avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis conducere 30 zile.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis conducere 30 zile.

Buna ziua,
Am o intrebare legata de recuperarea pemisului de conducere care a fost suspendat pe motiv de depasire neregulamentara.La constatarea abaterii nu am semnat PV, permisul a fost retinut si mi-a fost eliberata o dovada.
Din cite stiu se poate face contestatie la PV la judecatoria de pe reza constatarii abaterii, dupa depunerea contestatie se elibereaza un cetificat de grefa cu care ma pot prezenta la politie sa recuperez pemisul mai devreme de trecerea celor 30 de zile. Acum intrebarea este daca se mai mai poate face asa, evident dupa solutionarea contestatie in functie de solutie ma prezint cu permisul la politie sau nu.
Mentionez ca dovada a expirat

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:58, 7 Mai 2013
Aveti posibilitatea sa formulati plangere contraventionala in termen de 15 zile de la comunicarea procesului- verbal de contraventie, iar ulterior dupa eliberarea certificatului de grefa, va puteti recupera cu acesta permisul de conducere.
Art. 118. -Oug.195/2002
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin. (1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.

(3 ind.1) Abrogat prin punctul 1. din Decizie nr. 500/2012 începând cu 02.09.2012.

(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
Normal faceti contestatie la tribunal ! Pentru ca nu ati semnat procesul verbal ( si bine ati facut pentru ca asa nu va recunoasteti vina ) asta ar insemna ca acel proces verbal sa il primiti pe posta cu confirmare de primire . De la data confirmari primirii pe posta aveti la dispozitie sa faceti contestatie la tribunal dar cred ca mai sigur la tribunalul unde aveti domiciliu dumneavostra .
Cand depuneti contestatia ar fi mai bine sa apelati la un avocat care o sa rezolve si problema privind dreptul de conducere . Spun acestea deoarece permisul nu cred ca permisul o sa il primiti doar atunci cand se va emite o hotarare judecatoreasca in favoarea dumneavostra. In cazul de fata aveti posibilitate de a conduce deoarece nu este vorba de un dosar penal de anulare permanenta a dreptului de conducere ce este vorba doar despe o suspendare a acestui drept pe o perioada determinata . In czul in care veti fi oprit de militieni in trafic ar fi bine sa aveti la dumneavostra dovada ca ati facut contestatie la tribunal pentru ca v-a fost retinut permisul si va asigur ca daca militianul cunoste un pic de legislatie ceea ce nu prea cred nu ar avea ce sa va faca . Ulterior acesta o sa va ceara actele masini talonul iar pe dumneavostra o sa va verifice prin statie daca aveti permis sau nu si daca acesta este retinut. Dupa toate acestea veti putea merde linistit mai departe bine asta in cazul in care nu ati mai facut o alta abatere rutiera si este doar un control de rutina !


[Mesaj editat - 2.3 din regulament]
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumec pentru raspunsuri.
infolegi a scris:

1. Normal faceti contestatie la tribunal !
contestatia se depune la judecatoria pe raza careia s-a constatat fapta.
Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.

2. Pentru ca nu ati semnat procesul verbal ( si bine ati facut pentru ca asa nu va recunoasteti vina ) asta ar insemna ca acel proces verbal sa il primiti pe posta cu confirmare de primire .
semnarea procesului verbal nu inseamna recunoasterea vinei. inseamna ca "a luat la cunostinta". din acest motiv exista art.118 - vezi mai sus:rolleyes:

3. De la data confirmari primirii pe posta aveti la dispozitie sa faceti contestatie la tribunal dar cred ca mai sigur la tribunalul unde aveti domiciliu dumneavostra.
idem pct. 1

4. Cand depuneti contestatia ar fi mai bine sa apelati la un avocat care o sa rezolve si problema privind dreptul de conducere.
problema dreptului de conducere se rezolva foarte simplu cu ajutorul certificatului de grefa.

5. Spun acestea deoarece permisul nu cred ca permisul o sa il primiti doar atunci cand se va emite o hotarare judecatoreasca in favoarea dumneavostra.
vezi pct. 5. daca hotararea jud. nu va fi in favoarea petentului se presupune ca nu il va mai primi niciodata?:hm:

6. In czul in care veti fi oprit de militieni in trafic ar fi bine sa aveti la dumneavostra dovada ca ati facut contestatie la tribunal pentru ca v-a fost retinut permisul si va asigur ca daca militianul cunoste un pic de legislatie ceea ce nu prea cred nu ar avea ce sa va faca .
in cazul in care ar fi oprit in trafic ar fi bine sa prezinte permisul de conducere ridicat cu certificatul de grefa. dovada ca a facut contestatie nu il ajuta cu nimic. in legislatie;) nu scrie ca poti circula cu asa ceva.

7. Ulterior acesta o sa va ceara actele masini talonul iar pe dumneavostra o sa va verifice prin statie daca aveti permis sau nu si daca acesta este retinut.
de regula actele se cer toate odata. "Va rugam sa prezentati documentele!"

8. Dupa toate acestea veti putea merde linistit mai departe bine asta in cazul in care nu ati mai facut o alta abatere rutiera si este doar un control de rutina !
daca nu are documentele de la pct.7, permis sau dovada cu drept de circulatie, nu cred ca are sanse sa plece "linistit" mai departe.:)


Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate circula cu certificatul de grefa ? pinnutz_789 pinnutz_789 Buna ziua ! Mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile pentru viteza. Am avut dovada de circulatie 15 zile, iar in timpul acesteia am facut ... (vezi toată discuția)
Proces verbal contestat tesculadaniel tesculadaniel buna ziua,am urmatoarea intrebare: am contestat la judecatorie un proces verbal care avea ca sanctiune amenda si suspendarea permisului de conducere.la politia ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis matealecs85 matealecs85 Buna ziua, Am si eu o nelamurire/ intrebare. In cursul zilei de azi mergeam cu autovehicolul pe bld Timisoara dinspre intersectia cu strada Moinesti spre ... (vezi toată discuția)