avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul mamei asupra minorei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul mamei asupra minorei

Buna ziua!...
Cumnata mea are o fata dintr-o casatorie anteriaoara in varsta de 15-16 ani (fata), care a fost in grija bunicii sale (mama cumnatei) .
Bunica a decedat acum vreo luna de zile si fata nu vrea sa vina la mama sa fiind influentata de o matusa .
Mama naturala a sunat la politia din localitatea respectiva si i sa spus ca ,, fata are 16 ani si are discernamant si poate sa hotarasca singura unde crea sa stea''.
Cumnata este casatorita acum cu fratele meu si doreste ca fata sa locuiasca cu ea , sa aiba grija de ea, deoarece mama sa (bunica fetei) a decedat nu mai are cine sa aiba grija de ea, iar matusa a luato la ea acasa.
Cumnata mai are 2 copii si din aceasta casatorie , fratele meu (sotul) nu are nimic impotriva fetei .
Doresc sa stiu daca ce i s-a spus de la politie este adevarat?
Ce este de facut pentru a rezolva problema?
Nu mai este minora pana la 18 ani sau sa schimbat cumva legea?
Cumnata a obtinut custodia fetei in instanta.
Acum cat timp a castigat "custodia fetei in instanta" ? Daca i s-a incredintat fata, de ce a crescut-o bunica ?
Impotriva fetei nu se va lua vreo masura de obligare ca ea sa se mute de la matusa la mama. Nici politia, nici executorul, nici protectia copilului.

Mama isi poate incerca norocul in instanta
Art. 495. -
(1) Părinții pot cere oricând instanței de tutelă înapoierea copilului de la orice persoană care îl ține fără drept
(2) Instanța de tutelă poate respinge cererea numai dacă înapoierea este vădit contrară interesului superior al copilului
(3) Ascultarea copilului este obligatorie, dispozițiile art. 264 fiind aplicabile

Va conta mult ce relatie a avut si are mama cu fiica.

Instanta poste dispune ca fiica sa se mute la mama ei si se va ajunge la acelasi rezultat, fiica nu va putea fi luata pe sus cu forta.

Mama ar trebui sa incerce sa se apropie de fiica ei si s-o convinga in timp.
Problema este ca fata a venit de buna voie a stat cu mama sa si cand a fost sa faca un parastas nu a vrut sa mai vina .
Mentionez ca fata a crescut cu mama sa pana la varsta de 8 ani deoarece atunci sa recasatorit si ea a venit in Ilfov venind din com. Traian (Turnu-Magurele).
A fost o intelegere verbala intre bunica decedata si mama naturala ca fata sa ramana la bunica atata timp cat este ea in viata .
Bunica impreuna cu mama fetei au facut niste eforturi pentru ai insufla o educatie buna si ia facut aproape toate poftele: ATV , Telefon , calculator si internet si bineinteles ca si cu studiile a mers bine ca fapt ca acum este si la liceu in Turnu Magurele care este la vreo 18 km .de comuna de domiciliu si avea platit taxi pe fiecare zi sa o aduca ca sa nu pateasca ceva , deoarece cu transportul este o problema in zona.
Problema nu este ca ea a ales sa ramana la matusa sa ci faptul ca acum la matusa sa nu este in casa unde a copilarit adica in casa bunicii ci la casa matusii ce o deranjeaza pe mama sa este faptul ca o lasa cu baietii si chiar la ea la poarta stau masini si baieti aproape seara de sera pana la ora 2-3 noaptea.
Si mai e o problema ca la inmormantare matusa a zis cu gura ei despre propria fica ca:
,, daca face 16 (sasesprezece) ani si nu se marita o marita cu manta sa ".
Mama fetei are posibilitatea sa o transfere la liceu mate fizica de la Magurele - Ilfov.
Bunica fetei a facut o inteleger verbala cu mama fetei ca fata sa ramana acolo deoarece ea mai avea un fiu handicapat cu gandul ca in momentul cand fata o sa fie majora sa aiba grija si de acea persoana handicapata si chipurile cine are grija de acea persoana sa ia si casa cu acordul tuturor.
Persoana handicapata este acum cu sora lui adica mama fetei in com Darasti-Ilfov , jud. Ilfov
12 km de Bucuresti si fata a ramas la 140 km. de mama sa , persoana handicapata a ales singur sa vina aici , mentionez ca nu are un handicap mental .
Va multumesc anticipat!...
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2012
Bossde_Boss, utilizator
Intelegerile astea verbale.. n-au valoare, cred ca stiti ca acea casa se va imparti egal intre mostenitori. ( asta e alta poveste)

Sunt greseli pe care le facem fata de copii si nu se indreapta batand din palme, unele sunt ireparabile.
Mergeti la matusa si incercati sa convingeti fata, incercati sa discutati si la protectia copilului (DGASPC) poate accesati un program de consiliere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi copil infiat mostenire Rodica-Stefania Rodica-Stefania Buna ziua, Suntem o familie in care fiica da nastere la un baiat la varsta de 16 ani, parintii fetei «vor sa o ajute», ca fata este mica si trebuie sa-si ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune mai complicată. cum se procedează când unul dintre moștenitori are sindromul down? tudor06 tudor06 Buna ziua Am rugamintea daca ma puteti ajuta intr-o speta de succesiue. Mai exact noi suntem 5 frati si am dori sa deschidem succesiunea dupa mama (a decedat ... (vezi toată discuția)
Pot fi dezmostenit? Sorinasandru Sorinasandru Suntem 2 frati,eu sunt plecat in strainatate de mai bine de 3 ani.Inainte de a pleca am locuit impreuna cu familia in casa mamei mele.De 5 luni de zile mama e ... (vezi toată discuția)