avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Adjudecare imobil de catre creditor. Debitorul vrea sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Adjudecare imobil de catre creditor. Debitorul vrea sa plateasca datoria in rate ca sa nu fie evacuat din imobil.

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un sfat: matusa mea avea de recuperat o suma de bani pe care i-a imprumutat debitorului X. Debitorul X nu si-a platit imprumutul, asa ca matusa mea l-a actionat in judecata, a castigat si, in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile a procedat la executarea silita a imobilului (casa+teren) debitorului.
La licitatii nu s-a prezentat nici un cumparator, asa ca, la ultima licitatie, imobilul a fost adjudecat de matusa mea in baza unui act de adjudecare. S-a incercat evacuarea debitorului si a familiei sale din imobil, insa nu s-a reusit pe cale pasnica si va trebui sa apeleze la politie/jandarmi.
Dupa incercarea de evacuare din imobil, debitorul s-a prezentat la biroul executorului judecatoresc si a cerut sa fie lasat sa achite banii datorati, in rate, pana in decembrie 2012. Matusa mea a inteles ca se va incheia un antecontract de vanzare cumparare intre ea si debitor. E corect?
Problemele care pot sa apara sunt:
- debitorul va cere sa poata locui in continuare in casa, pana la plata integrala a datoriei. E bine sa i se permita asta? Se vor acumula datorii la utilitati, debitorul avand deja un proces deschis de furnizorul de energie electrica.
- ce se intampla daca debitorul nu achita banii asa cum a promis? Ramane valabil Actul de adjudecare si se poate trece la evecuarea silita a debitorului din imobil?
- dupa ce se achita datoria integral, ce demersuri trebuie facute pentru ca debitorul sa reintre in posesia imobilului?
- care sunt riscurile pe care si le asuma matusa mea si la ce ar trebui sa fie atenta?
E de retinut ca matusa mea a suportat si costurile intabularii imobilului in CF (nu era intabulat), a platit impozitul la primarie (nu era platit), a platit impozitul aferent tranzactiei etc. si ar vrea sa-si recupereze cheltuielile.
Cel mai recent răspuns: jacqueline_k , utilizator 11:09, 31 Iulie 2012
Executorul nu mai are nicio legatura cu speta acum. El poate doar sa faca evacuarea, nimic altceva.
Daca doreste sa ii vanda imobilul fostului proprietar, tranzactia trebuie facuta la notar.

Evident, chiar daca se stabileste plata pretului in rate, imobilul poate fi predat fostului proprietar inca de la semnarea contractului de vanzare-cumparare.
Daca nu isi va achita ratele, contractul se va desfiinta.
Notarul trebuie sa faca un contract care sa anuleze orice risc pentru matusa dvs. De ex, ratele deja platite - sa nu se mai restituie, sa fie clauza penala in acest sens, daca cumparatorul nu isi achita utilitatile.

1-Dupa adjudecarea imobilului,care este consemnata prin proces verbal de catre executor,
debitorul nu mai are ce tratative sa incheie cu executorul a carui prestatie a fost sctrict de executarea silita titlu executoriu
2-
debitorul va cere sa poata locui in continuare in casa, pana la plata integrala a datoriei

Acceptarea unei astfel de clauze prezinta un risc major,mai ales in situatia in care debitorul se inregistreaza cu litigii cu furnizorii de servicii.
3-Actul de adjudecare este valabil ,pana in momentul in care adjudecatarul isi asuma responsabilitatea sa incheie alt docment de instrainare imobil
In varianta in care debitorul achita debitul,tranzactionarea imobilului urmeaza sa se realizeze prin notar cu plata costurilor aferente serviciului respectiv
Matusa dvs in situatia in care accepta varianta debitorului isi asuma riscuri majore ce rezulta din incheierea unui documente a carui clauze si termene debitorul sa nu le respecte
Este de preferat ,pentru indepartarea situatiilor de consum nervos,timp pierdut,etc,
matusa dvs sa analizeze cu responsabilitate consumul nervos , timpul si sumele utilizate pentru adjudecarea imobilului ,situatii care se pot repeta in varianta asumarii unui antecontract de vanzare-cumparare
Practica demonstreaza ca daca debitorul nu are posibilitatea,nu face eforturile sa achite suma prevazuta in titlul executoriu anterior executarii silite ,eventuale promisiuni,conventii antecontracte,nu sunt respectate
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Mai e un aspect pe care vreau sa-l supun atentiei dvs: matusa mea a fost chemata la biroul executorului judecatoresc pentru a semna, impreuna cu debitorul, documentul (proces verbal, cred) prin care executorul ia act de intelegerea partilor. Executorul spune ca dosarul de executare va ramane deschis si ca, daca debitorul nu plateste conform intelegerii, poate fi evacuat oricand din imobil. Dar, dupa parerea mea, intelegerea partilor stinge executarea silita si, daca debitorul nu plateste, ce mijloace legale poate folosi matusa mea pentru a intra in posesia casei (considerand ca ramane proprietar deoarece transmiterea dreptului de proprietate se face dupa achitarea inegrala a sumei)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament in faza executarii silite AlinaIoanPopa AlinaIoanPopa Buna ziua, Acum 8 ani, am cumparat un apartament prin credit ipotecar. Au fost niste probleme financiare, si nu am mai putut plati ratele. Creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Interdictie de instrainare ptr mai multe imobile. procedura. Irina S. Irina S. Am un antecontract de v-c neexecutat. Sunt creditor. Debitorul nu a venit la notar sa incheie contractul in ziua stabilita. Prin antecontract s-a stabilit ca ... (vezi toată discuția)
Executare silita pentru neachitare pret imobil niculaucarmen niculaucarmen la data de 03.04.2009 am vandut un imobil si am incheiat cu cumparatorul un antecontract de vanzare-cumparare prin care ne obligam ca pana la data de ... (vezi toată discuția)