avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare drepturi de natura salariala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare drepturi de natura salariala

Buna ziua!

Recuperarea drepturilor de natura salariala de la angajati, se face in suma bruta sau neta? Eu stiu din practica instantelor ca se face in suma neta.
Unde gasesc prevederi legale privitoare la modul de recuperare a acestora?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: iulia_crms , utilizator 14:48, 1 August 2012
In art.256 alin.1 C.mun. se prevede ca, salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.

Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
este vorba de pagube produse angajatorului. Intrebarea mea se refera la drepturi de natura salariala (beneficii, prime, zile libere), pe care acesta trebuie sa le returneze urmare a demisiei. mentionez ca el a primit sume nete si, intr-o speta mai veche pe care am avut-o, instanta a obligat angajatul la plata sumelor nete.
Reiterez prevederile art.256 alin.1 C.mun. : salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.

Prin urmare, si sumele nedatorate constituie un prejudiciu cauzat ... intr-adevar, daca este sa dam o interpretarea textului de lege , atunci se recupereaza sumele incasate , adica sumele nete.
eu stiu acest lucru. mi se cere baza legala in care recuperez sumele nete si nu brute si nu gasesc un asemenea text de lege.
Baza legala in care sa se precizeze expres acest lucru nu exista .. insa cred ca art.256 alin.1 C.mun. este relevant in situatia dvs ... se prevede ca salariatul care a încasat de la angajator o sumă ... .. este de notorietate publica ca un salariat incaseaza sume nete sui nu sume brute ...

Alte discuții în legătură

Datorie salariat catre firma butterflyonela butterflyonela Buna ziua, Cum se procedeaza in cazul in care un salariat demisioneaza si a efectuat mai multe zile de concediu decat avea dreptul? Salariatul isi cunoaste ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in plus ludeea ludeea Buna ziua, In cazul in care unui angajat i-au fost acordate mai multe zile de co (in ultimii 2 ani) decat prevedea cim-ul acestuia, angajatorul se poate ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc zilele de concediu luate? Yolostyle Yolostyle Buna ziua, Mi am luat toate zilele de concediu dupa care mi am dat demisia, si am stat in preaviz in timpul concediului. Angajatorul imi cere sa ii ... (vezi toată discuția)