avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... vanzatorul apartamentului nu vrea sa plateasca ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

vanzatorul apartamentului nu vrea sa plateasca restantele..ce sa fac?

buna,am cumparat o garsoniera in 2 feb 2010 e contractul.Vanzatorul a adus de la admnistrator o adeverinta ca e platit pana in momentul lunii calculate si ca luna restanta se achita conform clauzei in contract.DECI EL MAI AVEA DE PLATIT PE IANUARIE ATUNCI CD SE AFISAU CHELT.In contract nu exista nici o clauza ca platesc eu cumparatoru,deci el trebuie sa plateasca.Acum el nu mai vrea sa plateasca,ce se intampla in acest caz? VA ROG SA IMI RASPUNDETI
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:47, 7 Decembrie 2010
Electrica nu face contract pe numele noului proprietar daca inca mai sunt facturi neplatite ale vechiului proprietar. Asta e politica lor, si e ca o masura de siguranta pentru neplata facturilor. Insa e abuziva. Am fost si eu in situatia aceasta. Vanzatorul a platit ultima factura, mi-a dat copie insa ulterior m-am trezit ca de fapt erau nenumarate facturi neplatite din urma. Si culmea nu vroiau sa-mi faca contract pe numele meu pana nu se plateau facturile anterioare.

Eu am fost la ei si dupa discutii mai lungi si "intense" i-am facut sa inteleaga si am rezolvat pana la urma insa aceasta practica constituie un abuz din partea lor si nu e normal sa se intampla astfel.
Am citit cateva contracte de vanzare-cumparare si iata ce am gasit.
Vanzatorul declara in contract ca "apartamentul nu este grevat de sarcini si garantez pe cumparator de orice evictiune conform art 1337 cod civil..."
Cumparatorul, la randul sau, spune in contract:
"cunosc situatia juridica si provenienta apartamentului, stiu ca nu este grevat de sarcini..."
Am gasit acestea in toate contractele de vanzare-cumparare.
Asa ca in situatia in care cei doi (vanzator si cumparator) au facut declaratii false ar trebui sa se anuleze contractul. Pentru aceasta ar trebui ca partea care se considera inselata sa initieze aceasta actiune in instanta. Asta pentru ca tot s-a solicitat mai sus cum se rezolva legal.

Din practica va spun ca sunt proprietari care atunci cand se hotarasc sa vanda trec pe la asociatie, li se elibereaza adeverinte si-apoi vedem ca locuieste in continuare acolo. Unii au vandut cu drept de abitatie, altii s-au razgandit, altii vand peste 2-3 luni de la data eliberarii adeverintei... Nu poti, ca administrator, sa impui, sa controlezi si sa-i tragi de maneca pe unii sau pe altii.
Acum 3 luni un proprietar a solicitat o adeverinta pentru a vinde apartamentul. Nu a vandut inca dar a mai platit la asociatie de atunci inca de 2 ori conform listelor. Un proprietar a solicitat adeverinta si-a vandut in familie (de la parinti la copil) dar la notar era necesar. La asociatie vin tot parintii si-au grija sa plateasca in continuare...
Asa ca in situatia cumparatorului care a gasit apoi restante la asociatie, acesta poate actiona in instanta vanzatorul sa plateasca sau sa rezilieze contractul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante la intretinere ale fostului proprietar mireille_ngu mireille_ngu Am cumparat acum aproape 2 ani un apartament in care inca nu ne-am mutat. In contractul de vz-cump se stipuleaza un termen de 2 luni de la data incheierii ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Am cumparat un apartament in luna martie si pe 01.03.2018 am semnat actele. Vanzatorul a adus adeverinta de la asociatia de locatari emisa in ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de intretinere sutica sutica Buna ziua. Am cumparat o garsoniera. Contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat la data de 28 august a.c., eu intrand in posesia garsonierei la data de 01 ... (vezi toată discuția)