Buna ziua,
Problema mea este urmatoarea:
Pe data de 14.09.2012 ar fi trebuit sa implinesc un an de munca de cand mi s-a facut contractul individual de munca pe , perioada nedeterminata (14.09.2011 a fosta data la care am semnat pentru perioada nedeterminata).Bun...
Conform C.I.M trebuie sa beneficiez de 20 zile C.O.
Anul acesta mi s-au acordat 3 zile C.O. si ACUM (28.07.2012 ) sunt in preaviz pana pe data de 31.07.2012.
In mod normal ar fi trebuit sa mai am 17 zile C.O. si pentru ca nu mi le-a dat in cursul anului (din data de 14.09.2011 pana in prezent) ma gandeam ca sefa ' o sa-mi plateasca zilele restante dar ...surpriza... sefa imi spune ca nu mai am zile de C.O si ca nu o sa aiba ce sa-mi plateasca! (Mi s-au acordat doar 3 zile C.O anul acesta si-mi zice ce nu mai am zile de C.O !!!)
In C.I.M sunt trecut cu 8 ore pe zi dar eu lucrez 13 ore pe zi (2 zile lucrez/2 zile)
sunt liber).
Vreau sa mi se plateasca zilele de C.O ramase si nu stiu cum sa procedez....de aceea va rog sa ma indrumati ..
Gresesc cand spun ca zilele ramase trebuie sa fie platite de catre angajator ?
Fiind trecut in contract cu 8 ore munca pe zi si eu lucrez 15 zile pe luna (sambata-duminica zile normale de munca) ma gandesc ca adunate sunt doar 120 ore pe luna si poate ca are vreo influenta asupra modului de calcul al zilelor de concediu pe an.
Va rog sa ma ajutati si va multumesc anticipat !
Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca (art. 146 alin. (4) din Codul muncii).
Doctrina si jurisprudenta apreciaza ca salariatul are dreptul la plata unei despagubiri egale cu indemnizatia de concediu care i s-ar fi cuvenit daca ar fi beneficiat in natura de concediu de odihna.
Asa cum am mentionat mai sus eu acum sunt in perioada preavizului (maine este ultima zi de lucru) si mi se refuza plata zilelor de C.O ramase.
Vreau sa fac o reclamatie la ITM / Inspectia Muncii pentru incalcarea C.I.M dar nu stiu cat de mult ma ajuta acest lucru.Probabil o sa le dea o amenda si atat ! Banii cred ca doar in instanta ii pot recupera....
Acum cel putin stiu sigur ca am dreptate si ca mi se incalca un drept !
Lucrurile nu vor ramane asa....
Multumesc!
Intr-adevar , asa este .... sesizarile la ITM/Inspectia Muncii nu pot aduce decat sanctionarea anagajatorului, nu si obligarea acestuia la plata drepturilor restante ...
Concediu restant
Vulturudac
buna ziua,
1-cine aproba concediul de odihna,resursele umane sau seful de departament?stiu ca e colaborare intre ei in acest sens dar daca seful direct nu ... (vezi toată discuția)
Perioada preaviz
Dadika
Buna dimineata. Va rog sa mă luminați în câteva aspecte...In cim scrie 8 ore lucru ,5 zile săptămână preaviz 20 zile..Ok până acum toate bune și ... (vezi toată discuția)