Administratorul unei societati poate sa isi ia banii cuveniti fara a fi pus neaparat pe statul de plata, adica fara contract de munca? De ex., sa ia banii, sa i se retina impozitul pe salarii si apoi sa isi plateasca el celelalte contributii pe cont propriu, eventual printr-un contract cu casele de sanatate sau CAS ? Exista aceasta posibilitate in Romania? Stiu sigur ca in Germania se poate. Daca il pun pe statul de plata, salariul fiind bunicel, taxele vor fi destul de mari si atunci pierde si el si platim si noi o groaza de bani. Va rog sa ma ajutati cu un sfat, daca se poate. Multumesc ! :D
art 55 din codul fiscal 1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
;;;;
;;;;;;
j) indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor;
;;;;
;;;;;;
Multumesc pt raspunsurile de pana acum, dar mai am o nelamurire : cum pot achita administratorului indemnizatia care i-a fost stabilita daca nu il trec pe statul de salarii ? Am inteles ca trebuie sa ii opresc impozitul pe venit si contributia pentru pensii, dar cum?
Astept raspuns, va rog ! Multumesc!