avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita

Buna!In urma introducerii pe rolul instantei a unei actiuni civile in care solicitam pe langa actualizarea despagubirilor civile periodice lunare,acordarea acestor despagubiri pe o perioada de 8 ani,actualizate,perioada in care aceste despagubiri nu au fost platite din rea credinta desi starea de nevoie a existat,instanta de judecata a acordat in prima instanta doar actualizarea despagubirilor civile din momentul in care hotararea urma sa ramana definitiva.In recurs,hotararea a fost modificata in sensul acordarii despagubirilor civile de la data introducerii actiunii civile.Instanta a respins cererea privitoare la acordarea despagubirilor civile retroactive neplatite din rea credinta pe motiv ca aceste despagubiri pot fi obtinute cu o hotarare judecatoreasca veche din anul 1993,hotarare cu care aceste despagubiri au fost actualizate in anul 1993.Pe motiv ca aceasta hotarare din anul 1993 poate fi pusa in executare si ca sumele respective pot fi actualizate de executorul judecatoresc,fara a fi nevoie de o noua hotarare judecatoreasca in acest sens,instanta a respins cererea privind acordarea despagubirilor retroactive actualizate.In momentul in care m-am dus cu hotararea respectiva,pentru a o pune in executare,m-am lovit de incompetenta sau reaua credinta a executorilor judecatoresti..Unul zicea ca a intervenit prescriptia,altul a calculat actualizarea sumelor gresit.In prezent,nu stiu care este solutia pentru aceasta problema pentru ca exista riscul sa pierd banii avansati executorului judecatoresc.Intrebarile mele sunt:
1.A intervenit prescriptia in acest caz tinand cont ca aceste hotarari sunt prevazute cu o conditie suspensiva?
2.Daca a intervenit prescriptia..exista vreo modalitate de a recupera creantele retroactive actualizate prin deschiderea unui nou proces?
Va rog sa imi raspundeti care este cea mai buna solutie pentru situatia prezentata!
Cel mai recent răspuns: BEJ Sahlian , Executor judecatoresc 16:13, 7 August 2012
1-A intervenit prescriptia ca urmare a faptului ca dvs pe parcursul celor 8 ani nu ati staruit la bej sa mentina pe rolul activ cererea dvs de executare silita a debitorului,cererere care trebuie reactualizata din 6 in 6 luni.
2-Aveti dreptul sa introduceti o noua cerere la instanta de judecata
Dar tinand cont ca in prezent,despagubirile civile se platesc lunar,si au fost platite si pe o perioada de 18 luni retroactiv prin executare silita,aceste plati efectuate nu anuleaza prescriptia?Mentionez ca hotararea judecatoreasca din anul 1993 a fost pusa in aplicare pana in anul 2001,cand din rea credinta au refuzat sa mai plateasca.
Mentionez ca in respectiva cauza nu a existat o cerere de executare silita,hotararea a fost executata de bunavoie din anul 1993 si pana in anul 2001.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2012
gi-jane2, moderator
dreptul de executare a unui drept de creanta afectat de o conditie suspensiva apare doar in momentul in care dreptul de creanta se naste.deci,daca in baza acelei hotarari vechi din anul 1993 drepturile de creanta lunare care s-au nascut dupa anul 2009 si care nu sunt mai vechi de 3 ani,nu au cum sa fie prescrise.gresesc eu?sau aici toti isui dau cu parerea indiferent daca sfaturile sunt bune sau rele?
Din ce spuneti dvs din dispozitivul hotararii instantei rezulta ca puteti actualiza valoarea creantei. Nu ma pot pronunta cu privire la prescriptie pentru ca am vazut ca aveti mai multe hotarari, pentru una din ele ati inceput executarea iar debitorul in cele 18 luni ar fi trebuit sa faca contestatie, sunt mai multe termene mentionate de dvs in relatari etc. daca imi trimiteti hotararile sau redactati continutul lor va ajut cu placere
Nu stiu daca toti isi dau cu parerea dar userul de mai sus sigur o face (si cred ca in orice domeniu). Am mai spus pe undeva ca mai bine asculti si o a doua parere dupa ce citesti sfaturile userului respectiv. S-ar putea ca cineva vrodata sa aiba mai mult de pierdut daca urmeaza sfaturile respective (nu spun ca or fi toate gresite dar eu din ce am intalnit pe sait 70-75 % sunt gresite, ambigue sau nu au legatura cu subiectul)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare creante rezultate din despagubiri civile periodice lunare alexandru_79 alexandru_79 Buna!In urma introducerii pe rolul instantei a unei actiuni civile in care solicitam pe langa actualizarea despagubirilor civile periodice lunare,acordarea ... (vezi toată discuția)
Despagubiri civile al3xal3x2 al3xal3x2 una!In anul 2010 am deschis un proces pentru actualizarea unor despagubiri civile lunare pentru vatamare corporala.Ultima actualizare s-a facut printr-o ... (vezi toată discuția)
Actualizarea unei sume cu rata inflatiei retroactiv al3xal3x2 al3xal3x2 buna!In urma unui proces pentru despagubiri civile pentru vatamare corporala din culpa,am primit o hotarare judecatoreasca in care s-au acordat despagubirile ... (vezi toată discuția)