mihaela=424 a scris:
unul dintre apartamente a fost vandut in luna ianuarie, dar eliberarea acestuia s-a produs abia la sfarsitul lunii mai. La sfarsitul lunii iunie s-a afisat lista de plata la intretinere pentru luna mai. Vechiul proprietar avea deja restante la plata intretinerii lunile martie si aprilie. Noul proprietar vrea sa achite intretinerea lunii iunie, dar nu i se poate incasa deoarece lunile martie-mai nu sunt platite. Vechiul proprietar spune ca nu achita intrucat el a vandut apartamentul din luna ianuarie.
Cine are dreptate si cum ne putem noi, asociatia, recupera suma restanta?
Dreptatea se imparte, se determina, pentru ca trebuie sa argumentam si sa convingem, in acest caz tinand cont de sublinierile facute in citat.
Daca apartamentul a fost cumparat de noul proprietar in ianuarie, din acea luna noul proprietar are drepturi si obligatii fata de asociatie ca si fata de primarie, furnizori de electricitate, telefonie fixa, gaze... Este treaba lui daca a lasat apartamentul in grija ori spre folosinta fostului proprietar, unui prieten, unei rude sau total nelocuit. El, noul proprietar raspunde in fata tertilor cu privire la proprietatea sa.
Vechiul proprietar nu putea sa aiba restante in martie si aprilie (vedeti subliniuerea), pentru simplu motiv ca nu mai era proprietar din ianuarie.
Daca noul proprietar vrea sa achite ceva, nu vad in ce baza, asociatia nu-i incaseaza banii. Cine vine la asociatie sa faca cerere de incasare a banilor? Omul vine simplu si da banii iar casierul intocmeste si-i da chitanta. Administratorul, presedintele, cenzorul pot foarte bine sa dispuna ca acea suma platita de noul proprietar sa stinga datoriile cele mai vechi, asa cum prevede legislatia.
Dar, eu inteleg ca actualul proprietar nu vrea sa plateasca din februarie si vreti sa-l convingeti neincasandu-i nimic. E o incercare si puteti sa o continuati. Dar ca sa evitati discutiile neprincipiale cu el, spuneti-i sa mearga la banca si sa plateasca in contul bancar al asociatie. Cand vedeti banii in extrasul de cont, stingeti din ei debitele cele mai vechi, penalizarile...
Vechiul proprietar este necinstit atat timp cat el a locuit in continuare in apartament. Probabil ca s-a inteles cu noul proprietar sa-l mai lase in apartament si firesc trebuia ca vechiul proprietar sa plateasca la asociatie (ca si le gaz, energie electrica, telefon fix...), pentru ca el a consumat... Dar asociatia nu are de unde sa cunoasca intelegerea lor, asa ca fata de asociatie toate obligatiile le are noul proprietar inca din luna ianuarie.
Asadar in relatia dintre cei doi proprietari, dreptate are noul proprietar.
In relatia cu asociatia, dreptate are fostul proprietar.
De aceea exista judecator in cazul neintelegerii partilor.