avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum se procedeaza cu pensia de urmas?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum se procedeaza cu pensia de urmas?

Soacra mea s-a recasatorit acum 7 ani si in 2008 decembrie a ramas vaduva.Este angajatala la o scoala om de serviciu de 7 ani cu salariul minim pe economie.Directiunea i-a comunicat ca va mai lucra pana in varasi din cauza varstei{65 ani}.Sotul decedat avea pensie de 640 lei.Intrebarea mea este ce sa faca, sa lucreze pana in vara dar mai beneficiaza de pensia de urmassau daca are dreptul la pensie de drept la numai 7 ani vechime in campul muncii? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Cutean , Consilier juridic 17:13, 13 Ianuarie 2009
Avand stagiu de cotizare de numai 7 ani, nu poate beneficia de pensie pentru limita de varsta,iar pentru pensia de urmas trebuia ca durata casatoriei sa fie de minim 10 ani in sensul prezentat de lege:
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casniciei a fost de cel putin 15 ani. In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6% pentru fiecare an de casatorie in minus.
Cuantumul pensiei de urmas se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel: pentru un singur urmas - 50%.
Singura solutie pentru soacra d-voastra ar fi ajutorul social!:(

Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2009
Alexandru Cutean, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmaș Roxanavlad8p Roxanavlad8p Dacă am fost căsătorită de două ori cu același soț , cu o pauză de 7 luni, la pensia de urmaș m.i se cumulează anii din cele două căsnicii? (vezi toată discuția)
Pensii de vaduva petronela976@yahoo.es petronela976@yahoo.es mama mea are 56 ani.la ce varsta poate obtine pensie de vaduva?nu are nici un venit (vezi toată discuția)
Pensie de urmas ciradu ciradu Buna ziua, va rog, daca se poate, un raspuns la urmatoarea situatie. Doua persoane au fost casatorite 12 ani, au divortat dar s-au recasatorit (tot aceleasi ... (vezi toată discuția)