avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CUM SA PROCEDEZ ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CUM SA PROCEDEZ ?

In extrasul de carte funciara am o sarcina pe care vreau sa o radiez .Este vorba de o plangere penala urmata de un proces penal care s-a judecat . Am sentinta definitiva . Ce trebuie sa fac acum , sa o legalizez?si apoi cui sa ma adresez pentru radierea sarcinii ?sectiei de politie care a primit plingerea si a cerut oficiului de cadastru inscrierea sarcinii sau direct oficiului de cadastru ?Un prieten mi-a spus ca trebue sa merg la sectia de politie sa cer radierea pentru ca ei au dispus inscrierea sarcinii.Voi ce ma sfatuiti sa fac? Precizez ca e vorba de un teren din care vreau sa vind o jumatate iar pentru asta trebuie sa fac dezmembarea cartea funciara intabulare e.t.c. dar mai intai trebuie sa radiez sarcina .Astept pareri .Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 15:16, 8 Iunie 2008
In cazul in care aveti sentinta definitiva prin care se dispune radierea din C.F. a sarcinii respective, (mira-m-as sa fie prevazut asa ceva in sentinta penala), va adresati cu o cerere cu sentinta legalizata la Biroului de Carte Funciara (exista acolo formular tip).

daca vrei sa vindeti jumatate, puteti face dezmembrare si sa vindeti paratea fara sarcina, sau puteti vinde cu tot cu sarcina, numai ca va fi nevoie sa scadeti pretul.
Legea 7/1996
Art. 47. - (1) Cererea de inscriere in cartea funciara se va depune la birourile teritoriale ale oficiului teritorial si va fi insotita de inscrisul original sau de copia legalizata de pe acesta, prin care se constata actul sau faptul juridic a carui inscriere se cere; copia legalizata se va pastra in mapa biroului de cadastru si publicitate imobiliara.
(7) Inscrierea unui drept sau radierea unei sarcini pot fi cerute:
a) de mandatarul general al celui indrituit;
b) de oricare dintre titularii aceluiasi drept
(2) In cazul hotararii judecatoresti, se va prezenta o copie legalizata, cu mentiunea ca este definitiva si irevocabila
Art. 51. - (1) Inscrierile si radierile efectuate in cartile funciare nu pot fi rectificate decat pe baza hotararii instantei judecatoresti definitive si irevocabile sau pe cale amiabila, in baza unei declaratii date in forma autentica, de titularul tabular.

Pirmul pas: investirea hotararii, al doilea prezentarea la Politie si solicitarea unei adrese din care sa rezulte ca nu mai este utila notarea;
in cazul in care cei de la Cartea funciara va spun ca doar Poliita poate cere radierea, reveniti la ei. Legea asa prevede, dar in practica e posibi lsa rezolvati dvs. cu acceptul scris al Politiei.
În cazul în care Poliţia a solicitat notarea în cf a procesului penal în care s-a pronunţat o hotărâre definitivă şi irevocabilă, învestiţi hotărârea cu această menţiune şi mergeţi cu hotărârea la Poliţie pentru a vă da un înscris cu privire la acordul privind radierea din cf a acestui proces ce a fost soluţionat în favoarea dv., definitiv şi irevocabil prin sentinţa ... din data de ..., iar cu acea adresă şi cu hotărârea în original învestită veţi merge la Biroul de carte funciară unde veţi achita 60 lei pentru radierea acestei sarcini din cf şi veţi solicita printr-o cerere tip radierea.
Pe cei de la cf nu-i interesează cine face cererea de radiere dar, dacă o persoană a solicitat notarea unui proces în cf, în care ea este parte, în cazul soluţionării acelui proces, partea care a câştigat va obţine învestirea sentinţei şi va putea radia notarea.
Dacă executorul judecătoresc, o firmă sau lichidatorul acesteia, banca sau organul de urmărire penală a solicitat notarea în cf a unei sarcini, atunci numai aceştia pot da acordul debitorului în vederea radierii sarcinii.;)
Multumesc pentru raspunsul clar , Cora , dar cum sa iinvestesc hotararea ? adica sa o legalizez ?
atomol a scris:

Multumesc pentru raspunsul clar , Cora , dar cum sa iinvestesc hotararea ? adica sa o legalizez ?

DA, se merge la instanţa care a pronunţat hotărârea, se depune la registratură hotărârea în original şi se solicită printr-o cerere învestirea acesteia cu formulă definitivă şi irevocabilă. Se achită simultan taxa de timbru de 60 lei şi timbru judiciar de 0.3 lei. După câteva zile veţi ridica hotărârea învestită şi veţi merge unde am spus mai sus.;)

Alte discuții în legătură

Radiere litigiu atomol atomol cum si unde se poate cere radierea unui litigiu inscris in cartea funciara ???litigiu solutionat cu multi ani in urma???multumesc!!!!!! (vezi toată discuția)
Extras carte funciara t0much t0much Am castigat procesul in vederea unui apartament de pe urma defunctei mame prin hotarare judecatoreasca irevocabila in care specifica sa platesc surori mele o ... (vezi toată discuția)
Intabulare si refacere acte proprietate dupa divort Kitty_m Kitty_m Buna ziua, imi puteti spune cum se procedeaza in situatia in care in urma divortului/tranzactiei am ramas singurul proprietar al unui imobil? Mai exact, as ... (vezi toată discuția)