avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acte somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acte somaj

Am primit decizia privind incetarea contractului de munca incepand cu 13.07.2012, dar celelalte doua adeverinte necesare pentru dosarul de somaj le-am primit de doua ori pana acum, dar de fiecare data gresite. Le-am solicitat inca odata, rugandui sa faca corecturile de rigoare, dar nu stiu de ce dureaza atat de mult completarea lor. Ce pot face in cazul in care continua sa ma amane cu eliberarea acestor adeverinte, sau daca pur si simplu nu mi le da? Care este termenul in care ar fi trebuit sa le primesc? Ce pot face daca nu-l respecta?
Cel mai recent răspuns: georgettegan , utilizator 15:02, 27 Iulie 2012
Daca se refuza eliberarea adeverintelor puteti sesiza ITM-ul si ANOFM-ul, in acest sens.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Art. 113 din Legea nr.6/2002:
Constituie contravenţie următoarele fapte:
......
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 116
(1)Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
.....
In mod normal la data lichidarii trebuiec date si documentele necesare pentru depunerea dosarului la somaj cu atat mai mult cu cat termenul este destul de strans 10 zile calendaristice ca sa beneficiati de indemnizatie de la data incetarii CIM.Daca depasiti
termenul veti primi indemnizatie de somaj de la data acceptarii cererii.Este obligatia angajatorului sa vi le dea in timp util.
Multumesc, inteleg ca trebuie sa fac intai o cerere scrisa? Nu erau obligati sa-mi elibereze aceste acte la incetarea contractului de munca?
Da, aceste documente trebuiesc eliberate de angajator fara solicitarea scrisa. Este obligatia angajatorului
Legea prevede ca la solicitarea scrisa asalariatului sau fostului slariat se elibereaza astfel de documente .. prin urmare, nu instituie obligatia acestuia la o solicitare verbala sau la o nesolicitare ...

Alte discuții în legătură

Somaj bogosianu bogosianu Buna dimineata! Angajatorul refuza sa-mi elibereze anexa 14.Unde trebuie sa ma adresez?Dosarul la somaj trebuie sa-l depun pana la data de 8-01-2010.I..T.M ... (vezi toată discuția)
Refuzul eliberarii adeverintei cu baza de calcul victor_dorel victor_dorel in ce conditii angajatorul poate refuza eliberarea anexei 14 pt somaj ?????? (vezi toată discuția)
Ca acte trebuie sa primesc de la angajator dupa incetarea contractului de munca de comun acord? iana_iana iana_iana Ce acte este obligat angajatorul sa imi ofere dupa incetarea contractului de munca de comun acord? Sau ce acte ar trebui sa cer? (vezi toată discuția)