avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... vanzatorul apartamentului nu vrea sa plateasca ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

vanzatorul apartamentului nu vrea sa plateasca restantele..ce sa fac?

buna,am cumparat o garsoniera in 2 feb 2010 e contractul.Vanzatorul a adus de la admnistrator o adeverinta ca e platit pana in momentul lunii calculate si ca luna restanta se achita conform clauzei in contract.DECI EL MAI AVEA DE PLATIT PE IANUARIE ATUNCI CD SE AFISAU CHELT.In contract nu exista nici o clauza ca platesc eu cumparatoru,deci el trebuie sa plateasca.Acum el nu mai vrea sa plateasca,ce se intampla in acest caz? VA ROG SA IMI RASPUNDETI
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:47, 7 Decembrie 2010
Normal ca asociatia are "treaba".
Luati-o logic si totul va fi foarte clar.

La o tranzactie de vanzare cumparare s-a introdus acest aspect, al obligativitatii adeverinte de la asociatie tocmai pentru a nu ajunge in asemenea cazuri.
- Vechiul proprietar este cel responsabil pentru datorii, si de drept si de fapt( concretm, el le-a facut si totodata si-a asumat si plata lor prin paragraful explicit din contractul de vanzare-cumparare).
- Asociatia trebuie sa primeasca acesti bani.

Aceste 2 aspecte nu le poate nega nimeni.

Doamna Elga, putea sa-i spuna si notarul si orisicine, la data incheierii tranzactiei(semnarea si plata), nu se stia cat mai e de plata. Dumneavoastra vorbiti practic, insa nu si legal. Sau cum va place chiar dumneavoastra sa spuneti upa ureche, nu dupa lege.
Practic aveti dreptate, puteau sa estimeze intretinerea pe o luna si sa o retina din plata. Si mai corect, putea administratia sa retina din fondul de rulment. Dar aceaste, in cazul de fata sunt consumate. Astfel de sfaturi se pot da pentru cei ce vor face tranzactii de acum incolo. In cazul de fata nu au nici un efect concret.

Deci sa revenim la problema. Cum am spus vechiul proprietar are niste datorii catre asociatie.

@dianaadam
Nu va poate obliga nimeni sa platiti aceste datorii.
Administratorul putea estima si putea sa faca nu stiu ce.....dar cui?, ca domnul cumparator s-a mutat in bloc si dupa un timp s-a dus si la administrator sa-si plateasca intretinerea si a vazut ca are si o restanta:stunned:
Pai. mai, oameni buni, eu stiu asa:
- vine vanzatorul la mine si vrea adeverinta;
- eu mai uit in lista (desi stiu stituatia omunlui), ii dau adeverinta in care ii scriu ca e cu plata la zi (am dat si cu datorii, dar cazurile astea sunt cam 1%) pentru ca omul si-a platit pana la ultimul sfantz intretinerea;
- el ma intreaba de fondul de rulment;
- eu ii spun ca sa vina dupa el cand o sa listez intretinerea pe luna urmatoare;
Si aici sunt doua situatii:
- cand intretinerea e mai mica decat fondul - caz in care daca vine ma asteapta si ore intregi ca sa-si ia banii (diferenta) - ca facem compensarea;
- cazul doi, cand intretinerea e mai mare decat fondul de rulment....si-atunci fuge de rupe pamantul si nici ca mai aud de numele lui;

Actul doi al piesei de teatru are ca interpreti acelasi administrator, al doilea personaj este noul proprietar, adica cumparatorul din contractul de v-c cu pricina si posibil, in cazul 1 din actul 1, sa fie si vanzatorul;
- eu afisez lista cu cotele de intretinere
- vanzatorul vine, sa-i dau diferenta de bani - aceasta este un tablou care nu mai are loc daca e cazul 2 din actul 1;
- cumparatorul, adica noul proprietar vine sa ia legatura si contactul cu stafful asociatiei si da de mine, adica de administartor si ma intreaba cu glas pierit sau cu un tipat de indignare, depinde gradul de intelegere a vietii sau cu cumulul de necazuri de pe capul lui si numai in cazul in care fondul de rulment al veciului nu a acoperit cota lunii curente...ca de ce are restanta si ce e cu aia acolo(?!?)
- eu ii raspund ca e intretinerea apartamentului pe care tocmai l-a cumparat in luna trecuta
- el ca nu e datoria lui, ca el n-a stat in apartament, ci vechiul...
- eu ca pe mine nu ma intereseaza cine plateste intretinerea.....
- el ca pe el nu-l intereseaza, ca el nu plateste, urca sus si scrie la avocatnet pricina de'o are cu asociatia.

Vreau sa stiu si eu unde anume am eu treaba si nu mi-am facut-o....in afara faptului ca fondul de rulment nu l-am dat din mana pana nu m-am lamurit care e treaba cu intretinerea pe luna cracanata pe contractul de vanzare-cumparare.

Si, de altfel, e cazul cu mii de administratori care nu-i vad la fata pe cumparatori decat cand vin cu pretentia ca asociatia sa faca si sa dreaga. Ce sa faca si ce sa dreaga si cu cine, ca 'mnealui cumparatorul nu l-a durut nici macar in pixul cu care a semnat cumpararea apartamentului.
Pai asa se face?
Nu, dragi cumparatori de apartamente!
Inainte de a cumpara mergeti si vorbiti si cu administratorii, ca s-ar putea sa va treziti ca la prima cota de intretinere socotita pe masuratelea apometrelor, repartitoarelor....sa platiti o groaza de bani de pe urma consumurilor vechilor proprietari nedeclarate cu lunile.
Un administrator pus in garda ca apartamentul se va vinde si discutand cu cumparatorul il va sfatui ce sa ceara vanzatorului....
Altfel....o sa tot scrieti pe avocatnet postfactum!
Nu stiu cum se face ca nimeni nu scrie antefactum!?
Sigur ca discutia are loc post factum ca daca nu ar fi fost , nu s+ar fi povestit...
Desi imi place cum spuneti doamna @elga50, ultimul pasaj este super - dpdv practic: la asociatie se prezinta ambii combatati, discuta cu admin-ul ce si cum, se procedeaza la eliberarea adeverintei in conditiile scris in postul anterior de mine. Faza este ca in toata aceasta discutie admin-ul s-a legat la cap desi nu era necesar; nu stiu daca avea sau nu FR, dar din discutie am dedus ca nu, asa ca trebuia sa procedeze la un calcul estimativ al costurilor pentru luna urmatoare celei afisate la avizier, sa-i informeze pe cei doi ca este necesar (eventual in prezenta admin-ului) sa-si faca predarea-primirea situatiei indecsilor la AR, AC si termoficare si PA!
Sigur, noi discutam, asa cum s-a afirmat postfactum si ca cine are ceva de invatat, sa invete. Oricum eu m-am lamurit ca vanzatorul este un om de nimic, pentru faptul ca nu-si achita costurile intretinerii pentru timpul cat a mai locuit in apartament si da dovada in continuare de rea-credinta.
Am mai spus si cu alta ocazie ca si administartora noastra "s-a fript" cu un asemenea impostor, noroc ca suma nu a depasit 100 lei - desi discutia s-a purtat de fata cu cei doi impricinati, cumparatorul a acceptat o imbunatatire a cablului de internet facuta de catre vanzator in schimbul sumei de 100 lei. Ei, acum cumparatorul nu a mai recunoscut "trocul", iar vanzatorul ne-a comunicat ca nu este dispus sa plateasca deoarece in fata noastra s-a inteles cu cumparatorul. D-na adm. a achitat din propriul buzunar suma, si convingerea mea este ca pe viitor nu va mai gresi.
Functie de datele din contract, eu unul nu as achita acea suma pentru ca asociatia nu poate demonstra nicicum ca reprezinta un consum al familiei dvs.
si probabil ca admin-ul respectiv se va invata minte sa-si i-a masuri de precautie.
N-a zis nimeni ca administratorul e de vina. Administratorul si-a facut datoria, la fel cum si-o face luna de luna. Nu ma indoiesc ca exista unanimitate cu privire la vina acestei spete. E clar da vanzatorul de apartament e purtatorul datoriei si ca el trebuie s-o plateasca.
Administratorul trebuie sa procedeza ca in cazul oricarei restante. Deschide actiune in instanta impotriva proprietarului care a cauzat datoria, adica impotriva vechiului proprietar. Noul proprietar nu are nici o legatura cu datoria in cauza, ea a fost facuta de vechiul proprietar.

De regula astfel de lucruri se intampla frecvent, insa din cauza ca vorbim de sume mici nu se ajunge in instata, datoriile fiind suportate ori de noul proprietar ori de asociatie, depinde care cum cedeaza.

Actul 3. In scena cumparatorul. De ce ar fi obligat el sa vorbeasca cu administratorul de bloc ? ( ca ar fi bine e alta poveste, dar tin sa vorbesc aici de obligatii si drepturi). Dialogul noul proprietar- asociatie chiar exista si el e chiar acea adeverinta. Din punct de vedere al noului proprietar el cumpara un apartament lipsit de datorii. Deci ce vina are noul proprietar?

Se uita intocmai scopul pentru care a fost introdus acest aspect, al obligativitatii adeverintei. Iar scopul este de a proteja in primul rand asociatia !
Ce s-ar intampla daca un individ cu restante grele la asociatie ar vinde apartamentul ? Cum ar mai recupera asociatia banii? poate sa-l dea in judecata, dar el daca nu mai are nici un bun pe numele lui e aproape imposibil sa mai vada vreun leu.
Adeverinta are scopul, si bine ca macar asta s-a facut, ca sa se starpeasca vanzarea apartamentelor cu datorii enorme care sa fie foarte greu de recuperat.
Dar aici este vorba de cota de intretinere curenta, consumuri facute in timpul procesului de v-c.
A scris @adriantot pe-aici, pe undeva, e ca Electrica. Ce, acolo te tocmesti cu ei si-i pui sa-i caute pe fugari? Pur si simplu iti taie curentul si alergi dupa ei, cu plansete si cu milogeli sa-ti dea drumull la curent. Si cand te vezi cu electrica taiata esti in stare sa platesti si de 10 ori valoarea lasata de vanzator cadou de despartire. E absolut acelasi lucru, numai ca asociatia nu poate sa-i taie nimic cumparatorului......

Acum vin si va intreb, in principiu sunt de acord cu dv. ca vamzatorul tre' sa plateasca pentru ca datoria este a lui. Bun, dar asociatia pe cine da in judecata, ca omul a disparut si nici nu e obligat sa lase adresa unde s-a dus. De unde il iei?
Vedeti? Una e printzipul si alta e mizeria cotidiana in care ne tragem presuletul de sub picioare unii la altii!

Si d-asta zic ca onor cumparatorul are datoria fata de el insusi sa vada si sa studieze ce cumpara, nu ca ar avea vreo obligatie legala, prevazuta pe undeva.....

E ca la insuratoare, daca nu casti ochii bine, te alegi cu ce-ai cules....si uneori alegerea e cu defect....:)

Alte discuții în legătură

Restante la intretinere ale fostului proprietar mireille_ngu mireille_ngu Am cumparat acum aproape 2 ani un apartament in care inca nu ne-am mutat. In contractul de vz-cump se stipuleaza un termen de 2 luni de la data incheierii ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Am cumparat un apartament in luna martie si pe 01.03.2018 am semnat actele. Vanzatorul a adus adeverinta de la asociatia de locatari emisa in ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de intretinere sutica sutica Buna ziua. Am cumparat o garsoniera. Contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat la data de 28 august a.c., eu intrand in posesia garsonierei la data de 01 ... (vezi toată discuția)