Va rog sa ma ajutati cu o problema legata de o pensie alimentara pe care viitorul meu sot este fortat s-o platesca.
Copilul este recunoscut de el dar nu a fost casatorit cu acte cu mama, timp de 10 ani nu si-a vazut copilul din cauza ostilitatilor familiei fostei concubine,
Acum brusc este amenintat cu judecata daca nu plateste, se poate dovedi ca nu a avut nici un fel de contact cu ea din cauza familiei,
Este legal sa fie fortat sa plateasca chiar daca nu a vazut copilul in 10 ani?
Cat se poate cere sa plateasca retroactiv?
Se poate sa renunte la drepturile parentale?
Sa lamurim cateva aspecte :- Actualmente plateste sau nu vreo pensie de intretinere; Ati spus ca este amenintate cu chemera in judecata daca nu plateste ( are vreo obligatie de plata rezultata dintr-un act ? sau de astazi inainte urmeaza sa fie chemat in judecata pentru obligarea la plata?)
Cu privire la faptul ca nu a vazut copilul timp de 10 ani, acest aspect este irelevant in cauza.
Cu privire la plata retroactiva- este de analizat urmatorul aspect : exista la acest moment o obligatie de plata sau nu? Cu privire la data de la care se datoreaza pensie de intretinere, aceasta se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata. Din cele afirmate de catre Dumneavoastra, ar rezulta faptul ca urmeaza sa fie formulata o astfel de cerere, iar daca va fi formulata, atunci obligatia de plata ar putea lua nastere la data formularii cererii de chemare in judecata, astfel ca sotul nu va putea fi obligat la plata retroactiva.
sa renunte la drepturile parintesti nu poate, dar ca si pana acum nu e obligat sa uzeze de ele, , la obligatii insa, chiar nu se poate "renunta".
Daca s-a stabilit candva sa plateasca, trebuie sa plateasca suma stabilita, altfel mama ii poate face plangere pt abandon, fapta ce se pedepseste cu inchisoare.
Prin executare silita , se pot recupera sume restante doar pe ultimii 3 ani.
Daca nu s-a stabilit de instanta sa plateasca , mama poate actiona in instanta si pensie se va acorda de la data depunerii cererii
Va multumesc foarte mult pentru raspuns,
Nu a avut niciodata pana in acest moment cerere legala formulata pentru plata unei pensii alimentare, daca urmeaza sa fie chemat in instanta va fi de acum inainte de asta intrebam de plata retroactiva..
Momentan nu are nici o obligatie de plata dar ar vrea fosta sa recurga la judecata daca nu plateste pensie de bunavoie sa zicem fara acte.
Normal ca asta nu vom accepta,
Va multumesc inca odata m-ati ajutat foarte mult, am inteles ca daca va fi chemat in instanta de acuma va trebui sa plateasca daca asa va hotara instanta.
O zi buna va doresc.
As mai avea o intrebare,
Din punct de vedere legal are vreo relevanta faptul ca, la momentul respectiv el era dispus sa plateasca pensie insa nu a fost lasat de catre familia respectivei. Intreb pentru ca nu mi se pare ok dupa atata timp sa i se impuna dar daca asa este legeam am inteles.
Nu are relevanta ca nu a fost lasat, dar nici ca nu a platit timp de atata timp. Important e ca va plati, dansul va decide daca de bunavoie cazand de acord asupra unei sume, sau dupa ce instanta va decide la cererea mamei cat si cum.
E posibil ca dupa atatia ani , tatal sa nu mai fi interesat de copil, dar daca este poate cere drept de vizita si eventual ca instanta sa decida ca ambii parinti sa-si exercite autoritatea parinteasca
Va multumesc mult pentru raspuns,
Atunci am inteles ca are optiunea de a se intelege cu ea asupra unei sume, aici insa nu stiu ce garantie exista ca banii ajung la copil, mai ales ca mama e demult plecata din tara, daca nu optam asupra unei intelegeri comune se stabileste de instanta.
O zi buna va doresc.