avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cat e de fapt un an inchisoare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cat e de fapt un an inchisoare?

Stie cineva articolele unde scrie exact cat inseamna un an de inchisoare, pentru diferite infractiuni, si de la ce varsta in sus se calculeaza altfel?

#-o
Cel mai recent răspuns: Claudiusas14 , utilizator 11:11, 20 Octombrie 2023
Fiti va rog mai explicit.
Ceea ce va pot zice .... in cazul in care instanta a pronuntat o hotarare (care este definitiva si irevocabila) prin care s-a stabilit pedeapsa inchisorii de un an.....atunci se executa un an. Pedeapsa poate sa fie aplicata numai persoanelor care raspuns penal (minorii care nu au implinit 14 ani si interzisii judecatoresti nu raspuns penal; minorii intre 14 -16 ani raspund penal daca se dovedeste ca au savarsit fapta cu discernamant).
Daca pedeapsa pronuntata de instanta de judecata este de un an inchisoare cu executare,condamnatul are dreptul la analiza comisiei de eliberare conditionata dupa ce a executat 8 luni inchisoare.In cazul in care condamnatulcut are virsta de 60 ani sau mai mult,va executa 6 luni,pana la analiza comisiei de eliberare conditionata.
In ambele cazuri,dupa indeplinirea acestui termen,comisia de eiberare conditionata poate sa se pronunte cu privire la eliberarea conditionata,ulterior urmand ca judecatoria competenta sa hotarasca.Nu este obligatoriu ca sa fie eliberat la acest termen,daca comisia de eliberare conditionata sau instanta de judecata considera ca acest termen a fost insuficient pentru condamnat (ex.nu a dat dovezi temeinice de indreptare),acesta putand executa chiar toata pedeapsa-1 an.
Merci pentru raspunsuri dar reformulez. Eu stiam ca un an de inchisoare nu inseamna 1 an calendaristic, ci s-ar calcula in functie de infractiune, fara sa ne referim aici la cererea de eliberare conditionata.
Deci, stie cineva ceva despre asta?
Nu exista in legislatia romana prevederi cu privire la executarea pedepsei in peninteciare in functie de cuantumul pedepsei,sau in functie de infractiunea pentru care s-a pronuntat condamnarea.Baza legala a executarii pedepselor privative de libertate este Legea 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
Este aceeasi perioada pentru toata lumea. Si toate infractiunile.

Alte discuții în legătură

Anul de puscarie melinaR melinaR buna dimineata am o intrebare care tot ma chinuie si nu ii pot gasi raspuns nepotul meu are o condamnare de 7 si 6 luni din care a executat 4 ani si 2 luni ... (vezi toată discuția)
Liberare conditionata loricag loricag buna ziua am si eu o intrebare:sotul meu a primit o pedeapsa de 9 luni inchisoare la care sau adaugat 3 luni pentru ca avea din urma o condamnare cu suspendare ... (vezi toată discuția)
Eliberarea conditionata amaya_maya2004 amaya_maya2004 buna ziua!am si eu o intrebare pt dvs ,sotul meu are 2 procese la care are 7luni la unul si la celalalt are 1an pt furt iar luna aceasta se termina recursul ... (vezi toată discuția)