avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarii compensatorii

De curand am fost data in somaj fara nici un salariu compensatoriu. Am lucrat la ei in firma 6 ani si stiu ca la nivel national se acorda 1 salariu compensatoriu sau salarii ompensatorii conform contractului colectiv de munca. Contractul colectiv de munca a fost schimbat in urma cu 1 luna de zile si nu prevede nimic de aceste salarii compensatorii. Cum sa procedez sa aflu daca pot lua acel salariu compensatoriu?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:01, 12 Iunie 2009
acordarea salariului compensatoriu este obligatorie fie ca este sau nu precizata in ccm la nivel de unitate . Intotdeauna se aplica prevederile legii mai favorabile salariatului .
faceti o cerere scrisa catre societate , aveti grija sa primiti si un numar de inregistrare sau trimiteti cu confirmare de primire , prin care solicitati plata acestui drept precum si data la care se va face plata .
concomitent faceti o sesizare la itm-ul in evidenta caruia figureaza societatea .
nu renuntati , e un drept legal ce vi se cuvine
bafta , andreea
Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
Prin urmare, chiar daca in CCM la nivel de unitate nu este prevazuta acordarea salariilor compensatorii sunt aplicabile dispozitiile CCMN, si anume : ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de
persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un
salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

In caz de refuz al angajatorului de a va acorda acest salariu, aveti doua posibilitati:
- sesizare la ITM
- actiune in instanta
Completare:
Ar fi bine sa vedeti care este numarul de salarii compensatorii ce se acorda, in functie de ramura de activitate a societatii la care ati lucrat.
Nu stiu exact cum e cu ramura
Este in industria lemunui, mobila

Si mai am o rugaminte, cum trebuie sa sune cererea, exemplu. Vreau sa o fac ca la carte, am facut una si a zis:

"Nu se da la cerere", a inceput sa rada, a zis sa imi vad de treaba si ma dat afara din birou.
Va rog sa ma invatati ce si cum sa fac.

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2009
lungu_iulia, utilizator
Am gasit acest raspuns dat de colega mea @davideg la alta intrebare asemanatoare:

Exista CCM la nivel de ramura 2008 -2012
CONTRACT MUNCA din 11/04/2008 MO 10 din 21/05/2008
la nivelul ramurii industriei lemnului CCMUR
(exploatarea forestiera, prelucrarea primara
a lemnului, fabricarea produselor
stratificate din lemn, a altor produse din
lemn si alte activitati industriale) pe anii
2008-2012

art. 22
"În ce priveşte, salariaţii din domeniul industriei lemnului (exploatarea forestieră, prelucrarea primară a lemnului, fabricarea produselor stratificate din lemn, a altor produse din lemn şi alte activităţi industriale), aceştia primesc o indemnizaţie de cel puţin un salariu de bază, dacă au o vechime în muncă de la 1 la 10 ani, şi de cel puţin două salarii de bază, cu o vechime în muncă de peste 10 ani. "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm 282-2008 la nivelul ramurii din industria lemnului liliua2008 liliua2008 Buna ziua! va rog cine poate sa-mi spuna daca mai este valabil CCM 282-2008 la nivelul ramurii din industria lemnului sau a expirat? Multumesc (vezi toată discuția)
Concediere individuala cu art.65 alin (1) coroborat cu art.73 din codul muncii antoheionel antoheionel Sunt inginer de industria lemnului din anul 2004. Ieri am primit o notificare din partea conducerii firmei ca sunt concediat cu art. 65 alin (1) coroborat cu ... (vezi toată discuția)
Salarii camicami camicami Ce mai stiti despre Contr.Colectiv de Munca ptr.2011 ? S-a semnat,s-a publicat ? Folosim sau nu salariul minim de 700 lei si indicii prevazuti ptr.2011,sau ... (vezi toată discuția)