avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cine are dreptate?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cine are dreptate?

Suntem constituiti intr-o asociatie de proprietari si ne confruntam cu urmatoarea problema: unul dintre apartamente a fost vandut in luna ianuarie, dar eliberarea acestuia s-a produs abia la sfarsitul lunii mai. La sfarsitul lunii iunie s-a afisat lista de plata la intretinere pentru luna mai. Vechiul proprietar avea deja restante la plata intretinerii lunile martie si aprilie. Noul proprietar vrea sa achite intretinerea lunii iunie, dar nu i se poate incasa deoarece lunile martie-mai nu sunt platite. Vechiul proprietar spune ca nu achita intrucat el a vandut apartamentul din luna ianuarie.
Cine are dreptate si cum ne putem noi, asociatia, recupera suma restanta?
Multumim.
Vechiul proprietar are obligatia legala de a achita toate sumele restate în perioada in care a avut in posesie imobilul.
Daca nu este stipulat in contractul de VC ca vechiul proprietar sa achite cotele de intretinere pana la eliberarea apartamentului, atunci noul proprietar este cel care trebuie sa achite toate datoriile. Apartamentul este a lui din ianuarie, trebuia sa isi ia masuri de siguranta.
Asociatia de proprietari poate recupera sumele restante prin justitie, daca nu a achitat in termen de 90 de zile restanta poate fi dat in judecata, asociatiile de proprietari sunt scutite de taxa de timbru.
Daca in actul de transmitere a dreptului de proprietate asupra apartamentului,partile nu au inteles sa consemneze existenta de restante-care eventual sa fie preluate de catre cumparator,pe cale de consecinta,responsabilitatea platii cotelor de intretinere revin vanzatorului ,care dupa incheierea actului de instrainare apartament,cu acordul cumparatorului a continuat sa locuiasca in imobil
Daca nu exista clauze contractual asumate care sa prevada dreptul vanzatorului sa continue sa locuiasca in apartament si sa isii achite c/v costuri ,atunci responsabilitatea platii obligatii catre asociatia de proprietari intra in sarcina cumparatorului
mihaela=424 a scris:

unul dintre apartamente a fost vandut in luna ianuarie, dar eliberarea acestuia s-a produs abia la sfarsitul lunii mai. La sfarsitul lunii iunie s-a afisat lista de plata la intretinere pentru luna mai. Vechiul proprietar avea deja restante la plata intretinerii lunile martie si aprilie. Noul proprietar vrea sa achite intretinerea lunii iunie, dar nu i se poate incasa deoarece lunile martie-mai nu sunt platite. Vechiul proprietar spune ca nu achita intrucat el a vandut apartamentul din luna ianuarie.
Cine are dreptate si cum ne putem noi, asociatia, recupera suma restanta?

Dreptatea se imparte, se determina, pentru ca trebuie sa argumentam si sa convingem, in acest caz tinand cont de sublinierile facute in citat.
Daca apartamentul a fost cumparat de noul proprietar in ianuarie, din acea luna noul proprietar are drepturi si obligatii fata de asociatie ca si fata de primarie, furnizori de electricitate, telefonie fixa, gaze... Este treaba lui daca a lasat apartamentul in grija ori spre folosinta fostului proprietar, unui prieten, unei rude sau total nelocuit. El, noul proprietar raspunde in fata tertilor cu privire la proprietatea sa.

Vechiul proprietar nu putea sa aiba restante in martie si aprilie (vedeti subliniuerea), pentru simplu motiv ca nu mai era proprietar din ianuarie.
Daca noul proprietar vrea sa achite ceva, nu vad in ce baza, asociatia nu-i incaseaza banii. Cine vine la asociatie sa faca cerere de incasare a banilor? Omul vine simplu si da banii iar casierul intocmeste si-i da chitanta. Administratorul, presedintele, cenzorul pot foarte bine sa dispuna ca acea suma platita de noul proprietar sa stinga datoriile cele mai vechi, asa cum prevede legislatia.
Dar, eu inteleg ca actualul proprietar nu vrea sa plateasca din februarie si vreti sa-l convingeti neincasandu-i nimic. E o incercare si puteti sa o continuati. Dar ca sa evitati discutiile neprincipiale cu el, spuneti-i sa mearga la banca si sa plateasca in contul bancar al asociatie. Cand vedeti banii in extrasul de cont, stingeti din ei debitele cele mai vechi, penalizarile...

Vechiul proprietar este necinstit atat timp cat el a locuit in continuare in apartament. Probabil ca s-a inteles cu noul proprietar sa-l mai lase in apartament si firesc trebuia ca vechiul proprietar sa plateasca la asociatie (ca si le gaz, energie electrica, telefon fix...), pentru ca el a consumat... Dar asociatia nu are de unde sa cunoasca intelegerea lor, asa ca fata de asociatie toate obligatiile le are noul proprietar inca din luna ianuarie.

Asadar in relatia dintre cei doi proprietari, dreptate are noul proprietar.
In relatia cu asociatia, dreptate are fostul proprietar.
De aceea exista judecator in cazul neintelegerii partilor.
Nu este relevant ce e specificat in contractul de cumparare.

Asociatii are relatii doar cu proprietarul apartamentului. Si numai proprietarul apartamentului are obligatia de a plati cotele de intretinere catre asociatie. In situatia de fata, proprietarul "cel nou" al apartamentului. Acesta va trebui sa achite datoriile catre asociatie apoi e treaba lui cum isi recupereaza sumele de la vechiul proprietar.

Atat in relatia celor 2 proprietari cat si in contractul de vanzare cumparare asociatia nu are ce sa caute. In contract poate sa fie stipulat orice, inclusiv faptul ca vechiul proprietar sa achite cotele de intretinere pe perioada folosirii apartamentului, ulterior vanzarii. Insa acesta le va achita catre noul proprietar, care la la randul sau va achita cotele catre asociatie.

Repet, singurul si unicul responsabil si obligat la achitarea datoriilor este noul proprietar.
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2012
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Apartament vandut cu datorii la intretinere cris_nedelcovici cris_nedelcovici Avem urmatoarea situatie: In luna februarie se cere adeverinta - nu erau restante la acea data. In 15 aprilie, in contractul de vanzare-cumparare se ... (vezi toată discuția)
Vanzatorul apartamentului nu vrea sa plateasca restantele..ce sa fac? dianaadam dianaadam buna,am cumparat o garsoniera in 2 feb 2010 e contractul.Vanzatorul a adus de la admnistrator o adeverinta ca e platit pana in momentul lunii calculate si ca ... (vezi toată discuția)
Plata suplimentara intretinere apartament cristian57 cristian57 Buna seara, V-as ruga sa ma lamuriti in urmatoarea problema: de curand am cumparat prin credit bancar un apartament fara restante la intretinere. Vechea ... (vezi toată discuția)