avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedii de odihna neefectuate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedii de odihna neefectuate

Un salariat, angajat in perioada 01.03.2007- 01.07.2013, program 2 ore/zi, 800 lei/luna brut, 601 lei/luna net, concedii de odihna neefectuate, poate cere plata acestora (a concediilor)? Pe ce perioda? In ce cuantum?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:20, 30 Aprilie 2014
Salariatul poate cere efectuarea integrala a CO neefectuat in perioada respectiva.
Conf art 146 alin 4 CM compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Deci daca vi se va inceta CIM, atunci veti putea solicita de la angajator plata integrala a CO neefectuate.
Daca angajatorul refuza, va puteti adresa instantei de judecata, in speta Tribunalul, sectia Litigii de munca.
Conf art 268 alin 1 lit c CM cererea de chemare in judecata se introduce în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune.. Aceasta inseamna ca puteti solicita in instanta plata CO neefectuat, incepand cu anul 2010.
Conf art 150 alin 2 CM indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale ( salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
Potrivit art 268 alin 1 lit c C.mun., cererea de chemare in judecata se introduce în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune.
Astfel, puteti solicita in instanta plata zilelor de CO neefectuat, incepand cu anul 2009.

Art.146 alin.(3) C.mun., angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Prin urmare, CO neefectuat in 2009 se putea lua pana la sfarsitul anului 2010.

Florin Cioca a scris:

Conf art 150 alin 2 CM indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale ( salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.


indemnizatia care se poate cere, inteleg aferenta concediilor de odihna neefectuate - 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 (partial?), ar rezulta din media zilnica a drepturilor salariale din aprilie, mai, iunie 2013?

sau, media zilnica a caror luni, din ce an, se foloseste in calcul?







Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2013
ContSters257414, utilizator
" Din punct de vedere contabil, punctul 194 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 stabileste ca sumele datorate si neachitate personalului (concediile de odihna si alte drepturi de personal) se inregistreaza ca „alte datorii si creante in legatura cu personalul”, in contul 428. Astfel, indemnizatiile pentru concediile de odihna neefectuate pana la inchiderea exercitiului financiar se inregistreaza in contul debitor corespondent 641, iar contributiile pentru asigurari sociale aferente concediilor de odihna neefectuate pana la sfarsitul exercitiului financiar in contul debitor corespondent 645.
Din punct de vedere fiscal, concediile de odihna neefectuate sunt tratate ca si plati intermediare. Ele sunt vazute ca venituri ale lunii in care se acorda, chiar daca sunt aferente unor perioade anterioare."
www.avocatnet.ro/content/art...


Se va lua in calcul lunile anterioare lunii in care s-a incetat raportul de munca.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna neefectuat elam elam Buna ziua! As dori si eu o lamurire daca se poate: un salariat are concediul de odihna pe anul 2008, respectiv o restanta de 8 zile si pe 2009, respectiv 21 ... (vezi toată discuția)
Plata in bani a concediului de odihna neefectuat magda2004 magda2004 buna ziua! Lucrez intr-o institutie publica iar in anul 2011 nu am efectuat concediul de odihna, intrebarea este daca pot sa solicit sa-mi fie platit acest ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna popescu marcela popescu marcela Buna ziua, Daca un angajat solicita desfacerea CIM de comun acord la data prezenta dar nu a efectuat concediului de odihna la nivelul anului 2008, acesta ... (vezi toată discuția)