avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se considera culpa promitentului vanzator?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se considera culpa promitentului vanzator?

X(= arestat ) a incheiat o promisiune de vanzare cumparare, el fiind promitent vanzator.termen de finalizarea contractului de vanzare cumparare fiind 02.02.2015.Vanzarea nu s-a putut perfecta, intrucat dintr un motiv penal este arestat preventiv. Inainte de 02.02.2015 , cu vreo doua saptamani, am solicitat procurorului permiterea unui notar la el, pt a semna procura de vanzare cumparare. A durat c-am doua saptamani sa permita intrarea unui notar la cel arestat. Notarul a incheiat procura, dar parchetul in aceeasi zi a pus sechestru asigurator pe apartament.
In antecontract scrie clauza,, ca daca din vina lui nu se perfecteaza vanzarea , va plati prom. cumparator dublu avansului primit. Avansul a fost 20.000 lei. Deci va trebuie sa plateasca 40.000 lei .
Intrebarea mea este faptul ca el vrea sa faca vanzarea, s-a incheiat procura,sora lui a comunicat cu promitentii vanzatori, in sensul vanzarii,a dat pe email actele la notar in vederea vanzarii .
S-au scos adeverinte de la furnizori de utilitati ( acestea au fost scoase de promitentul cumparator intrucat asa s-au inteles , fiind din localitati diferite)
Se considera culpa lui ca nu poate face vanzarea.
Promisiunea de vanzare cumpararea constituie titlu executoriu? Nu trebuie dovedita culpa ? Este creanta exigibila si executorie? intr ucat in contract scrie ,, dublu avansului primit si orice alta dauna ....
Ce poate face ? Sa cera ridicarea sechestrului de pe apartament si sa l puna pe alt bun? sau are sechestru si pe celelate bunuri , procurorul probabil a considerat ca vrea sa se sustraga. Sa cerara ei vanzarea de la procuror , cu posibilitatea depunerii pretului intr-un cont bancar pe numele vanzatorului si acesta sa fie sub sechestru.

Multumesc mult . astept cu nerabdarea raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: glo , utilizator 11:49, 21 Februarie 2015
Întrucât dvs. sunteți un cumpărător de bună credință și doriți să plătiți un preț real și serios, propuneți procurorului instituirea unei popriri pe contul în care veți vira prețul, pentru a obține ridicarea sechestrului asigurător de pe imobil. Cu acel acord condiționat ar trebui să puteți face tranzacția și să se ridice apoi sechestrul după ce suma stabilită intră în contul arestatului preventiv.
Problema trebuie privita in ansamblu. Pe parte civila, in caz de neexecutare a promisiunii, beneficiarul (promitentul - cumparator) poate cere daune interese. Daca neexecutarea provine din refuzul promitentului vanzator de a incheia contractul atunci instanta poate pronunta o hotarare care sa tina loc de contract daca natura contractului o permite si daca sunt indeplinite conditiie de valabilitate.
Dar in cazul de fata nu exista un refuz al p-vanzator ci vanzarea nu se poate realiza din cauza sechestrarii bunului imobil, bun imobil in considerarea caruia a fost incheiata promisiunea,sau, altfel spus, exista un concurs intre titlul executoriu civil (antecontract) si sechestrul penal. Prin sechestrarea bunului i se ridica proprietarului dreptul de dispozitie asupra imobilului. In acest context, nici daca ar dori nu ar mai putea sa incheie actul de vanzare.
Problema care se pune este: executorul judecatoresc va accepta si incuviinta cererea de executare silita a antecontractului ?(t. exec in masura in care constata o creanta certa, lichida si exigibila)(acum executorul, nu instanta, incuviinteaza executarea). Practica instantelor era unitara in sensul ca era incuviinta executarea silita a titlului ex. chiar daca exista o masura asiguratorie asupra bunului, infiintata de organele penale.

Pe de alta parte organele penale solicita suspendarea/suspendarea provizorie a executarii silite ceruta de creditor in temeiul faptului ca valoarea bunului poate sluji la repararea prejudiciului cauzat. Practica instantelor este neunitara de aceasta data, unele acceptand suspendarea, altele respigand-o.

O solutie posibila ar fi inlocuirea bunului sechestrat cu sechestrarea sumei provenita din vanzare dar pentru asta e nevoie de acordul parchetului (care suma, evident, tb sa fie cel putin egala cu valoarea imob. evaluata de org. urm. penala).
O alta solutie ar fi demararea exec. silite chiar in conditiile in care s-a dispus masura asiguratorie.
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2015
Alexandru Ardeleanu, Consilier juridic
buna ziua, am solicitata inlocuirea bunului sub sechestru cu punerea sechestrului pe suma de bani , pe cond bancar,procurorul nu a aceptat. acum daca se va pune in executare silita ce se va executa prima data ? apatamentul in cauza, sau se poate rasfrange sub alte bunuri? precizez ca promitentii cumparatori au notat in cartea funciara clauza penala ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notare antecontract de vanzare cumparare versus sechestru asigurator senga senga Ce valoare juridica are un antecontract de vanzare cumparare notat in cartea funciara a bunului imobil daca ulterior s-a notat un sechestru asigurator ... (vezi toată discuția)
Este titlu executoriu promisiunea bilaterala de vinzare cumparare- autentica? br_nicku br_nicku Am o mare dilema! #-o Am calitatea de promitent cumparator intr-o Promisiune bilaterala de v/c , incheiata in fata unui notar public. Am ... (vezi toată discuția)
Constituie titlu executoriu? ContSters79057 ContSters79057 Un antecontract de vanzare-cumparare incheiat la notarul public in care exista prevederea: \\\"in situatia in care promitentul vanzator nu va prezenta ... (vezi toată discuția)