avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale raspunderea administratorului
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

raspunderea administratorului

Se poate cere raspunderea sotiei unei persoane care a fost administrator la o S.R.L. (nu SRL cu asociat unic!!!!), administrator care a decedat. ulterior s-a dispus dizolvarea societatii, si acum se cere raspunderea administratorului prin sotia sa. se poate asa ceva? Nu este o raspundere personala? este lipsita de obiect o asemenea cerere de chemare in judecata? este posibil sa se prevada in statutul societatii comerciale ca acesta se dizolva de drept in cazul decesului administratorului care are si calitatea de asociat, (nu numai in cazul in care in urma decesului unuia dintre asociati ramane numai un singur asociat)?
Cel mai recent răspuns: ContSters51068 , utilizator 18:51, 14 Martie 2009
Legea nr. 31/1990 prevede:
Art. 229. - (1) Societatile in nume colectiv sau cu raspundere limitata se dizolva prin falimentul, incapacitatea, excluderea, retragerea sau decesul unuia dintre asociati, cand, datorita acestor cauze, numarul asociatilor s-a redus la unul singur.
Raspunderea este personala, aplicandu-se regulile contractului de mandat. Nu poate fi obligata sa raspunda sotia pentru faptele administratorului decedat...;)
Bineinteles ca raspunde sotia,(cu limite)
Daca este mostenitoare a firmei falite sau datornice (adica a partilor sociale).
In cel mai rau caz isi poate pierde doar societatea comerciala,adica partea pe care o detinea sotul.

Sotia nu isi pierde averea personala, ci doar ce a primit de la societatea comerciala (partea sotului).
Sotul era raspunzator personal si isi pierde averea, adica jumatate din ce are sotul si sotia laolalta.

Asa ca atentie la mostenire.
Ai facut mostenirea?

Vezi ca situatia este mai incurcata ... nu se poate explica asa .. in trei vorbe.

In cel mai rau caz, poti pierde jumatate din toata averea ta ... adica exact atit cit ar fi avut sotul daca ar fi continuat sa traiasca.
Dar totul tine de mostenire. Daca ai acceptat mostenirea pur si simplu, iti poti pierde toata averea.
Asa ca accepta mostenirea sub beneficiu de inventar.

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie de plata de la anaf, raspundere personala a asociatului, nu a administratorului MihaielaT MihaielaT Buna ziua, sunt asociatul unei firmei, administratorul acesteia a decedat de curand. Deoarece firma are datorii la ANAF am primit o somatie pe numele meu, prin ... (vezi toată discuția)
Unic asociat decedat, se poate cere lichidarea societatii de catyre administrator? Evaluator Petrescu Cezar Evaluator Petrescu Cezar Sunt administrator la o societate al carui unic asociat, persoana straina, a decedat anul trecut. Fiul lui nu vrea sa mai raspunda la emailurile mele (singura ... (vezi toată discuția)
Mostenitor asociat unic srl alin-m alin-m Am urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat in luna decembrie 2009 fiind asociat unic la un SRL. Eu si fratele meu suntem mostenitori conform Certificatului ... (vezi toată discuția)