avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Somatie de plata de la ANAF, raspundere personala a ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Somatie de plata de la ANAF, raspundere personala a asociatului, nu a administratorului

Buna ziua, sunt asociatul unei firmei, administratorul acesteia a decedat de curand. Deoarece firma are datorii la ANAF am primit o somatie pe numele meu, prin care mi se atrage raspunderea personala, in calitate de administrator, desi administratorul societatii a fost mereu doar persoana care a decedat. Incerc sa introduc firma in faliment, dar nu ma pot incadra in termenul de 15 zile in care mi s a cerut sa ma preziint cu toate dosarele la ei.
Vreau sa ma prezint urgent la ANAF si depun acolo o instiintare prin care sa anunt decesul administratorului si faptul ca procedura de instituire curatela dupa persoana decedata nu este inca finalizata, in acest caz solicitand o amanare a termenului de prezentare a hartiilor.
Sper ca aceasta hartie care va fi depusa sa ma ajute.
De asemenea, pentru situatia creata stiu ca in fata legii raspunde doar administratorul (eu sunt asociat cu 50 % si raspund doar pentru 100 lei capital social), iar eu, in calitate de asociat, pot introduce firma in faliment.
Va rog sa ma sfatuiti daca este bine cum fac (mai sunt 10 zile pana la termenul final de depunere a dosarelor la ANAF) si, de asemenea, daca este indreptatit ANAF sa-mi faca retinere din salariu, multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 18:28, 29 Iulie 2012
Nu este atat de simplu. In primul rand cine este celalalt asociat care are celelalte procente din firma, ca d-voastra inteleg ca detineti numai 50%? Daca cumva decedatul era si asociat, d-voastra erati persoana obligata sa aduceti societatea in legalitate, adica sa numiti un nou administrator, sa vedeti ce aveti in Actul constitutiv cu privire la mostenitorii decedatului, cum se continua activitatea.
Ramanand probabil singura in societate acum veti raspunde pentru datoriile firmei.
Eu am 50% din firma, celealta jumatate o avea persoana decedata. Firma are datorii mari si cred ca singura sansa este falimentul. Mostenitorul persoanei decedate este copilul lui, minor care nu poate fi numit adminstrator ... In actul constitutiv nu sunt precizari despre modul in care se continua activitatea in cazul decesului administratorului si nimic despre mostenitori.
In calitate de asociat pot introduce firma in procedura de insolventa?
Voi rezolva ceva la ANAF cu hartia de inaintare pe care vreau sa o inaintez? Va multumesc
Conform art. 229 din legea nr. 31 / 1990 societatile cu raspundere limitata se dizolva prin decesul unuia dintre asociati, cand, datorita acestor cauze numarul asociatilor s-a redus la unul singur. Se excepteaza cazul cand in actul constitutiv exista clauza de continuare cu mostenitorii sau cand asociatul ramas hotaraste continuarea existentei societatii sub forma societatii cu raspundere limitata cu asociat unic.
Asadar, aveti doua varianta: fie cereti dizolvarea pe temeiul de drept mentionat anterior, fie continuati activitatea cu problemele pe care societatea le are.
Cu privire la raspunderea in fata organului fiscal, in conformitate cu prevederile art. 27 Cod procedura fiscala, raspund in solidar cu societatea debitoare "administratorul si orice alte persoane", deci si asociatii daca se constata implicarea sau neimplicarea lor in activitatea societatii ca organ de conducere a acesteia.

Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efectele excluderii unui asociat-administrator din srl maria1860 maria1860 Buna seara, as aprecia un raspuns simplu si concret referitor la \"Efectele excluderii unui asociat-administrator dintr-un SRL\". Odata ce aceasta persoana ... (vezi toată discuția)
Taxa forfetara oanadrg oanadrg Buna ziua.Ma numesc oana sunt din braila si am urmatoarea problema: tatal meu a murit in luna noiembrie 2009.el detinea o firma de proiectare care din luna ... (vezi toată discuția)
Unic asociat decedat, se poate cere lichidarea societatii de catyre administrator? Evaluator Petrescu Cezar Evaluator Petrescu Cezar Sunt administrator la o societate al carui unic asociat, persoana straina, a decedat anul trecut. Fiul lui nu vrea sa mai raspunda la emailurile mele (singura ... (vezi toată discuția)