avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tatal meu a fost agresat fizic si amenintat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tatal meu a fost agresat fizic si amenintat

Buna ziua,
Apelez la membri acestui forum in incercarea de a ajuta un prieten apropiat.
In urma cu o saptamana, tatal prietenului a fost agresat fizic de unchiul prietenului (fratele tatalui) in urma unei discutii aprinse.
Totul a plecat de la niste bani pe care tatal ii datoreaza fratelui sau (nu au fost facute acte). Fratele i-a cerut toti banii imprumutati inapoi intr-o singura transa - intelegerea initiala (verbala) prevedea o plata inapoi in rate.
In altercatie, tatal a cazut pe scari si s-a ales cu cateva coaste rupte si mai multe leziuni. Apoi, fratele l-a amenintat cu un topor spunandu-i ca daca nu ii returneaza banii la sfarsitul lunii, il va omori. Tatal a ripostat la un anumit punct, dar nu el a initiat conflictul fizic.
Unchiul prietenului meu este un om periculos, cu antecedente penale si chiar penitenta in trecut.
Problema este ca tatal refuza sa faca plangere penala impotriva fratelui sau.

Poate aveti amabilitatea de a-mi raspunde la urmatoarele intrebari:
1. De ce fapte se face vinovat ?
2. Cat de greu se pot demonstra faptele avand in vedere ca totul s-a intamplat intr-un domiciliu? Singurul martor este mama celor doi frati.
3. Este posibil ca plangerea sa fie facuta de prietenul meu? Precizez ca este major.
4. Ce se poate face impotriva unui astfel de om violent?
Daca aveti si alte sfaturi sau lamuriri, va suntem recunoscatori.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: xbartolomeu , utilizator 09:05, 2 August 2012
Avand in vedere faptul ca infractiunile savarsite nu pot fi luate in seama decat daca exista o plangere penala formulata de persoana care a fost victima a acestor infractiuni nu se poate face cu succes un denunt.

Daca ar fi vorba de infractiunea de santaj si organele judiciare vor ajunge la aceasta concluzie pe baza probelor denuntul ar putea avea succes.
Depinde de probe si nu de vorbe...
Ultima modificare: Joi, 2 August 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Încadrarea juridică a faptei ar putea fi vătămare corporală sau chiar vătămare corporală gravă.
Trebuie prezentate probe care să demonstreze cine este agresorul , plus certificat medico-legal.
Copilul major poate depune plângerea pentru tatăl său, dar dacă tatăl, în calitate de persoană vătămată, nu şi-o va însuşi, atunci nu va putea avea loc tragerea la răspundere penală a agresorului.
Daca fapta constituie vatamarea corporala grava nu conteaza daca persoana vatamata isi insuseste sau nu plangerea pentru ca nu este vorba de o plangere prealabila, prin urmare actiunea penala se pune in miscare din oficiu. Dar aveti nevoie de un certificat medico-legal care sa ateste durata zilelor de ingrijiri medicale pe baza caruia se va incadra juridic fapta.
Eu cred ca daca nu vrea sa depuna plangere nu va merge nici la IML...
Prin urmare, fara ca politia sa aiba un certificat medico-legal nu se mai poate discuta decat despre eventualitatea infractiunii de santaj.
Da, in acest caz sigur aveti dreptate

Alte discuții în legătură

Depunere plangere ManolacheVasile ManolacheVasile unchiul meu a fost lovit la locul de munca de catre o persoana cunoscuta dar cu care avea un conflict mai vechi, am fost impreuna cu el la medicul legist ... (vezi toată discuția)
Vreau si eu un sfat iulyk_iulyan iulyk_iulyan Problema este urmatoarea : In urma cu mai multe zile fratele meu a fost intr-o localitate vecina a fost intr-un bar cu un prieten iar cand au plecat din bar ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala sau tentativa de omor? cataxxl cataxxl Buna ziua. As avea o speta la care am nevoie de ceva lamuriri pe care voi incerca sa v-o prezint. Cu patru zile in urma, in timp ce ma aflam cu fratele meu ... (vezi toată discuția)