avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Definire microbuz
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Definire microbuz

In legislatia romaneasca actuala, termenii de autobuz, respectiv microbuz, sunt definiti in mod imprecis.
Desi legea cere expres folosirea AUTOBUZELOR pentru transportul in comun, datorita definitiilor permisive, autoritatile romane permit folosirea microbuzelor pe post de autobuze!

In prezent avem niste definitii "incrucisate" si "suprapuse", care lasa la alegerea autoritatilor locale un aspect esential in transportul public: TIPUL DE VEHICULE folosite pe trasee.

Microbuzul e definit in mod nepermis ca autobuz, creand astfel o portita pentru grave prejudicii de siguranta rutiera si confort aduse pasagerilor, in schimbul unor profituri mult mai mari pentru posesorii de maxi-taxi, ale caror investitii sunt minime, de multe ori ei achizitionand simple dube de marfa, carora le monteaza in ateliere mai mult sau mai putin legale geamuri si scaune ieftine.

Microbuzul ar trebui INDEPENDENT DE AUTOBUZ, doar ca vehicul transport persoane avand sub 22 de locuri pe scaune - si nu ca autobuz, cum e in prezent.

AUTOBUZ ar trebui sa fie doar cel cu capacitatea de peste 22 locuri pe scaune.

Trebuie sa existe o distinctie clara si precisa intre un autobuz si un microbuz, definitiile actuale, puerile si incalcite, lasa la bunul plac al politicienilor tipul de vehicule folosite pe trasee.

Iata cum arata in legislatia actuala aceste definitii:

"autobuz – autovehicul cu cel putin 4 roţi şi o viteza maxima constructiva mai mare de 25 km/h, conceput si construit pentru transportul de persoane pe scaune si in picioare si care are mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducatorului auto"

"microbuz – autobuz care are o capacitate de transport de cel mult 22 de persoane pe scaune, in afara locului conducatorului auto"

In opinia mea, definitiile trebuie corectate, MINIM, de forma asta:

"AUTOBUZ – autovehicul conceput si construit pentru transportul de persoane pe scaune si in picioare, care are mai mult de 22 locuri pe scaune, in afara locului conducatorului auto, dispunand de cel putin 2 usi de acces distincte, automate, comandate de la sofer".

Iar microbuzele ar fi:

"microbuz – autovehicul conceput si construit pentru transportul de persoane DOAR pe scaune care are o capacitate de transport de cel mult 22 de persoane pe scaune, in afara locului conducatorului auto".

In acest fel, cele 2 definitii nu ar mai fi "incrucisate" si ar permite DEFINIREA FARA ECHIVOC a fiecaruia dintre mijloacele de transport persoane, fiind definite ca doua categorii distrincte de vehicule.
Desi le-am solicitat, autoritatile romane pretind ca ele nu pot modifica unilateral legislatia pentru ca au preluat aceste definitii din legislatia U.E. si ca aceste definitii ar fi obligatorii.



Va rog sa ma lamuriti daca definitia asta stupida a microbuzului ca fiind ... autobuz si nu vehicul transport persoane chiar este preluata din legislatia europeana, pentru ca eu cred ca e o manarie grosolana a autoritatilor romanesti pentru a reusi sa-si bage pe piata, fortat, firmle de maxi taxi proprii sau ale protejatilor.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: whitewolfcata , utilizator 11:47, 16 Ianuarie 2009
Mie mi se pare limpede.

Microbuz este acel autovehicul care este destinat doar transportului pe scaune (din definiţia reprodusă de dumneavoastră rezultă clar acest lucru, neexistînd în cuprinsul definiţiei nicio referire la posibilitatea de a transporta în picioare), cu numărul maxim de 22 de locuri.

Autobuzul este acel autovehicul care, prin construcţia lui, permite şi transportul în piciare, pe lîngă cel pe scaune.

Ceea ce le diferenţiază, fără nicio posibilitate de confuzie, este aptitudinea lor de a transporta sau nu pasageri care stau în picioare: spaţiu pentru o astfel de poziţie şi înălţimea de la podea la plafon.

Microbuzul este deci un autobuz mai scund, inapt pentru poziţia bipedă în timpul transportului.
Nu e clar deloc, sa va explic de ce:

Legea cere ca pe trasee sa fie DOAR AUTOBUZE.

S-a gasit portita ca microbuzul sa fie definit ca AUTOBUZ pentru a permite intrarea maxi-taxi-urilor!

MICROBUZUL ar trebui definit ca VEHICUL TRANSPORT PERSOANE, NU CA AUTOBUZ!

Daca ar fi asa, pe trasee ar fi DOAR AUTOBUZE, nu si maxi-taxi-uri! Intelegeti smecheria?

D-aia intreb ce scrie exact in legislatia UE, pe care autoritatile romane pretind ca au transpus-o direct in cea romaneasca, insa cred ca au minarit "doar" un pic treaba, bagand autobuz in loc de vehicul transport persoane si gata, si-au facut treaba!

Asta vreau, lamuriri privind definitia oficiala UE a termenului de microbuz, ca eu n-am gasit nimic inca...
Microbuz vine din frantuzescul microbus si insemna, si pe frantuzeste si conform dictionarului explicativ al limbii romane, autobuz pentru un numar mic de pasageri.

Definitia legala respecta ... limba romana, chiar daca ea se pune in calea intereselor cuiva.
Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2009
romascanu, moderator
Nu ma intereseaza definitia din dictionarul explicativ, ma intereseaza cea din legislatie, din punct de vedere juridic, pentru ca am senzatia ca s-a facut o "mica greseala" de traducere care, "intamplator", permite prezenta pe trasee, in continuare, a acelor improvizatii numite maxi-taxi.

In Europa, pe unde am umblat, n-am vazut microbuze folosite pe post de autobuze, in transportul public!
Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2009
whitewolfcata, utilizator
Chiar nu ma poate lamuri nimeni dintre voi, cei cu pregatire juridica, si sa-mi indice precis legislatia UE care defineste vehiculele, respectiv microbuzul?

Si daca e corecta sau "gresita" intentionat aceasta traducere romaneasca stupida?

Alte discuții în legătură

Pretentii calator accidentat in microbuz machis machis In decembrie 2012 , în timpul efectuării unei curse cu călători, şoferul autobuzului a frânat brusc şi un călător s-a dezechilibrat, a căzut în ... (vezi toată discuția)
lumea a 3-a !!! cosminy_70 cosminy_70 EXISTA IN TARA ACEASTA O SOCIETATE DE TRANSPORT PERSOANE ( NU SINGURA CRED) CARE EFECTUEAZA TRANSPORT PE O RUTA DE 40 KM ,CURSE FARA UN ORAR, MAXI TAXI. SE ... (vezi toată discuția)
Transport copii NNorbert NNorbert Buna seara! Intrebarea mea este: cum pot transporta copilul de 4 ani in masina, fara sa fiu amendat, pe bancheta de spate cu cetura de siguranta? In ... (vezi toată discuția)