avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se sting restantele la intretinere?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se sting restantele la intretinere?

Buna ziua,
Am o nelamurire privind metoda de stingere a restantelor la intretinere. Sa zicem ca o restanta este compusa din datorie+ penalitati. In conditiile in care vreau sa achit restanta partial (sa zicem 300ron) dupa 3 luni in care nu am platit nimic la asociatie (restanta fiind in total de 1100ron=800datorie+300penalitati) cum ar trebui administratorul sa imi inchida in fisa restanta? Va intreb pentru ca la noi, administratorul inchide numai penalitatile (adica in exemplul dat imi stinge doar 300 ron=penalitatile) si apoi calculeaza iar penalitati la acea datorie. E corect asa? Unde as putea citi despre aceasta metodologie de stingere a restantelor? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:07, 3 August 2012
Restantele se achita in functie de vechimea acestora, cea mai veche luna restanta cu penalizarile aferente acesteia.
Achitarea restantelor se realizeaza in ordinea cronologica a inregistrarii acestora
Codul fiscal CAPITOLUL II
Stingerea creanţelor fiscale prin plată, compensare şi restituire
ARTICOLUL 115
Ordinea stingerii datoriilor
(1) Dacă un contribuabil datorează mai multe tipuri de impozite, taxe, contribuţii şi alte sume reprezentând creanţe fiscale prevăzute la art. 21 alin. (2) lit. a), iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate datoriile, atunci se sting datoriile corelative acelui tip de creanţă fiscală principală pe care o stabileşte contribuabilul sau care este distribuită, potrivit prevederilor art. 114, de către organul fiscal competent, după caz, stingerea efectuându-se, de drept, în următoarea ordine:
a) sumele datorate în contul ratei din luna curentă din graficul de plată a obligaţiei fiscale pentru care s-a aprobat o eşalonare la plată, precum şi dobânda sau majorarea de întârziere, după caz, datorată în luna curentă din grafic sau suma amânată la plată, împreună cu dobânda sau majorarea de întârziere, după caz, datorată pe perioada amânării, în cazul în care termenul stabilit pentru plata sumelor respective se împlineşte în luna curentă, precum şi obligaţiile fiscale curente de a căror plată depinde menţinerea valabilităţii înlesnirii acordate;
b) toate obligaţiile fiscale principale, în ordinea vechimii, şi apoi obligaţiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii. În cazul stingerii creanţelor fiscale prin dare în plată, se aplică prevederile art. 175 alin. (41);

As mai avea o nelamurire. Se pot calcula penalitati la penalitati? Eventual unde pot gasi in legilatie despre subiectul asta?
@ynocentta

Paragraful citat de dv. din codul fiscal se refera la datoriile contribuabililor catre stat, nu la datoriile locatarilor catre asociatie. Asociatia de proprietari este persoana juridica de drept privat la care se aplica NCC.

@arghir_a_r

Nu se poate aplica penalizare la penalizare. Aceasta se aplica numai datoriei de baza.
Nicaieri, nici la furnizori, nici la prestatori, niciunde nu se aplica penalizari la penalizari deoarece penalizarile nu constituie capital, in cazul asociatiilor nu sunt sume cheltuite de asociatie, ci sunt venituri ale asociatiei.

Stingerea datoriilor se face in ordinea vechimii tuturor categoriilor de restante. Asadar suma dv. de 300 lei va acoperi cu o parte din ea datoriile la cote si la fonduri diferite, daca este cazul, dar si a unei parti din penalizari aferenta cotelor achitate prin acesti 300 lei.
Ultima modificare: Joi, 2 August 2012
elga50, moderator
@elga50
Va rog sa imi spuneti in ce act legislativ gasesc ceea ce spuneti pentru ca am nevoie sa ii arat administratorului; la noi se sting penalitatile, cotele raman si calculeaza iar penalitati la aceleasi cote si nu cred ca e normal, in plus mai calculeaza si penalitati la penalitati. Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Restanta intretinere antonyc antonyc Buna ziua, As vrea sa stiu care este prioritatea si ordinea legala de achitare a restantelor catre asociatia de propietari , in fapt Am avut o restanta de ... (vezi toată discuția)
Incasare datorii viorica2012 viorica2012 Buna ziua, V-as ruga sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. figurez la Asociatia de proprietari cu debite si penalitati. As vrea sa platesc mai ... (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)