avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce as putea sa fac ca sa primesc banii care mi se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce as putea sa fac ca sa primesc banii care mi se cuvin?

Buna ziua
Ma numesc Deac Alina si am lucrat la o firma in Turda timp de 2 ani din Bistrita Nasaud.M-am angajat in iulie 2011,iar in ianuarie 2012 am rugat-o pe sefa de magazin sa-mi acorde concediu de odihna la care aveam dreptul.A inceput sa strige la mine ca ce concediu vreau ca numai dupa 1 an de munca beneficiez de CO.N-am mai zis nimic,am plecat capul,pt ca imi era frica sa nu ma dea afara sin servici,desi stiam ca legal aveam dreptul la CO pe perioada lucrata.In august 2012 mi-am facut cerere de CO.Au spus ca nu imi pot lua CO pt ca nu este personal care sa ma inlocuiasca si ca o sa imi fie platit.Am primit banii doar in luna noiembrie,pt o luna de CO.In turda functionau 3 magazine de-a lor.La inceputul lui iunie2013 au venit sa inchida un magazin,iar la sfarsitul lunii au mai inchis unul.Eu eram in plus asa ca mi-au dat si mie preaviz ca nu mai au nevoie de mine.O alta sefa de magazin a venit si a facut inventarele.Atunci mi-a spus sa stau linistita acasa ca o sa-mi fie platit preavizul,salariul care n-am apucat sa-l iau si CO care mi-a ramas(adica inca pe 1 an de munca).Am asteptat sa se termine preavizul si am sunat in firma sa vad daca au terminat de calculat lichidarea.Bineinteles ca doamnele de acolo n-au avut timp pt asa ceva.Am asteptat 2 luni dupa banii mei.Am sunat in firma de nenumarate ori.Pana la urma au reusit sa calculeze.Dar stupoare.Mi-au zis sa-mi fac cerere de CO pt perioada preavizului ca ei nu ma platesc daca am stat acasa si ca mi se plateste doar CO de pe anul asta adica o jumatate de luna ca cealata jumatate nu se mai plateste.Foarte suparata l-am sunat pe patron care m-a asigurat ca imi voi primi banii asa cum mi-a fost promis.Dupa un timp m-a sunat sefa sa-mi spuna ca sunt bine calculati banii si sa vin dupa ei.Suma de care va spun este de 811 lei.Eu am avut salarul brut de 807 si net de 604.Aveam de luat banii de pe o jumatate de luna pe care am lucrat-o,banii pt CO(o luna) si pe preaviz.Toate astea ei le-au calculat la 811.Eu am calculat mai mult.Sunt atat de suparata pt toate porcariile care mi le-au facut de sincer va spun nu mai pot dormi noaptea.Am o fetita pe care o cresc singura si care imi cere multe si eu nu pot sa-i ofer pt ca firma la care am lucrat nu vrea sa-mi plateasca toate drepturile.As vrea sa va intreb ce as putea sa fac sa primesc banii care mi se cuvin?Sa angajez un avocat si sa-i dau in judecata?Ce pot sa fac.M-am scarbit de ei pt ca 2 ani cat am lucrat si-au batut joc de mine enorm de mut.As scrie un roman atat as avea de povestit.Va rog sa ma sfatuiti si va multumesc anticipat pt ajutor.O zi buna
faceti plangere la inspecoratul teritorial de munca,si sesizati aceste aspecte
1.
Conform art. 146 alin. (4) din codul muncii: Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Conform art. 145 alin. (2) din codul muncii: Durata efectiva a concediului de odihna..., se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Conform art. 146 alin. (3) din codul muncii: Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

Prin urmare daca c.i.m. a fost incetat in luna iunie 2013, concediul de odihna trebuie platit cu titlu de despagubire pana in luna iunie 2013, deci nu pe tot anul 2013 (suma va fi mai ca decat v-ati asteptat).
Daca angajatorul refuza sa va despagubeasca pentru zilele de c.o. neefectuate din vina lui, ca sunteti angajata ori ca vi s-a incetat c.i.m., atunci va puteti adresa instantei in temeiul art. 253 codul muncii:
Art. 253. - (1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
(2) În cazul în care angajatorul refuză să îl despăgubească pe salariat, acesta se poate adresa cu plângere instanţelor judecătoreşti competente.

2.
Conform art. 81 alin. (5) din codul muncii: Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
Conform art. 159 alin. (1): Salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă.
iar la alin. (2) al aceluiasi articol: Pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.
Conform art. 51 alin. (2) codul muncii: Contractul individual de muncă poate fi suspendat în situaţia absenţelor nemotivate ale salariatului, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum şi prin regulamentul intern.
iar conform. art. 49 alin. (2) codul muncii: Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.

Pe perioada preavizului trebuia sa va dea banii insa doar in zilele in care ati prestat activitate la locul de munca.
Daca in perioada preavizului ati lipsit de la servici din motive subiective (imputabile dumneavoastra) atunci angajatorul poate considera c.i.m. suspendat din initiativa dumneavoastra pentru abesnte nemotivate si nu este obligat sa va plateasca salariu pe acea perioada decat pentru cele 4 ore la care ati avut dreptul sa lipsiti din programul de lucru pentru a va gasi loc de munca (daca este cazul).

Daca considerati ca v-au fost incalcate drepturile atunci puteti sesiza ITM, insa instanta o puteti sesiza numai dupa indeplinirea in prealabil a sedintei de informare privind medierea care este obligatorie de la 1 august 2013.
Ultima modificare: Vineri, 16 August 2013
codulmuncii, utilizator
In august 2012 am primit banii pe CO din iulie 2011 si pana in iulie 2012(600 lei).De atunci si pana cand mi-au dat preavizul am cerut de nenumarate ori CO si nu mi-au dat si nici nu mi l-au platit.Dupa calculele mele tot 21 de zile aveam de CO.Nu?Eu as fi vrut sa imi efectuez preavizul,dar nu mi-au mai dat voie,motivand ca nu e necesar, ca si daca stau acasa o sa mi-l plateasca.
Conform art. 145 alin. (2) din codul muncii: Durata efectiva a concediului de odihna..., se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Pentru anul 2011 ati avut dreptul la c.o. doar pentru cele 6 luni din acest an in care ati avut activitate, avand in vedere ca nu ati fost angajata in luna ianuarie ci in luna iulie. Asa se calculeaza. pentru aceasta perioada angajatorul trebuia sa va acirde zilele de c.o. pana la sfarsitul anului 2012: Conform art. 146 alin. (3) din codul muncii: Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Pe anul 2012 aveti dreptul la c.o. pentru cele 12 luni in care ati lucrat,
iar pentru anul 2013 aveti dreptul la c.o. doar pana in luna iunie. Daca nu ati apucat sa va luati concediul aferent perioadei lucrate in 2013 (ianuarie 2013 - iuni 2013) atunci angajatorul trebuie sa va plateasca zilele neefctuate conform art. 146 alin. (4) din codul muncii: Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Daca angajatorul refuza sa va despagubeasca pentru zilele de c.o. neefectuate din vina lui, ca sunteti angajata ori ca vi s-a incetat c.i.m., atunci va puteti adresa instantei in temeiul art. 253 codul muncii:
Art. 253. - (1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
(2) În cazul în care angajatorul refuză să îl despăgubească pe salariat, acesta se poate adresa cu plângere instanţelor judecătoreşti competente.

Prin urmare dumneavoastra ati avut dreptul la zile de concediu pentru perioada:
- iulie - decembrie 2011
- ianuarie-decembrie 2012
- ianuarie - iunie 2013

Probabil ca in poerioada preavizului angajatorul v-a dat concediu si asa se explica dece nu va mai plateste perioada ianuarie-iunie 2013 cum o cere art. art. 146 alin. (4) din codul muncii: Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă, deoarece c.o. l-ati efectuat in perioada preavizului (art. 81 alin. (5) din codul muncii: Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.)
Insa pe perioada preavizului trebuie sa va acorde salariu normal, chiar daca ati fost in concediu (deci nu ati prestat activitate): Art. 144. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cum ati zis dumneavoastra inseamna ca pe iulie-decembrie 2011 nu mi-a fost platit CO.Pe ianuarie-decembrie2012 am primit 600 lei pt CO.Iar pe ianuarie-iulie2013 n-am primit nimic.Pe perioada preavizului ma poate obliga sa imi fac cerere de CO?Pt ca eu as fi vrut sa merg la munca pe perioada preavizului,dar nu m-au lasat.Si banii pe iulie-decembrie 2011 sunt obligati sa mi-i dea sau i-am pierdut pt ca nu m-au platit la timp?

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna steluta-tah steluta-tah Concediu de odihna neefectuat în 2016,și doresc sal efectuez în 2017 îl pot efectua cu bani sau numai am dreptul la bani faptul ca nu la - m ... (vezi toată discuția)
Concedii de odihna neefectuate ContSters257414 ContSters257414 Un salariat, angajat in perioada 01.03.2007- 01.07.2013, program 2 ore/zi, 800 lei/luna brut, 601 lei/luna net, concedii de odihna neefectuate, poate cere ... (vezi toată discuția)
Plata concediu neefectuat ContSters22096 ContSters22096 stie cineva daca exista limite in privinta platii concediului neefectuat si care sunt acestea? de exemplu, daca am zile de CO neefectuat din 2011 iar acum ... (vezi toată discuția)