Din pacate problema mea este in urmatorul fel: deplasandu-ma catre localitatea Slobozia, jud. Ialomita, intr-o comuna, in zona de actiune a indicatorului depasirea interzisa, de pe un drum laturalnic, a aparut o masina in fata mea, care fara sa aproximeze daca are timp sau nu sa intre pe drumul principal, a intrat, iar in aceasta situatie am considerat ca nu am destul timp si spatiu pentru franare si l-am depasit fara a semnaliza manevra. Am fost oprit de catre un politist care statea langa masina m.a.i., masina la care era montat un detector radar. In urma acestei depasiri mi-a fost retinut permisul de conducere 30 de zile si am fost sanctionat contraventional. Ca martor asistent nu a semnat nimeni in procesul-verbal pentru ca eram doar eu si politistul. Ce ma sfatuiti sa fac in cazul acesta?..mentionez ca permisul imi este necesar pentru servici, zilnic.
Din cele relatate inteleg ca nu ati semnat procesul verbal de contraventie. Asteptati sa primiti acasa procesul verbal apoi depuneti plangere la Judecatoria competenta.
Am uitat sa mentionez ca am trecut pe procesul-verbal ca am obiectiuni fata de acesta. Stiu ca trebuie sa depun o plangere la judecatorie, dar ce anume trebuie sa fac, ca sa am castig? Iar in legatura cu judecatoria, pot totusi sa depun plangerea la judecatoria din orasul meu?..trebuie sa merg la Slobozia cu certificatul de grefa sa imi ridic personal permisul pana la solutionarea cazului sau il pot primii si prin posta?
Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
Art. 191. – (1) În situatia în care contravenientul a savârsit fapta pe raza de competenta a altui judet decât cel care îl are în evidenta, permisul de conducere se pastreaza la serviciul politiei rutiere pe teritoriul careia a fost constatata contraventia, pâna când seful serviciului hotaraste asupra sanctiunii contraventionale complementare, dar nu mai mult de 15 zile de la data retinerii, dupa care îl trimite serviciului politiei rutiere al judetului care îl are în evidenta.
(2) Permisul de conducere se pastreaza la serviciul politiei rutiere din judetul care are în evidenta titularul, pâna la restituire sau, dupa caz, pâna la anularea documentului.
plangerea se depune in termen de 15 zile de la comunicare si se poate trimite prin posta cu confirmare de primire dar certificattul de grefa se obtine de la judecatoria unde depuneti plangerea.
apoi cu certificatul de grefa mergeti la politie si vi se restituie permisul de conducere.
ca sa vi se restituie trebuie sa semnati de primirea lui intr-un registru astfel ca nu vi se va trimite permisul prin posta.
de asemenea, puteti solicita judecarea in lipsa conform conform art. 242, alin. 2 din Codul de Procedura civila.
ptr orice eventualitate de preferat sa achitati 1/2 din amenda in termen de 48h ptr ca in cazul respingerii plangerii nu veti mai avea aceasta posibilitate.