avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj intre frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj intre frati

suntem 2 frati si avem mostenire d la parinti 2000 metri patrati .Ideea este ca nu ne-am facut acte legale de impartire a pamantului inca cu parintii nostri. INTREBAREA MEA ESTE: daca vreau sa construiesc pe partea mea (inca virtuala de pamant ) o casa ... atunci cand parintii nostrii ne vor face acte FRATELE meu poate sa ceara drepturi la casa construita de mine????????? sau intai sa mi fac impartirea cu el? ......numele meu este GABRIEL !!!!!va multumesc pentru sfat!!!!!!!!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:42, 13 Ianuarie 2009
Indicat este sa va "faceti" intai acte de proprietate pe loturile respective si apoi sa construiti.
Parintii dvs. ar trebui sa va doneze/vanda la ambii frati loturile respective si dupa ce aveti fiecare titlu de proprietate pentru teren, atunci puteti sa construiti.
Daca procedati cum ati spus initial riscati o incurcatura mare si cu actele si cu lotizarea si cu "viitoarea" succesiune in eventualitatea decesului unuia dintre parinti, ca sa nu mai vorbim de taxele, impozitele, viitoare....
Nu este corect sa spuneti ca aveti o mostenire de la parinti de vreme ce parintii sunt in viata. Conform art 651 din codul penal: Succesiunile (mostenirile) se deschid prin moarte.
In cazul dumneavoastra, pentru as se evita alte probleme in viitor, parintii pot face un act de donatie, prin care va doneaza dumneavoastra si fratelui dumneavoastra terenul respectiv, mentionand exact care este suprafata fiecaruia.
Oricum, pentru a putea obtine autorizatia de constructie trebuie sa fiti proprietarul terenului sau sa incheiati cu proprietarul un contract de concesiune.
Acuma, ori aveţi o moştenire, ori trebuie să vă facă părinţii acte de înstrăinare. Nu-i acelaşi lucru.

Pe partea virtuală de pămînt puteţi construi o casă. Tot virtuală. :)

Soluţia cea mai sigură este ca părinţii să lotizeze acel teren şi să vă doneze fiecăruia lotul respectiv. După care veţi putea construi fără să vă mai puneţi întrebări legate de dreptul fratelui.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire iulian_cucu iulian_cucu Buna seara.Am si eu o intrebare legata de dezbaterea mostenirii lasata de parinti .Tata a decedat in anul 1978 , iar mama a decedat in anul 1999 ,ea fiind ... (vezi toată discuția)
Moștenirea intre frați Drusil Drusil Tatăl nostru a decedat acum doua săptămâni și a rămas moștenire o casă la țară cu un hectar de pămînt și un apartament . Suntem doi frați și ... (vezi toată discuția)
Modalitate impartire mostenire ionut_mihaiu ionut_mihaiu Buna ziua, Va deranjez si eu cu o intrebare aparent simpla... Cum se poate imparti mostenirea ? Situatia este aceasta, 5 frati au mostenit pamantul ... (vezi toată discuția)