avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire-Bunuri comune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire-Bunuri comune

O mica spet..A a fost casatorit cu B. B a decedat. A a ramas sot-supravietuitor. Casa in care locuiau era a lui A prin donatie primita de la mama ei. Casa era cu etaj,. Sus era in rosu. asa ca cei doi soti au facut reparati si adaosuri etajului de sus pe proprietatea bineinteles a lui A. Acuma ca A a ramas supravietuitor mostenitorii lui B pot veni la mostenire pe baza acestor reparatii si adaosuri? sau acestea sunt mai departe un bun propriu al sotului supravietuitor...?
Tot ce s-a adaugat in plus la casa reprezinta "sporul casei" si se considera bun comun al celor doi soti, din care evident d-voastra aveti jumatate, iar decedatul cealalta jumatate. Astfel, din jumatatea decedatului, d-voastra ca sot supravietuitor aveti dreptul la o cota(care se adauga peste jumatatea d-voastra si peste restul de casa asa cum ati mostenit-o neterminata), iar mostenitorii la diferenta. Nestiind despre ce categorie de mostenitori este vorba nu va pot da si cotele.
Casa fiind a lui A, toate adaugirile si investitiile facute in timpul casatoriei, daca nu au transformat radical imobilul, ii revin tot lui A.Mostenitorii lui B nu au un drept de proprietate pe care sa il mosteneasca ci un drept de creanta constind din 3/8 parte din valoarea acestor investitii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune mass mass Buna ziua, sunt interesat de dezbaterea unei succecsiunii dar mai intai as vrea sa stiu daca am pentru ce, sa nu fac cheltuieli inutile. Mama s-a recasatorit ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! care este cota la care are dreptul fratele decedatului ... luca luca luca luca Buna ziua! Care este cota la care are dreptul fratele decedatului in cazul unor conturi bancare comune cu sotia supravietuitoare? Mentionez ca nu exista ... (vezi toată discuția)