avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Unic asociat decedat, se poate cere lichidarea ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Unic asociat decedat, se poate cere lichidarea societatii de catyre administrator?

Sunt administrator la o societate al carui unic asociat, persoana straina, a decedat anul trecut. Fiul lui nu vrea sa mai raspunda la emailurile mele (singura modalitate de contact cu el) iar eu am ramas cu societatea agatata de gat. Aceasta nu are nici un fel de datorii. Partea proasta e ca nu am de unde sa fac rost de o copie a actului de deces al asociatului unic. Pot eu sa cer dizolvarea sau lichidarea societatii pentru a scapa?
Cel mai recent răspuns: Evaluator Petrescu Cezar , Evaluator 17:19, 3 Martie 2010
ar fi o posibilitate de rezolvare a situatiei create, numai sa nu uitam dreptul la mostenire a fiul unicului asociat defunct. sint de parere ca ar trebui sa-l anuntati prin toate mijloacele de comunicatii posibile si, in cazul in care nu va raspunde, apoi sa solictati lichidarea administrativa a societatii.
Dizolvarea /lichidarea pot fi realizate in limitele prevederilor statutului si documentelor societatii
Faceti dovada demersurilor la fiul ex-ului ,care in situatia de fata este mostenitor cu drepturi asupra societatii
Contactati avocat care analizand atent continutul statului poate dispune varianta optima
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2010
ynocentta, utilizator
si totusi, in opinia mea.. nu se poate cere lichidarea decat de catre asociatul unic sau mostenitorii acestuia...nu vad iesire decat sa va depuneti demisia inclusiv sa fie notificata si la registrul comertului iar in termen de 30 zile, va puteti considera descarcat de sarcini
Buna ziua.
Deci conform art. 229. - Societatile in nume colectiv sau cu raspundere limitata se dizolva prin falimentul, incapacitatea, excluderea, retragerea sau decesul unuia dintre asociati, cand, datorita acestor cauze, numarul asociatilor s-a redus la unul singur.
Se excepteaza cazul cand in actul constitutiv exista clauza de continuare cu mostenitorii sau cand asociatul ramas hotaraste continuarea existentei societatii sub forma societatii cu raspundere limitata cu asociat unic.
Consider că şi în cazul dvs.,al societăţii cu asociat unic decedat se poate aplica aceasta situatie .
Deci,mostenitorul are dreptul sa decida continuarea activitatii firmei sau nu.
Numai în caz excepţional, acest lucru îl poate decide administratorul,însă cu notificarea prealabilă a mostenitorului fostului asociat unic,care are primul acest drept .
Verificati si ce se prevede si in statutul societatii la modul de continuare a activitatii in acest caz.
De copie dupa actul de deces puteti sa faceti rost de la Starea civilă-Consiliul Local/Primarie, sau daca este cetatean strain ,de la consulatul sau ambasada statului respectiv in Romania .
Tinand cont ca fiul decedatului nu mai raspunde nici macar la emailuri (am reusit acum cateva luni sa schimbam cateva vorbe) cred ca cea mai buna cale este cea a demisiei.
Multumesc pentru sfaturi.

Alte discuții în legătură

Mostenitor asociat unic srl alin-m alin-m Am urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat in luna decembrie 2009 fiind asociat unic la un SRL. Eu si fratele meu suntem mostenitori conform Certificatului ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului f_karoly f_karoly Se poate cere raspunderea sotiei unei persoane care a fost administrator la o S.R.L. (nu SRL cu asociat unic!!!!), administrator care a decedat. ulterior s-a ... (vezi toată discuția)
Continuarea activitatii unui srl cu asociat unic ionfliundra ionfliundra Daca in actul de constituire s-a prevazut ca durata societatii este nelimitata nu se poate prezuma ca activitatea societatii poate continua cu mostenitorii ... (vezi toată discuția)