avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Functionare asociatie pe oug 26/2000
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Functionare asociatie pe oug 26/2000

Buna ziua,
Rugamintea mea este sa ma lamuriti in legatura cu o asociatie infiintata in baza oug 26/2000 .Nelamurirea mea consta in aceea ca dupa infiintare si inscriere in registrul asociatiilor si fundatiilor un numar de 90 de noi membrii au facut cerere de aderare la aceasta asociatie.Conform statutului, acestia dobandesc calitatea de membru in momentul aprobarii cererii de catre consiliul director. Intrebarea mea este : daca acestia(noii membrii) nu au fost trecuti in registrul asociatiilor si fundatiilor ca urmare a unei cereri depuse la instanrta din raza de competenta teritoriala , participarea lor la luarea de hotarari ale adunarii generale este legala?
Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Denisa Stanca , Avocat 14:32, 27 Iulie 2012
Participarea lor la Adunarea Generala este posibila numai dupa ce au dobandit statutul de membru al asociatiei respective ... nu este obligatoriu sa fie trecuti in acel registru.
Este un subiect delicat.
Eu m-am lovit anul acesta de o problema legata de inregistrarea membrilor noi care au aderat la asociatie dupa infiintarea acesteia.

Am depus actele la Judecatoria sector 2 si nu am avut probleme.

La Judecatoria Bufetea au respins cererea, considerand ca in cazul adeziunii unor noi membrii nu este necesara indeplinirea vreunei formalitati sau a autorizarii pe cale judiciara.

Am facut recusr motivand ca este necesar tinerea unei evidente clare a numarului membrilor asociati intrucat Adunarea generala este organul de conducere, alcatuit din totalitatea asociatilor si care are o importanta deosebita in respectarea dispozitiilor art. 21 din O.G. nr. 26/2000. Recursul a fost respins.

Parerea mea este ca se impune inregistrare in registrul asociatilor si fundatiilor, insa practica judiciara lasa de dorit.

In ceea ce priveste nelamurirea ta, consider ca membrii asociatiei care au aderat la asociatie ulterior dobandirii personalitatii juridice pot participa legal la adunarile generale.

Verifica in Statul si vezi ce scrie la drepturile si obligatiile asociatilor.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionare asociatie pe oug 26/2000 doruculea doruculea Buna ziua, Rugamintea mea este sa ma lamuriti in legatura cu o asociatie infiintata in baza oug 26/2000 .Nelamurirea mea consta in aceea ca dupa infiintare si ... (vezi toată discuția)
Modificare acte fundatie ct25exs ct25exs Care este procedura, dupa Ad. Gen, de modificare a actelor constitutive ale unei fundatii? Trebuie depuse acte aditionale sau hotarari la grefa Judecatoriei ... (vezi toată discuția)
Dovada calitate membru asociatie romi_codrean romi_codrean Buna ziua As dori sa aflu mai multe pareri despre dobandirea si dovedirea calitatii de membru al unei asociatii. Subsemnatul sustin ca membrii unei ... (vezi toată discuția)