avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere individuala cu art.65 alin (1) coroborat cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere individuala cu art.65 alin (1) coroborat cu art.73 din Codul Muncii

Sunt inginer de industria lemnului din anul 2004. Ieri am primit o notificare din partea conducerii firmei ca sunt concediat cu art. 65 alin (1) coroborat cu art.73 din Codul Muncii cu un preaviz de 20 de zile lucratoare. Mi s-a oferit un loc de munca in cadrul aceleasi firme dar renumerat mult mai slab.In cazul in care eu nu accept locul de munca propus de ei , firma va cere sprijinul AJOFM Brasov in vederea redistribuirii mele.
Vreau sa stiu in baza carei legi eu ca "Inginer de Industria lemnului'' am dreptul la salarii compensatorii.
Unde pot gasi Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura Industria Lemnului?
Va rog cine stie sa-mi dea un raspuns cat mai urgent!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:17, 30 Mai 2009
Exista CCM la nivel de ramura 2008 -2012
CONTRACT MUNCA din 11/04/2008 MO 10 din 21/05/2008
la nivelul ramurii industriei lemnului CCMUR
(exploatarea forestiera, prelucrarea primara
a lemnului, fabricarea produselor
stratificate din lemn, a altor produse din
lemn si alte activitati industriale) pe anii
2008-2012

art. 22
"În ce priveşte, salariaţii din domeniul industriei lemnului (exploatarea forestieră, prelucrarea primară a lemnului, fabricarea produselor stratificate din lemn, a altor produse din lemn şi alte activităţi industriale), aceştia primesc o indemnizaţie de cel puţin un salariu de bază, dacă au o vechime în muncă de la 1 la 10 ani, şi de cel puţin două salarii de bază, cu o vechime în muncă de peste 10 ani. "
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2009
adelaida_07, utilizator
Nu stiu exact ramura de activitate in care profesati (adica codul CAEN a unitatii sa vedem daca exista CCM la nivel de ramura ) si de asemenea , nu stiu daca la nivel de unitate aveti incheiat un contract colectiv de munca. In cazul concedierii se aplica prevederile codului muncii si ale contractului colectiv de munca, referindu-ma aici la salarii compensatorii, preaviz si orele muncite pe zi in cadrul preavizului, precum si beneficierea de ajutor de somaj.

Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 din 29/12/2006 Publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 5 din 29/01/2007 prevede:
Art. 74. (3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

Daca exista CCM la nivel de unitate , prevederile acestuia se aplica in cazul dumneavoastra. Si inca ceva, CCM la nivel de unitate nu poate sa aiba prevederi contrare CCM la nivel national sau de ramura.
Multumesc pentru raspuns!
Ca sa fiu lamurit in totalitate, as vrea sa stiu daca neaccepatarea de catre mine a postului oferit de firma ar putea sa-mi fie un motiv de respingere de catre cei de la AJOFM.
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Mai 2009
antonios, utilizator
1. Indemnizatia de somaj o puteti primi daca indepliniti uematoarele conditii:
- sa va inceteze CIM din motive ce nu tin de salariat (la dvs. art.65 din Codul muncii);
- sa aveti lucrate 12 luni in ultimele 24 de luni;
- angajatorul sa fie la zi cu plata contributiilor la somaj.

2. Conform CCMUNN pe anii 2007-2010 beneficiati si de un salariu compensator:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii lungu_iulia lungu_iulia De curand am fost data in somaj fara nici un salariu compensatoriu. Am lucrat la ei in firma 6 ani si stiu ca la nivel national se acorda 1 salariu ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului sunshin3_ana_mary sunshin3_ana_mary am si eu doua intrebari, daca ma poate ajuta cineva... prima: se poate ca o firma sa-si dea muncitorii in somaj fara sa le ofere preaviz inainte? a doua: ... (vezi toată discuția)
Litigiu lungu_iulia lungu_iulia Am fost dat in somaj pe data de 05.06.2009, pana in prezent am tot fost amanat cu plata unui salar compensatoriu pe diferite motive. In prezent am trimis o ... (vezi toată discuția)