Va deranjez si eu cu o intrebare aparent simpla... Cum se poate imparti mostenirea ?
Situatia este aceasta, 5 frati au mostenit pamantul parintilor, pamant care este divizat in mai multe loturi, 2 ha aici, 3 ha in alta parte, vreo 10-12 loturi, incepand de la revoluie au capatat pe rand titluri de proprietate pe pamant si au fost trecuti ori toti pe titlu, ori doar cate unu. Acum intrebarea e cum se pot imparti aceste terenuri ?
Mersul la notar si intelegere s-a incercat de multi ani si nu s-a reusit si nici nu o sa se reuseasca.
Acum am inteles ca se poate imparti la judecatorie, unul dintre frati sa dea in judecata pe restul si sa ceara impartirea.
Se poate rezolva asa ? La judecatorie cum o sa se imparta pamanturile daca fratii nu se inteleg, o sa se imparta fiecare lot la 5 si cine stabileste care portiune ii revine ? De asemenea ce se intampla daca pe un anumit lot intravilan se afla o casa construita de unul din frati ?
este posibil ca cei trecuti singuri pe titlul de proprietate sa nu vrea sa imparta terenul cu ceilalti si nici instanta nu-l poate obliga...cunoasteti prevederile legilor funciare...
apoi, la judecatiorie unul intenteaza actiunea impotriva celorlati pt a se demara procesul. urmeaza ca cel care are o casa pe teren, lui sa i se atribuie lotul. se va administra o expertiza, expertul masoara si propune variante de lotizare, ce ulterior vor fi omologate de instanta. cei care nu primesc teren suficient sau mai putin bun, vor fi despagubiti de ceilalti prin sulta
Cel care este singur trecut pe titlu nu e o problema, e o suprafata mica si poate sa il pastreze sanatos.
Cat despre casa a fost construita pe un lot mai mare si doar pe portiunea lui, adica daca se imparte la 5 pe lungime casa se incadreaza intr-o cincime deci nici aici nu o sa fie multe discutii.
Intrebarea mea e cine hotaraste ce bucatica ii revine ? Spre exemplu se imparte padurea la 5 care are vreo 8ha un lot continuu , si trei vor bucata din mijloc spre exemplu... cine si cum hotareste ? Multumesc.
Instanta hotaraste! Cum va face si ce decizii va adopta, nu va poate spune nimeni de acum. Cert e ca se va lua o hotarare, in functie de cererile si propunerile fiecaruia, si se va incerca o divizare justa a intregii mase succesorale!
Buna ziua Am si eu urmatoarea problema: tatal meu a decedat in anul 2009. Cat are dreptul la mostenire mama avand in vedere faptul ca in anul 1967 cand s-au casatorit tata avea un teren de 1200 m pe care era construita o casa( o camera) si impreuna au construit o casa cu 3 camere si dependinte(vechea casuta fiind demolata). Cum se imparte mostenirea intre sotie si copii?
Indiviziune pamant
rendec
Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea problema, 5 frati intr-un proces de iesire din indiviziune, pt. casa+1,98 ha pamant, instanta a disjuns dosarul, casa si ... (vezi toată discuția)