Am un antecontract de v-c neexecutat. Sunt creditor. Debitorul nu a venit la notar sa incheie contractul in ziua stabilita. Prin antecontract s-a stabilit ca daca nu se incheie contractul primesc dublu sumei. Vreu sa-l execut. Cum pot sa obtin o interdictie de instrainare si a altor bunuri imobile ale debitorului (si sa notaez asa ceva in CF) atat timp cat valoarea care trebuie sa o execut este superioara valorii unui singur imobil?
Oricum nu puteti sa-l executati pe baza antecontractului, trebuie sa obtineti o hotarare jud. def. si irevoc. pe care sa o investiti cu formula executorie. In acelasi proces solicitati instituirea sechestrului.
1. aveti incheiere de certificare de fapte..
2. antecontractul constituie titlu executor doar pt suma platita efectiv, nu si pt restul ( adica acel dublul sau cat o fi..)
3. eu nu prea vad efectele, cum inregistrarea dvs la CF cum ca ati avea o creanta, impiedica vanzarea...Am avut asa ceva si totusi a fost admisa exceptia lipsei calitatii procesuale pasive pe hot care sa tina loc de act
4. daca valoarea imobilului e mai mica...dupa distributia pretului ramaneti cu un rest de creanta
Cum sa nu pot sa-l execut? Este vorba despre un antecontract incheiat in forma autentica.
Exista o clauza prin care se stipuleaza ca actul are putere de titlu executoriu in ceea ce priveste restituirea avansului (am dat aprox.toata suma!) si plata daunelor interese!
In opinia mea, problema dvs se poate rezolva prin mai multe actiuni si anume:
1. inceperea unei executari silite imobiliare, in baza antecontractului de vanzare cumparare care, asa cum am aratat si cei care au raspuns inaintea mea, constituie titlu executor pentru suma achitata de dvs cu titlu de avans.
Bineinteles, cu conditia ca antecontractul de vanzare cumparare sa fie incheiat in forma autentica.
Odata inceputa executarea silita, somatia de plata se va inscrie in C F, iar orice instrainare a imobilului este nula in mod absolut.
Aici intervine "chichita" avocateasca.
Va sugerez sa incepeti executarea silita imobiliara asupra a cel putin doua imobile proprietatea debitorului dvs. In acest mod, pentru ambele imobile se va nota somatia, cu efectele aratate mai sus.
2. Odata cu inceperea executarii silite, formulati si o cerere de chemare in judecata pentru obligarea debitorului dvs la plata sumei reprezentand clauza penala inserata in antecontract.
Dupa obtinerea unei hotarari definitive, investita cu formula executorie, puteti solicita executorului judecatoresc punerea in executare si a celui de-al doilea titlu executoriu ( hot jud) asupra acelorasi imobile.
Exista un singur punct slab in acesta constructie logica, respectiv posibilitatea debitorului dvs de a formula o contestatie la executare cu privire la executaraea silita imobiliara inceputa asupra a doua imobile.
Dar, cu un avocat bun, va puteti rezolva problema.
Av. Mihai Vaduva