Plata pensiei de intretinere datorata de fosta sotie stabilita prin sentinta din 2006 se datoreaza numai pana la implinirea varstei de 18 ani.
"Copilul" care este la facultate este major si va trebui sa deschida el o actiune impotriva mamei prin care sa solicite plata acestei pensii.
Pentru celalalt copil puteti sa-i solicitati acesteia plata pensiei de intretinere asa cum a fost stabilita prin sentinta.
Daca veniturile acesteia sunt mai mari decat cele din 2006 la care s-a facut calculul pensiei de intretinere, atunci va trebui sa deschideti o noua actiune.
Puteti solicita in baza sentintei, plata retroactiva numai pe ultimii 3 ani.
Ar fi trebuit sa depuneti o plangere penala impotriva mamei copiilor pentru abandon de familie.
Pentru minorul de 15 ani puteti obtine pensia de intretinere retroactiv pentru 3 ani in urma.
Pentru celalalt copil, cred ca are acum 19 ani, puteti obtine pensia de intretinere retroactiv pentru 3 ani in urma, dar doar pana ce acesta a implinit 18 ani, pentru ca doar pana la 18 ani a beneficiat de pensia de intretinere.
Daca fosta sotie nu doreste sa va platesca de bunavoie, va trebui sa apelati la un executor judecatoresc.
Copilul care a implinit varsta de 18 ani trebuie sa o actioneze pe mama in instanta pentru a obtine pensie de intretinere pana la absolvirea facultatii.
Mai grav este că nu a avut nici un venit/ servici până în 2006 iar apoi până acu vreo câteva luni, nici nu am ştiut unde se află ( este în Germania). Aş mai avea vreo şansă să încerc ceva? Mă gândesc să nu risipesc bani, timp şi speranţe.
Pensia de intretinere poate fi obtinute pentru ultimii trei ani, pentru ambii copii.In acest sens, va puteti adresa executorului judecatoresc .
Totodata, poate fi depusa o plangere penala prealabila, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie, incriminata de art. 305 din Codul penal.
Va puteti constitui parte civila, pentru prejudiciul ce a fost cauzat, precizand , defalcat, sumele de bani cu titlu de daune materiale si morale.
In acest mod, veti putea dobandi o suma de bani mai mare de la mama copiilor, fiind efectuate acte de cercetare penala sub aspectul savarsirii infractiunii sus mentionate.
Se va proceda la citarea invinuitei, la resedinta cunoscuta, in Germania, putand fi audiata chiar de autoritatile din Germania, care vor colaborare cu cele din Romania, in vederea justei solutionari a cauzei.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
In ceea ce il priveste pe fiul dumneavoastra, care este major, acesta se poate adresa instantei de judecata .( calitatea procesuala activa ii apartine, orice actiune promovata de dumneavoastra fiind respinsa ca inadmisibila , din acest considerent ).
Obligatia legala de intretinere incumba parintilor pana la finalizarea studiilor, insa pana la implinirea varstei de 26 de ani, de catre copil.
Trebuie sa subzista starea de nevoie, care presupune a nu realiza venituri dintr-o activitate lucrativa, pe o perioada determinata.( este exclusa, asadar, situatia in care sunt obtinute, de catre persoana care studieaza, venituri sporadice, neinsemnate).
Prin comisie rogatorie internationala, instanta de judecata va putea emite o adresa la societatea angajatoare, din Germania, care va fi obligata sa raspunda, sa furnizeze informatii in legatura cu veniturile realizate.
In cazul in care nu detineti informatii despre societatea la care este angajata fosta sotie, exista o procedura deruala de Ministerul Justitiei , pentru stabilirea dreptului la pensie de intretinere.
Succes.