avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... radiere sarcini din cartea funciara
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

radiere sarcini din cartea funciara

Buna ziua,

intrebarea mea este cum se pot radia niste sarcini din cartea funciara avand in vedere ca acestea au fost introduse in uram unei sentinte din 1972 prin care unei persoane i-au fost cedate drepturile de proprietate asupara unui teren in schimbul unor sume de bani. Mentionez ca aceste sume au fost platite dar exista numai chitante de mana, iar cei in favoarea carora au fost introduse sarcinile sunt decedati.
Se pot radia fara un alt proces? Se poate sa gasesc mostenitorii acestora care sa-mi dea declaratii notariale ca nu mai au pretentii asupra terenului?

Va multumesc anticipat.
Cristina
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 17:15, 30 Iulie 2012
In principiu ,sarcinile trecute in cartea funciara se radiaza de cel ce le-a inscris . In cazul dvs. cred ca este bine sa cautati mostenitorii creditorului, care sa consimta sa dea acele declaratii notariale, deoarece cartea funciara nu radiaza sarcini decat in baza unor acte autentificate la notar, sau prin sentinta definitiva si irevocabila.
in cazul in care nu gasiti mostenitorii aveti la indemana calea instantei unde puteti introduceti o actiune in constatare si sa demonstrati ca ati achitat acele sume. Din pacate tot cu prezumtivii mostenitori va trebui sa va intrevedeti.



Va multumesc pentru raspuns, insa as mai avea o intrebare.
daca acestia nu au facut succesiune dupa parinti cartea funciara accepta aceste declaratii?
Potrivit art. 33, alin.4, coroborat cu art. 51, alin.1, din Legea 7/1996,
rectificarea înscrierilor din Cartea Funciara se poate face fie pe cale amiabila, prin declaratie autentica a titularului dreptului ce urmeaza a fi rectificat, fie prin hotarâre judecatoreasca irevocabila, care suplineste acordul partilor în situatia în care acestea nu se înteleg

.
Legea 7/1996 foloseste o acceptiune larga pentru termenul de rectificare, întelegând, potrivit art. 33, alin.2,
procedeul tehnico-juridic prin care se radiaza, se îndreapta sau se mentioneaza înscrierea oricarei operatiuni susceptibila sa faca obiectul unei înscrieri în cartea funciara.


Partea interesata are la dispozitie, în absenta acordului exprimat expres de titularul dreptului, posibilitatea de a promova o actiune în rectificarea cartii funciare, în scopul realizarii concordantei între continutul acesteia si situatia juridica reala a imobilului, întemeiata pe dispozitiile art.33, alin.1, pct.1, din Legea 7/ 1996, în cadrul careia se va verifica daca actul în temeiul caruia s-a efectuat înscrierea ipotecii a fost sau nu valabil.
Aceste prevederi legale se completeaza cu cele cuprinse în art.22, alin.2, teza I, din Legea 7/1996, conform carora
radierea înscrierii dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale se va face în temeiul actului care exprima consimtamântul titularului lor la stingerea lor, cu exceptia drepturilor care se sting la împlinirea termenului mentionat în înscriere sau a drepturilor viagere care se sting prin moartea titularului lor.


In situatia expusa de dvs,este necesara promovarea de actune in justitie,in temeiul disp art 34 din L nr 7/1996 republicata
Orice persoana interesata poate cere rectificarea inscrierilor din cartea funciara daca printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila s-a constatat ca
nu mai sunt intrunite conditiile de existenta a dreptului inscris sau au incetat efectele actului juridic in temeiul caruia s-a facut inscrierea


daca acestia nu au facut succesiune dupa parinti cartea funciara accepta aceste declaratii?


Dreptul de a solicita rectificarea CF,o detine numai titularul dreptului de proprietate,care in cazul expus de dvs este decedat,astfel ca mostenitorii acestuia trebuie initial sa dezbata succesiunea si ulterior sa solicite rectificarea CF

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rectificare cadastru prin declaratie notariala ContSters273208 ContSters273208 Este valabila o retificare de cadastru( ca suprafata construita,in minus ,adica demolarea unei mici parti) printr-o declaratie notariala pe propria raspundere? (vezi toată discuția)
Cum sa procedez ? atomol atomol In extrasul de carte funciara am o sarcina pe care vreau sa o radiez .Este vorba de o plangere penala urmata de un proces penal care s-a judecat . Am sentinta ... (vezi toată discuția)
Greselile la cartea funciara crida crida Buna ziua! Am o problema care imi depaseste limitele intelegerii, dar poate ca aveti dvs. vreo idee sau sfat. In 2002, in urma unei sentinte judecatoresti, ... (vezi toată discuția)