avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Salariata in preaviz, angajata pe perioada determinata ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Salariata in preaviz, angajata pe perioada determinata - gravida

Buna ziua ! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema : am o angajata care a intrat de astazi in preaviz , are contractul pe perioada determinata care expira in septembrie . Dupa ce a fost anuntata ca nu o sa mai lucreze a adus adeverinta de la medic ca este gravida. Ce obligatii am eu ca si angajator ?Sau ea ce drepturi are ca si angajata? Multumesc
Cel mai recent răspuns: dyababy , utilizator 19:46, 30 Iulie 2012
Chiar daca a adus adeverinta de la medic ca este gravida, c.i.m. va inceta de drept in septembrie daca nu se mai doreste prelungirea duratei acestuia ... angajatorul nu are nicio obligatie in ceea ce priveste prelungirea duratei c.i.m.

Preaviz pentru ce ?
CIM, oricum va inceta de drept in baza articolului 56 al1 litera i din codul muncii la data pentru care a fost incheiat, indiferent de starea de graviditate.Pana in septembrie , daca a anuntat angajatorul in scris la care a anexat dovada de la medic, trebuie sa respectati prevederile OUG 96 DIN 2003 pentru astfel de situatii.
Preavizul l-ati dat sa-i incetati CIM-ul mai repede? Nu inteleg motivatia acordarii acestui preaviz.Acesta se acorda numai la incetarea CIM pentru situatiile prevazute la art 75 din
codul muncii republicat.
Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).

Preavizul se acorda si in cazul in care angajatul isi da demisia, nu numai in cazul concedierii...
Previzul a fost dat pentru nedeindeplinirea sarcinilor de serviciu cf contractului . Chiar daca are cim pe perioada determinata eu nu am voie ca si angajator sa i intrerup mai devreme de expirare contractul de munca daca este gravida ?
Potrivit art.60 alin.1 lit.c C.mun., concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

Alin.2 al acestui text de lege permite concedierea numai pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

In speta, singura posibilitatea prevazuta de lege pentru incetarea raportului de munca unsei persoane gravide este incetarea de drept a c.i.m.

Alte discuții în legătură

Concediata si insarcinata Serban M Serban M Buna ziua, ce se poate face in contextul in care, din pauza pandemiei de Covid 19 societatea la care lucrez m-a informat ca sunt concediata conform art 65, 66 ... (vezi toată discuția)
Angajatorul m-a dat afara ca sunt insarcinata Cric_v Cric_v Buna ziua, Am inceput ctr de munca pe data de 19 aug. Apoi am aflat saptamana trecuta, pe 20.09 ca sunt insarcinata si mi-am luat adeverinta de la medicul ... (vezi toată discuția)
Incetare cim in perioada de proba - salariata insarcinata Loredana_84 Loredana_84 Pot inceta contractul de munca al unei salariate in perioada de proba, atata vreme cat e insarcinata? Mentionez ca nu ne-a adus inca la cunostinta in scris de ... (vezi toată discuția)