avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... azil politic in EU
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

azil politic in EU

buna ziua
sunt cetetean straiin casatorit cu o romanca am permis de sedere valabil 5 ani
pot eu impreuna cu sotia sa mergem in danemarca si cerem azil acolo? care sunt conditii pentru un cetetean romani privind azil sau refugiat
multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 21:14, 6 August 2012
Banuiesc ca ati fost luat in evidenta populatiei in Romania, datele despre straini se pot verifica la nivel european. Iar despre sotia romanca ei pot pune intrebari, cum ar fi: unde v-ati casatorit? Este o relatie reala de cuplu? Cum demonstrati asta? (De ex. cu domiciliu comun.)

Mi se pare o mare bataie de cap, o data, s-ar putea sa intrati la frauda de imigrare daca autoritatile afla ca ati domiciliat in Romania si nu ati divulgat acest lucru in interviu, a doua oara, desi nu stiu legile daneze, s-ar putea ca (nu e obligatoriu) daca declarati ca ati domiciliat in Romania sa fie suficienta decizia unui functionar pentru a va trimite in Romania sa cereti azil.

O cale mult mai usoara este sa va mutati in Danemarca impreuna cu sotia, beneficiind de libertatea de miscare si stabilire a cetatenilor europeni si a membrilor lor de familie. In Danemarca sotia dvs. are drept de munca (in calitate de cetatean roman) iar dvs. veti primi drept de munca in calitate de membru de familie al unui cetatean european. Singurul drept pe care nu l-ati avea in comparatie cu azilantii ar fi dreptul la ajutor social. A primi ajutor social (peste 50% din venit) ar fi temei de expulzare, in timp ce azilantii recunoscuti care primesc ajutor social nu pot fi expulzati.

Pentru a va stabili acolo impreuna cu ea aveti nevoie de un scop de sedere, de exemplu, self-employed sau angajat. Conditiile de sedere intr-un alt stat din UE sunt explicate pe: [ link extern ]

Va trebui sa dispuneti de bani pentru a inchiria o casa/un apartament si a trai pana gasiti de munca.
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2012
tgeorgescu, utilizator
Multumesc foarte mult
chiar de asta nu mi avenit prin cap,eu am un var in danemarca si mi-a spus sa maduc acolo sa muncesc cu sotia sau se facem o mica afacerea impreuna ca sa avem drept de sedere.
nu are rost se cer azil si poate afla si marestoarne innapoi in tara.aici in romania daca mai stam murim de foame si daca cer azil in romania e ca si un cercetor ca statul roman nu ne da nici casa si bani foarte putin nici nu ajunge pentru un pachet de tigar.este bataie de joc
am loat foarte bune sfaturi de la DVS si multumesc inca odata.....
cu ajutor social nu prea am inteles am citit articolul dar nu am inteles cum pot sa primesc ajutor social de la un stat al UE?
multumesc si va doresc mult succes
Asta e si chestia: daca cereti azil politic, stati o perioada in centrul de primire si deveniti azilant recunoscut, ati avea dreptul sa primiti ajutor social (singur, sotia nu va capata acest drept pentru ca ea nu poate primi azil). Atat ca sansele de a primi azil sunt destul de mici. Irakul este considerat "tara sigura" de mai multe state europene. De ex. daca nu vi se aproba azilul si n-ati mentionat nimic de Romania si sotie romanca, ati putea fi returnat direct in Irak. Iar daca mentionati asta in ultima clipa, veti fi pedepsit pentru frauda de imigrare, iar asta poate avea consecinte pentru sederea in alte state din UE, inclusiv Romania.

In principiu, cetatenii europeni si membrii lor de familie trebuie sa se intretina singuri in alt stat din UE. Pentru asta trebuie fie sa aiba suficienti bani, fie sa fie angajati, fie sa fie self-employed (persoana fizica autorizata). A primi ajutor social (peste 50% din venit) este motiv de deportare.

Insa conform dreptului european exista o portita: dupa 12 luni de munca drept angajat sau self-employed in statul respectiv, un cetatean european si membrii lui de familie isi pastreaza statutul de lucrator si au in acest fel drept la ajutor social. Nu garantez ca in practica asta va merge snur, va puteti trezi cu niste ani de judecat cu statul respectiv, pentru ca in cele din urma sa se aplice dreptul european. E o diferenta intre a avea dreptate si a-ti primi dreptatea.
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2012
tgeorgescu, utilizator
Pe langa cele spuse de @tgeorgescu, mai adaug că cetatenii europeni nu pot deveni azilanti politici in statele UE. Deci eu nu recomand sotiei dvs. sa ceara azil politic în Danemarca (sau alt stat UE) pentru ca i se va râde în față și trimisă la plimbare.

Dacă vreti să trăiți în Danemarca vă urcati in primul avion/tren/masina cu CI-ul (pentru sotie) și pasaportul (pt dvs) si va stabiliti în Danemarca, libertatea de miscare e garantata cetatenilor europeni si membrilor de familie ai acestora. Danemarca a ridicat restrictiile de munca pentru cetatenii români, deci puteti sa lucrati liber.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie/ pensie handicap gradul ii din romania in olanda damma damma Buna seara, sunt o persoana cu handicap gradul II, accentuat si permanent pentru care primesc o indemnizatie lunara de la Guvern. Urmeaza sa ma mut in ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea unui certificatde casatorie strain iacob_raluca iacob_raluca m-am casatorit cu un cetatean pakistanez in GRECIA la Ambasada Pakistanului in decembrie, de la Ambasada Romaniei m-au indrumat sa vin in RO si sa ... (vezi toată discuția)
Expulzarea ContSters228182 ContSters228182 Buna seara,am un prieten inchis in Germania,ancheta este in desfasurare,nu a primit sentiinta inca,se poate cere expulzarea in Romania si judecat aici dupa ... (vezi toată discuția)