avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Radiere ipoteca
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Radiere ipoteca

Buna ziua,
As vrea sa stiu daca este reglementata in vreun fel obligatia unei banci de a radia (in termenul stabilit prin acordul de instrainare dat in prealabil) ipoteca instituita asupra unui imobil care a facut obiectul unei vanzari.

Daca inaintea vanzarii autentific acordul de instrainare in care banca isi asuma aceste obligatii pot considera ca mi-am luat masuri asiguratorii?
Cel mai recent răspuns: titelf , utilizator 15:23, 30 Iulie 2012
Aţi înstrăinat deja imobilul , obţinând acordul prealabil al bancii? Sau doar intenţionaţi să o faceţi?
Normal , banca îşi poate da acordul la înstrăinarea bunului grevat cu sarcina ipotecii, însă îşi menţine dreptul de urmărire a imobilului ipotecat, în mâinile oricui s-ar afla imobilul, urmând ca radierea să aibă loc la momentul lichidării creanţei .
Am obtinut acordul bancii si ma pregatesc de vanzarea finala. Ma tem insa ca banca ar putea sa nu-si dea interesul pentru radierea ipotecii. In mod normal, dupa vanzare, ar trebui sa dea declaratia autentificata de radiere. Vreau sa stiu daca poata fi constransa in vreun fel in cazul in care va tergiversa nejustificat aceasta formalitate.
Fac precizarea ca vorbesc in calitate de cumparator...
Dacă se achită creanţa către bancă , aceasta va proceda la radierea ipotecii . Altfel nu văd cum ar da acea declaraţie autentică , pentru că ar rămâne fără garanţie . Sarcina , fiind instituită asupra imobilului , poate fi radiată doar dacă se achită debitul anterior sau la momentul vânzării imobilului.În caz contrar, imobilul rămâne grevat cu sarcină, indiferent că va avea alt proprietar.
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Va multumesc pentru raspunsuri. Eu cunosc toate aceste detalii. Nelinistea mea porneste de la faptul ca, dupa ce datoria va fi stinsa, banca nu se va grabi sa se achite de obligatia ei de a da declaratia de radiere. Exista vreo mentiune in codul civil care sa determine banca sa nu treneze la nesfarsit cu eliberarea declaratiei? Am o experienta nefericita cu birocratia din banci...

Alte discuții în legătură

Drept de privilegiu in favoarea vanzatorului pentru rest de pret Adrian C. Adrian C. Buna ziua In anul 2010 am achizitionat o garsoniera prin programul \"Prima Casa\" si anul acesta am reusit sa o achit integral. Am solicitat ridiarea ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare Scr3wBall Scr3wBall Sunt in tratative de cumparare a unui imobil nou. Imobilul respectiv este ipotecat de catre dezvoltator, fapt pentru care i s-a dat un avans pentru a scoate ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament shonny shonny Daca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi utile. Vreau sa cumpar un apartament ,dar vinzatorul il are cumparat prin credit ipotecar si mai are de plata la ... (vezi toată discuția)