avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Formularea sau formarea unui Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Formularea sau formarea unui Testament

Un om vrea sa faca un Testament inatacabil, care nu poate fi contestat, prin care să lase totul fiului sau, si nimic celorlalte rude (fraţi, surori), care sunt ahtiate după averi, şi ar face orice ca sa-l dezmosteneasca pe fiul omului si sa imparta intre ei totul.

Ce este de facut ? ªi mai ales cum se poate face ca Testamentul sau Succesiunea sa fie doar pentru descendent pe linie dreapta, nicidecum pentru ceilalti, alte rude.
In cazul in care apare unul de niciunde, de nicaieri, nemaicunoscut niciodata pana atunci, care sa se intituleze ca urmas, descendent, al omului, desi nu a fost trecut la testament, sa ceara ca drept de revendicare de la " tata ", si incercand, probabil, sa elimine sau sa limiteze dreptul de mostenire a mostenitorului de drept, a fiului omului respectiv, ce se poate face?

Cum trebuie formulat, cu ce acte, şi in ce ipostaze şi alte claritati, un testament şi o urmatoare succesiune, incat un om sa poata lasa averea sa numai unicului sau fiu.
Are fiul sau dreptul sa mosteneasca toata averea tatalui sau? cum se face?

contact : aici pe forum si la mail : atlanthean [aront] gmail.com
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 10:40, 5 August 2012
Testamentul este dorinta testatorului de a dispune de bunurile sale conform vointei sale. Fiul nu poate fi dezmostenit decat de parintii sai pentru bunurile dobandite de acestia. Deci tatal poate formula un testament in care sa il instituie legatar universal (ii lasa patrimoniul in universalitatea lui) pe unicul sau fiu. Aest testament nu poate fi atacat decat de mostenitorii rezervatari. Unicul fiu este de altfel unicul sau mostenitor, in cazul in care tatal nu avea sotie in viata la data decesului sau.
Copiii sunt intotdeauna mostenitori rezervatari, privilegiati si sezinari.

Aceasta inseamna in termeni "non-juridici" ca intotdeauna copilul il va mosteni pe parintele sau, celelalte rude neavand niciun drept (vocatie) la succesiunea defunctului atat timp cat la momentul decesului acestuia, el are un fiu in viata.

Deci, orice fel de testament ar face catre copilul sau acesta va mostenii absolut toate bunurile mobile si imobile aflate in patrimoniul tatalui sau la momentul decesului.
Un alt exemplu: Dacă un om la tinerete a fost casatorit cu o femeie si a locuit in casa si bunurile ei si impreuna au facut un copil, la un moment dat s-au despartit si au divortat, omul a lasat totul acolo, a plecat si a luat-o de la zero realizandu-si o situatie proprie de unul singur,
La randul sau a avut un alt copil cu o femeie care a murit sau a disparut in neant,
Intrebare: Primul copil mai are drepturi asupra bunurilor de mostenit si de a se prezenta la succesiune in partea a doua de avere a celui de al doilea copil caruia i-a fost lasat totul prin testament, desi acest dintai copil nu a fost trecut in testament? Cum trebuie procedat?
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2012
Atlanthean, utilizator
daca platiti,va spun totul!...:tooth:
Ce v-am raspuns mai sus este valabil si aici:
Copiii sunt intotdeauna mostenitori rezervatari, privilegiati si sezinari.



Alte discuții în legătură

Mostenire lspc lspc Buna ziua!Sunt casatorita si in urma acestei casatorii NU au rezultat copii!Sotul meu are ,insa un baiat din prima casatorie!Intrebarea mea este urmatoarea:ce ... (vezi toată discuția)
Mostenire catre nepot marafx marafx situatia este urmmatoare. 1- inculpatul este inchis si trebuie sa plateasca daune morale partii vatamate. a fost declarat fara venit. 2. parintii ... (vezi toată discuția)
Cota mostenitorului rezervatar grobianu grobianu Buna ziua! Tatal a lasat mostenire totul unuia dintre cei doi fii ai sai. Din cate stiu, fiul care nu a primit nimic are totusi dreptul la o anumita parte in ... (vezi toată discuția)