avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... vanzatorul apartamentului nu vrea sa plateasca ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

vanzatorul apartamentului nu vrea sa plateasca restantele..ce sa fac?

buna,am cumparat o garsoniera in 2 feb 2010 e contractul.Vanzatorul a adus de la admnistrator o adeverinta ca e platit pana in momentul lunii calculate si ca luna restanta se achita conform clauzei in contract.DECI EL MAI AVEA DE PLATIT PE IANUARIE ATUNCI CD SE AFISAU CHELT.In contract nu exista nici o clauza ca platesc eu cumparatoru,deci el trebuie sa plateasca.Acum el nu mai vrea sa plateasca,ce se intampla in acest caz? VA ROG SA IMI RASPUNDETI
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:47, 7 Decembrie 2010
In orice caz ponoasele le trageti dvs. Platiti restantele daca nu sunt foarte mari si terminati povestea. Ce vreti sa faceti sa va judecati cu toata lumea pentru cateva sute de ron.
Pierdeti prea mult timp pentru o suma destul de mica in comparatie cu cheltuielile de judecata.
Daca contractul s-a incheiat, nu aveti ce face decat sa platiti aceasta restanta. Trebuia sa fi prevazut la achitarea sumei finale sa-i opriti intretinerea pe ianuarie si probabil si plata facturii la energia electrica.
Daca deja ati facut actul de vamzare-cumparare......ce sa mai faceti?
Sa-l dati in judecata, asa cum o sa primiti probabil niste sfaturi (?)
Da, dar face efortul si cheltuiala? Si cum ati putea demonstra ca el s-a angajat sa plateasca si costurile cu intretinerea ultimei luni in care a locuit acolo?
Normal ar trebui sa aiba un fond de rulment care sa acopere intretinerea pe o luna; daca acest fond exista (si nu a fost returnat fostului proprietar la plecare) cereti administratorului sa-l utilizeze pt.acoperirea cheltuielilor.
In orice caz, daca nu este specificat nicaieri ca preluati dvs.datoriile, nu mi se pare normal sa platiti atata timp cat nu ati locuit acolo.
Depinde foarte mult de contract.
In contract (de regula) exista o clauza prin care vanzatorul isi asuma responsabilitatea pentru toate datoriile facute pana in momentul cumpararii(sau un moment bine determinat stabilit in contract).

In cazul in care contractul de vanzare-cumparare reprezinta titlu executoriu (conform Art. 66 "Actul autentificat de notarul public care constata o creanta certa si lichida are putere de titlu executoriu la data exigibilitatii acesteia" din legea notarilor publici), atunci puteti merge direct la un executor judecatoresc pentru a intreprinde demersurile pentru recuperarea datoriilor. In cazul in care contractul dvs. nu are caracter de titlu executoriu, va trebui sa introduceti o actiune de de de recuperare a datoriilor in instanta.

Ar mai fi si o a treia varianta, ignorati complet datoria, n-o platiti si asociatia, teoretic, va trebui sa recupereze datoria in instanta(de la vechiul proprietar sau de la dumneavoastra). Daca se indreapta impotriva dumneavoastra demonstrati foarte simplu ca nu dumneavoastra ati cauzat datoria deci nu trebuie s-o platiti.

In realitate asemenea variante se abordeaza doar cand "merita", adica in cazul unor sume mai mari.

La momentul vanzarii asociatia de proprietari avea si are constittuit mai multe fonduri , printre care si fondul de rulment pe care il achita fiecare proprietar la momentul cand cumpara si il primeste inapoi dupa ce vinde in cazul in care are datoriile achitate.
Administratorul este obligat sa foloseasca acest fond de rulment pentru acoperirea datoriei. Dumneavoastra nu trebuie sa platiti nici 1 leu. Nu are decat asociatia de proprietari sa il cheme in judecata pe fostul proprietar sa plateasca. Pe dumnevoastra nu va poate chema in judecata intrucat nu aveti calitate procesual pasiva, intrucat debitul s-a nascut in perioada fostului proprietar, nu de cand ati devenit dvs proprietar.
Este treaba asociatiei de proprietari sa rezolve problema nu advs.

Alte discuții în legătură

Restante la intretinere ale fostului proprietar mireille_ngu mireille_ngu Am cumparat acum aproape 2 ani un apartament in care inca nu ne-am mutat. In contractul de vz-cump se stipuleaza un termen de 2 luni de la data incheierii ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Am cumparat un apartament in luna martie si pe 01.03.2018 am semnat actele. Vanzatorul a adus adeverinta de la asociatia de locatari emisa in ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de intretinere sutica sutica Buna ziua. Am cumparat o garsoniera. Contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat la data de 28 august a.c., eu intrand in posesia garsonierei la data de 01 ... (vezi toată discuția)