea sa stiu care este perioada actuala de preaviz in cazul demisiei mele? 15 zile calendaristice cum am semnat initial sau max. 45 de zile lucratoare cum prevede noul cod al muncii (chiar daca in CIM meu nu este stipulata in clar acceptarea tacita a noului cod)?
De asemenea, m-ar interesa ce "portita legala" as avea cu ajutorul zilelor de concediu ramase sau alta varianta (?), astfel incat sa pot pleca cat mai repede de la locul de munca? Mentionez ca varianta "cu acordul partilor" nu se poate aplica din pacate.
In speranta unui raspuns cat mai rapid, va multumesc anticipat!
Potrivit actualelor prevederi din Codul mUncii , art.81 alin.4, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Prin urmare, daca in c.i.m. a fost stipulat un anumit termen de preaviz si acesta nu a mai fost modificat, in acest caz, termenul de preaviz este cel mentionat in c.i.m.
In speta, termenul de preaviz in cazul dvs este de 15 zile.
De asemenea, pe perioada de preaviz se poate beneficia de CO .. in caz contrar, CO neefectuat se va compensa in bani la incetarea contractului individual de munca.