avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... schimbare nume de familie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

schimbare nume de familie

Numele meu din buletin (sa zicem ca) este Ionut X. In ultimii ani, insa, am folosit un alt nume de familie, Y.
Pentru ca deja multa lume ma cunoaste numai ca Ionut Y, as vrea sa adaug acest nume in buletin, nu inlocuindu-l pe cel vechi, ci alaturat: din Ionut X sa devin Ionut Y X.
Stiu ca trebuie sa demonstrez ca asa sunt cunoscut in societate si ca am folosit numele respectiv in activitatea profesionala (criteriul la care m-as incadra eu). Intrebarile mele sunt:
1. ce ar putea constitui astfel de dovezi? Niste articole publicate sub respectivul nume, documente interne si carti de vizita din unele companii unde am lucrat pot fi folosite?

2. avand in vedere ca eu am folosit numele Ionut Y dar in buletin vreau sa fie Ionut Y X, pe documentele/dovezile respective si pe declaratia ca asa sunt cunoscut in societate trebuie sa apara Y X sau e ok si doar Ionut Y? (Aici ar fi o problema pentru ca eu nu am folosit niciodata numele in forma compusa, ci doar Y. Dar ma tem ca legal nu conteaza ca doar adaug un nume ci se considera schimbare, ergo documentele mele ar trebui sa ateste ca am folosit numele in forma in care vreau sa apara in buletin, anume Y X, nu?).

Deci ce documente ar fi considerate motiv intemeiat si in ce forma ar trebui sa apara numele meu in ele? Apoi, care sunt primii pasi pe care sa-i fac?

Multumesc anticipat pentru sfaturi. :)
Cel mai recent răspuns: markus333 , utilizator 04:04, 2 August 2012
In acest topic puteti citi care este procedura:
www.avocatnet.ro/content/for...

Anexati la cererea pe care o veti depune orice poate dovedi ceea ce sustineti, in primul rand acele articole despre care pomeniti.

Cererea trebuie semnata cu numele dvs. real, Ionut X.

Pe cerere trebuie sa precizati faptul ca profesional sunteti cunoscut ca Ionut Y, de aceea doriti sa adaugati Y numelui pe care il aveti iar numele pe care doriti sa il purtati este Ionut X Y (sau Ionut Y X).
Puteti depune la dosar si declaratii notariale ale celor care doresc sa le dea cum ca va cunosc de mai multa vreme cu numele de familie y. Totusi cum ati reusit sa aveti acte, sau sa incheiati acte intro companie cu numele de y? Oricum, orice act poate fii considerat o dovada.
Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2012
Justitiarul711, utilizator
Da, am sa strang si declaratii de la multe persoane.
Nu apar in acte oficiale cu Y (contract de munca sau alte documente de genul), insa tot ce nu e act oficial - circulare interne, adresa de email, carti de vizita sau in relatia cu parteneri ori firme partenere - sunt doar Ionut Y. Multa lume nici nu stie ca in acte de fapt sunt X :)

Multumesc pentru raspunsuri :)
Ultima modificare: Joi, 2 August 2012
markus333, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura de schimbare a prenumelui pe cale administrativa VivianaPopa VivianaPopa Buna ziua, As dori sa imi adaug un prenume, cu care sunt cunoscuta inca de la o varsta frageda. La locul de munca am e-mailul care contine ... (vezi toată discuția)
Inducerea în eroare a instanţei de judecată de către o persoană parte într-un proces în care nu avea nicio calitate elenagabi elenagabi Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat pentru următoarea problemă. Două persoane („X” şi „Y”) au formulat o cerere de chemare in judecată a ... (vezi toată discuția)
Expertiza valabila? irinu irinu In 2009 am solicitat o expertiza extra judiciara pentru un teren proprietate personala expertul X mia facut o schita destul de buna dar datorita faptului ca ... (vezi toată discuția)